Economic

Muzeu al sportului brașovean și al turismului montan în clădirea ,,Olimpia”

În scopul înființării unui muzeu al sportului brașovean și al turismului montan în clădirea ,,Olimpia”, situată în Brașov, str. George Coșbuc, nr. 2, proprietatea Consiliului Județean Brașov, vă prezentăm o informare despre demersurile realizate de Consiliul Județean Brașov și Muzeul Județean de Istorie Brașov referitor la obținerea dreptului de administrare pentru Baza sportivă OLIMPIA (clădire și teren aferent de 808 mp), înscrisă sub numărul cadastral 149025, de la Consiliul Județean Brașov pentru Muzeul Județean de Istorie Brașov. 

Clădirea Olimpia are o suprafață utilă de 777,08 mp (plus mansarda). Spațiul util se împarte în 376,69 mp – parter, 206,02 mp – etaj și 194,37 mp terase descoperite.

Planul de amenajare propus de managerul Muzeului Județean de Istorie Brașov, în noiembrie 2016, cuprinde împărțirea spațiului util în sală expoziție permanentă (110,79 mp), depozite (41,06 mp), sală de expoziții temporare (75,98 mp), bibliotecă (18,19 mp), birouri (81,37 mp), sală de documentare și birouri (mansardă) și zonă pentru organizare evenimente (terase descoperite).

Prin eliberare spațiilor ocupate în prezent de Muzeul Județean de Istorie Brașov în clădirea de pe str. N. Bălcescu 67 (etajul I – birou contabilitate, secretariat, birou director, cabinet numismatică, birou muzeografi, birou arhivă foto & film, laborator numismatică și parter – depozit colecția de istorie medie și modernă și biblioteca), Consiliul Județean Brașov va beneficia de peste 1000 mp. spații pentru birouri.

Pe lângă spațiile administrative potrivite necesităților Consiliului Județean Brașov, remarcăm și alte oportunități importante: crearea unui nou muzeu în municipiul Brașov, în contextul crizei de spații cu destinație culturală; circuitul de vizitare integrat va reintroduce în circuitul turistic fortificațiile din zona Sub Tâmpa și există posibilitatea extinderii amenajării muzeale; parteneriate cu Comitetul Olimpic Român, federații sportive, asociații de turism montan, muzee de profil din străinătate; apel către comunitățile locale pentru îmbogățirea colecției muzeului.

Adrian Ioan Veștea, Președintele Consiliului Județean Brașov:

,,Destinația culturală pentru clădirea Olimpia a existat atât la momentul ridicării acesteia (dovadă sunt sursele documentare care atesta funcția culturală a clădirii la sfârșitul secolului 19 și scopul Asociației de Patinaj Brașov), cât și în istoria recentă, când la Olimpia a funcționat un muzeu al sportului. Deci, Consiliul Județean Brașov nu face altceva decât să respecte destinația inițială și tradiția istorică. Niciodată până în ultimii ani, pentru clădirea Olimpia nu a fost prevăzută destinația de restaurant sau de alimentație publică.

În contextul dezvoltării sectorului privat pentru restaurante si alimentație publică, consider ca nu trebuie să sacrificăm o clădire istorică pentru astfel de destinații comerciale. Consiliul Județean Brașov trebuie să atribuie clădirilor istorice pe care le administrează destinații de interes public, în special cu funcții educaționale și culturale. Nu putem ignora faptul că avem o colecție bogată de piese istorice referitoare la începuturile practicării sporturilor în Brașov. Brașovul reprezintă începutul pentru România în istoria sporturilor de iarnă și a sporturilor montane, dar și în alte discipline (ciclism, scrimă, tir). Trebuie să ne mândrim cu această realitate istorică, trebuie să o promovăm, să educăm tinerii noștri în spiritul brașovenilor de altădată, care prețuiau istoria, natura și mișcarea în aer liber. Cred că această moștenire istorică poate să fie și deviza proiectului Consiliului Județean Brașov și a Muzeului Județean de Istorie Brașov pentru noul muzeu.

Prin activitatea desfășurată în ultimii ani, Muzeul Județean de Istorie Brașov a demonstrat că poate să fie o instituție performantă, de nivel european, o instituție vie, un operator cultural respectat atât de partenerii din oraș, cât și de parteneri naționali și internaționali. Cea mai recentă dovadă sunt evenimentele culturale din această vară, expozițiile naționale de la Casa Sfatului, revitalizarea Bastionului Graft și proiectul european, unic in România, aflat în plină desfășurare (rețeaua europeană a Orașelor Stalin).

Clădirea Olimpia va fi mai mult decât un muzeu, va fi un centru cultural deschis iubitorilor sportului și culturii, iar o administrare profesionistă a clădirii sunt convins că va reprezenta și un imbold pentru stabilirea unui parteneriat serios pentru administrarea bazei sportive din vecinătatea muzeului sportului și turismului montan”.

Nicolae Pepene, manager Muzeul Județean de Istorie Brașov:

,,Avantajele acestei propuneri sunt foarte importante pentru evoluția muzeului: mărirea spațiului expozițional, mutarea/extinderea depozitelor colecțiilor de bunuri culturale și crearea unui circuit integrat de turism cultural.

Tematica secției ,,OLIMPIA. Muzeul sportului și turismului montan” este justificată de următoarele argumente:

– valoarea de simbol, arhitectura istorică, destinația culturală și istoria fostului sediu al Asociației de Patinaj din Brașov;

– istoria bogată a sportului și turismului montan din zona Brașovului;

– existența patrimoniului istoric (fostul patrimoniu al Muzeului sportului din Brașov este păstrat sub formă de colecție de bunuri culturale în Muzeul Județean de Istorie Brașov);

– existența unei arhive istorice de fotografie și film, prin documentarea efectuată la Arhivele Naționale de Film și arhiva TVR;

– personal de specialitate pentru restaurarea (metal, lemn) și conservarea bunurilor culturale din colecția Muzeului Sportului;

– situația juridică clară permite investiții în amenajarea clădirii;

– posibilitatea realizării unui circuit integrat de turism cultural: Aleea Sub Tâmpa – Bastionul Țesătorilor – Olimpia;

– în România nu există un muzeu al sportului, iar expozițiile permanente cu tematică sportivă sunt foarte rare (expo sediul Comitetului Olimpic Român). În acest context, muzeul din Brașov devine un reper național;

– în România nu există un muzeu al turismului, iar expozițiile permanente despre istoria turismului sunt foarte rare. În acest context, muzeul din Brașov devine un reper național;

– existența unui parteneriat cultural internațional între Muzeul Județean de Istorie Brașov și Muzeul Muntelui din Torino, începând din februarie 2017

– valorizarea teraselor clădirii Olimpia pentru concerte, proiecții de film, conferințe, ateliere pentru copii, recepții etc.”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web