Turism-Utile

O vacanţă frumoasă şi pentru copiii instituţionalizaţi

Copiii din centrele de plasament ale DGASPC Brașov și-au petrecut vara în tabere la munte sau la mare și în excursii prin județ l 45 dintre ei au avut ocazia de a cunoaște cultura și istoria altor țări l

473 de copii cu şi fără dizabilităţi, având ca numitor comun lipsa ocrotirii părinteşti, sunt găzduiți în cele 22 centre de plasament și căsuțe de tip familial aflate în subordinea Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Brașov. Şi chiar dacă aceştia nu au şansa să crească în propriul cămin, noile „familii” din centrele de plasament le oferă bucuria de a descoperi lumea înconjurătoare şi de a învăţa lucruri noi. Pentru ei, vacanţa de vară a venit cu ieşiri la mare, la munte sau peste hotare.

 

Tabere la munte și la mare

 

80 de copii instituționalizați la complexele de servicii Făgăraș, Tărlungeni, Hărman, Săcele, Codlea și la centrele de plasament din Rupea și Dacia au participat la taberele organizate la Zărnești de Asociația „Tinerilor implicați“ și de Asociația „Copii fără“.

98 de copii de la Complexul de Servicii Codlea,  Complexul de Servicii Hărman și Complexul de Servicii Săcele au participat la taberele organizate la Predeal de Ministerul Tineretului și Sportului, în vreme ce 17 copii cu dizabilități de la Complexul de Reabilitare Școlară Brădet au participat în tabără la Eforie Sud.

Copiii instituționalizați la Complexul de Servicii „Măgura“ Codlea au mai participat în tabere organizate la Râșnov și Făgăraș, cei de la Centrul Sf. Stelian din Ghimbav la taberele organizate la Cabana Podragu și la Victoria, iar 33 de copii de la „Azur“ Victoria și „Floare de colt“ Făgăraș la tabăra organizată de Fundația „Heart of hope“ la Lotrioara, Vâlcea.

De asemenea, 200 de copii de la toate centrele și căsuțele de tip familial din subordinea DGASPC Brașov sunt plecați, sau vor pleca săptămâna viitoare, în taberele organizate de instituție la Năvodari.

 

Excursii și distracție la piscină, pe munte, la mănăstiri

 

Şi excursiile – mai aproape sau mai departe de centrele unde sunt găzduiți – au fost trecute pe agenda de vacanţă a copiilor instituționalizați. Copiii de la căsuțele de tip familial Bambi, Brebenel și Casa Sf. Maria, din cadrul Complexului de Servicii Piatra Craiului, s-au distrat de minune în drumețiile făcute în zona Bran-Moieciu, în Masivul Piatra Craiului, la Laguna Albastră în Făgăraș sau la Brașov (în zona turnurilor Alb și Negru sau pe sub Tâmpa).

Mănăstirea Rupestră de la Șinca Veche, Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus, Făgărașul și Poiana Brașov au fost locurile vizitate de copiii de la Centrul de plasament Alice din cadrul Complexului de Servicii Măgura Codlea, în vreme ce beneficiarii Centrului Sf Stelian din Ghimbav au petrecut câteva zile de neuitat la Cabana Curmătura din Munții Piatra Craiului.

Fetele și băieții de la Centrul de plasament „Casa Ioana“ din Rupea au vizitat salina și împrejurimile de la Slănic Prahova și s-au distrat la piscina de la Laguna Albastră din Făgăraș, iar copiii de la Centrul de plasament Dacia au vizitat Sighișoara și s-au bucurat de soare și piscină la Brașov, la Paradisul Acvatic.

Beneficiarii Complexului de Servicii Hărman au vizitat Sibiul, Salina de la Praid, Dino-Park, Poiana Brașov și au participat la o serie de activități derulate la Colegiul Tehnic „Maria Baiulescu“, la Coresi, la Zilele Teliului și cele ale Hărmanului, etc. Copiii de la Tărlungeni au avut parte de distracție și aventuri la Aventura Parc, în Poiana Brașov la Ținutul Elfilor și la Râșnov cu „Tabăra meseriașilor“ și „Țara lui Andrei“.

Asta în vreme ce băieții de la Budila au început cursurile de fotbal de la CS Buburuza Budila. Beneficiarii Complexului de Servicii Săcele au îmbinat plimbările prin Poiana Angelescu cu vizitarea obiectivelor turistice din Brașov și cu picnicuri în Noua și în zona Timișului. Vacanța de vară a fost plină de activități și pentru băieții de la Centrul „Azur“ din Victoria, care au vizitat Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și zona Lotrioara din județul Vâlcea.

Multe dintre aceste excursii au fost posibile datorită colaborării foarte bune pe care DGASPC Brașov o are cu ONG-urile care își desfășoară activitatea pe raza județului.

 

Vacanțe în Olanda, Italia și Irlanda

 

45 de copii de la Tărlungeni, Hărman, Rupea, Dacia, Făgăraș și Codlea au avut oportunitatea de a cunoaşte culturile altor ţări – Olanda, Anglia, Italia sau Irlanda -, pe care le-au vizitat în iulie sau august. Aceste excursii au fost realizate în cadrul unor parteneriate de colaborare încheiate între DGASPC Brașov şi Asociația „New Generation Impact“, „Inner Peace Romania“, Fundația „Hope4Kids“, North West Romanian Relief Fund și Fundația Stichting Helpt Roemenie.

În plus, aproape 100 dintre beneficiarii centrelor de plasament și-au petrecut vacanţa de vară în casele lor sau în sânul familiilor faţă de care au dezvoltat legături de ataşament.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web