National

Nababii din administraţie. Salarizare unitară, dar numai pentru unii

Salariile din administratia locala si judeteana au explodat in ultimele saptamani. Dupa ce Guvernul s-a „gandit” la binele alesilor locali, judeteni, dar si al parlamentarilor, ajutati de lege, sefii Consiliilor Judetene si a Primariilor au decis cresterea salariilor si la angajatii acestor institutii. Astfel, s-a ajuns ca pana si un simplu sofer sau un muncitor calificat sa incaseze lunar in jur de 3000 lei. Sefii de birou au ajuns la 8000 de lei, adica niste salarii la fel ca in Uniunea Europeana, insa rezultatele muncii raman ca in Romania. Pana si paznicii vor incasa peste 2000 lei.

Interesant este ca aceste sume reprezinta salarii de baza brute la care se adauga spor de vechime, spor pentru conditii vatamatoare sau periculoase, sport de dispozitiv, etc.Cum in lege spune ca sporurile nu pot depasi suma salariilor de baza, rezulta ca, cu cat salariile sunt mai mari, cu atat cresc si sporurile…

Astfel s-a ajuns ca in unele orase din tara bugetul alocat salariilor sa se dubleze.

In Art. 11 din lege  se arata ca „salariile de baza ale functionarilor si ale personalului contractual din consilii judetene, consilii locale si primarii, dar si din serviciile publice din subordinea acestora, se stabilesc prin hotarare a consiliului local, consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti”.  Mai exact, marirea salariilor sta in condeiul presedintelui de Consiliu Judetean sau al primarului.

Partea proasta este ca „expertii” din Guvern au luat aceste decizii fara sa se gandeasca ca un primar dintr-un orasel mic si sarac, cum este de exemplu Roman, nu poate fi comparat cu unul dintre marile orase puternic industrializate cum ar fi Clujul sau Timisioara.

Intrebarea este de unde vor veni acesti bani care sa acopere salariile mari din administratia locala? Vor fi taiati banii de la investitii, de la cultura?

Exista posibilitatea ca pentru a acoperi gaurile din buget, sefii institutiilor sa mareasca taxele si impozitele. Adica, tot contribuabilul de rand va suporta consecintele acestor cresteri, in multe zone inexplicabile, fara o justificare clara.

In tot acest timp, angajatii de la privat incep sa plece pe capete spre locurile de munca bine platite de la stat sau in strainatate. Deja Romania se confrunta cu o criza mare a fortei de munca, acum, lucrurile vor fi si mai complicate, cu ajutorul masurilor PSD, chipurile pozitive, dar numai pentru unii.

Din pacate, „expertii” Guvernului nu vad aceste probleme mari si aceste discrepante enorme intre privat si stat. Nu se poate ca 90% dintre angajatii de la privat (unde sunt foarte multi angajati cu studii superioare) sa primeasca salariul minim pe economie pentru ca privatul nu a beneficiat de facilitati, iar la stat pana si paznicul sa ajunga la un salariu mediu pe economie.

Insa, cel mai probabil, cand se vor trezi si guvernatii romani va fi prea tarziu, asa cum se tot intampla in Romania de peste 27 de ani.

In aceste conditii,  ori plecati din tara cat mai curand, ori va orientati catre un post mult ravnit de la stat!

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web