BrasovPrim plan

Monumente si cladiri istorice lasate in paragina la Brasov

Cladirile si monumentele istorice lasate in paragina la Brasov lasa un gust amar celor care viziteaza orasul de la poalele Tampei.  La fel s-a intamplat si cu Monica Tatoiu, care s-a aflat in acest week-end la Brasov. „Prea multe cladiri,monumente istorice in paragina dupa retrocedari.Ma intreb cum s-a putut la Oradea si aici nu” a declarat femeia de afaceri pe pagina de facebook.

Reamintim faptul ca proiectul de lege pentru modificarea si completarea Legii nr. 153/2011 privind masuri de crestere a calitatii arhitectural-ambientale a cladirilor a fost promulgata in iulie 2016 si a devenit Legea nr. 166/2016. Legea se refera la renovarea fatadelor cladirilor istorice aflate in proprietate privata, cu bani de la primarie, acestia urmand sa fie recuperati in cel mult 10 ani.

Astfel, la solicitarea proprietarilor, administratiile publice locale pot asigura finantarea integrala a lucrarilor in anumite circumstante, sumele urmand a fi recuperate ulterior din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari, iar in cazul in care nu pot fi recuperati in acest mod, primariile pot stabili o taxa pentru cresterea arhitectural-ambientala a cladirilor, aplicabila doar proprietarilor beneficiari. In situatia in care cladirile reabilitate se vand, primariile isi vor recupera banii de la noii proprietari. Cu alte cuvinte, modificarea legii a dat posibilitatea Primariei Brasov sa intervina pentru protejarea patrimoniului istoric al orasului.

Desi a trecut mai bine de de un an de la promulgarea legii, autoritatile locale din Brasov nu se grabesc sa realizeze astfel de interventii la cladirile darapanate din municipiu. Partea proasta este ca orasul este plin de astfel de cladiri care au nevoie de reparatii urgente, multe fiind un adevarat pericol pentru trecatori.

sursa foto facebook Monica Tatoiu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web