Turism-Utile

Muzeul din Casa Junilor

Uniunea Junilor din Scheii Brasovului și Brasovul Vechi desfășoară, în perioada august-noiembrie 2017, proiectul cultural ”Muzeul din Casa Junilor”. Proiectul este cofinanțat de Primăria Municipiului Brașov în cadrul apelului de proiecte culturale sesiunea II/2017 conform contractului de finanțare 83/24.07.2017, și se implementează în parteneriat cu Asociația ”Mă implic” (cofinanțator).

Obiectivele propuse de beneficiarul finanțării sunt lărgirea ofertei culturale brașovene prin activități culturale de calitate și găsirea unor publicuri noi, valorificarea moștenirii culturale brașovene și ardelene prin realizarea unui muzeu al Junilor, promovarea din punct de vedere cultural-turistic a Brașovului, a diversității și a multiculturalității.

Proiectul „Muzeul din Casa Junilor” are ca scop realizarea unor activități muzeale pentru punerea în valoare a unei părți însemnate din moștenirea culturală brașoveană și ardeleana, PATRIMONIUL CULTURAL MOBIL (costume tradiționale, artefacte, documente). Pe perioada proiectului vor fi organizate patru expoziții tematice dedicate portului Junilor din Șcheii Brașovului, costumului popular din Țara Bârsei și Transilvania, simbolurilor și motivelor preluate de pe ii, cămăși, ștergare și diverse obiecte pe suport textil din colecția Uniunii Junilor și din colecții private. Pe lângă expozitii, publicul va beneficia de activități din sfera educației nonformale, de tipul atelierelor, șezătorilor și demonstrațiilor realizate de meșteri artizani și specialiști în etnografie și restaurare.

Publicul țintă avut in vedere de Uniunea Junilor este compus din acel segment al publicului brașovean amator de cultura traditională, din turiștii veniți la centrul de informare turistică, din populația școlară a Brașovului și din vechea comunitate românească din Șchei și Brașovechi. Pentru elevi vor fi organizate vizite ghidate și video-proiecții in cadrul unei activități numită „Săptămâna altfel la Casa Junilor”.  Prin atelierele organizate în proiect, artizani actuali vor initia publicul în tehnici străvechi de cusut și brodat, în tesut și realizarea de podoabe și accesorii care completau portul tradițional, prin punerea în valoare a motivelor specifice acestor zone etnografice, a culorilor întâlnite în patrimoniul textil caracteristic Brașovului. Metodele alese au ca grup țintă atât populația tânără cât și persoanele adulte..

Proiectul se va realiza in parteneriat cu Asociația „Mă implic”, cu sprijinul căreia Uniunea Junilor a organizat în lunile aprilie – mai anul curent activități pentru obținerea Șcheilor Brașovului ca destinație turistică de excelență la nivel european. Rolul partenerului în proiect va consta în asigurarea unei părți din co-finanțare (11000 lei) și în participarea la activitățile de promovare și diseminare a produselor proiectului și acțiunile acestuia.

 

 

În următoarea perioadă se vor desfășura următoarele acțiuni culturale prevăzute în cadrul proiectului:

 

  • 4-26 august va fi organizată în Casa Junilor din str. Prundului nr. 1, Expoziția ”Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”. Vor fi expuse 20 de exponate care redau simboluri brodate preluate de pe costume vechi românești și ale altor etnii, lucrări realizate de membrele Grupului ”Simboluri și motive cusute din Țara Bârsei”. Program de vizitare: luni-vineri 15.00-20.00. Vernisajul expoziției va avea loc în 4 august, la orele 18, la Casa Junilor.
  • 5 august – Spălatul iilor la râu. Este o șezătoare urbană cu rol demonstrativ, care va avea loc la Pietrele lui Solom și in care, pentru o zi, vom readuce la viata tradiția spălatului la râu. Învîțăm împreunaă cum se spălau Iile odinioară, cum sa utilizăm săpunul de casă și uneltele specific, și cum uscăm/albim iile pe prundiș.
  • 17 august – atelier de cusut și brodat motive tradiționale din Brașov și Țara Bârsei.
  • 26 august – Conferința  ”Simboluri și motive cusute pe ii și cămăși”, orele 18, Casa Junilor. Conferința va fi susținută de consultantul restaurator și etnograf Georgiana Gămălie, și urmărește familiarizarea publicului cu patrimoniul textile și patrimoniul cultural immaterial reprezentat de meșteșugurile din sfera țesăturilor.

 

Valoarea totală a proiectului este de 94524.4 lei, din care finanțarea nerambursabilă de la Municipiul Brașov este de 71096.9 lei, iar contribuția Uniunii și a partenerului este de 23427.5 lei.


Informații suplimentare
puteţi obţine de la responsabil comunicare proiect dna. Ramona Ganea (07451681126, e-mail: ramogan@yahoo.com) și coordonator evenimente culturale dna. Liana Stănescu (0762633745, e-mail: lia.stanescu@gmail.com)

Credit photo: Sorin Toarcea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web