Politic-Administrativ

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, s-a întâlnit în cursul zilei de ieri cu personalul structurilor MAI din județul Brașov

Ministrul afacerilor interne, Carmen DAN, a participat ieri la deschiderea lucrărilor convocării prefecților, care a avut loc la Brașov. Ministrul de interne a discutat cu prefecții prioritățile MAI pentru sfârșitul acestui an, care privesc zona de competență a Instituțiilor Prefectului.

Printre temele de discuție s-au aflat pregătirea organizării alegerilor locale parțiale care vor avea loc în această toamnă în mai multe localități, prezentarea unor măsuri administrative și legislative pe care MAI intenționează să le ia pentru o mai bună gestionare a situației eliberării pașapoartelor, dar și gestionarea situațiilor de urgență specifice sezonului rece.

Întâlnirea a dat ocazia dezbaterii și a altor teme profesionale, într-un cadru mai larg decât cel pe care îl pot oferi videoconferințele care au loc de la sediul ministerului.

La discuțiile cu prefecții din țară au participat și secretarii de stat ai MAI care coordonează Instituțiile Prefectului și Situațiile de Urgență, domnii Mihai Chirică și Raed Arafat.

Ulterior, ministrul Carmen Dan a făcut o serie de vizite la sediile inspectoratelor județene – Poliție, Jandarmerie și Pompieri, unde s-a întâlnit cu personalul aflat la serviciu. Dialogul s-a axat pe situația privind deficitul de personal și propunerile pentru întărirea autorității angajaților MAI, în contextul în care, în această toamnă, ministerul intenționează să aducă o serie de modificări legislative în acest domeniu, iar acestea vor avea în vedere propunerile și opiniile angajaților, a organizațiilor profesionale și sindicale.

Referindu-se la deficitul de personal, ministrul afacerilor interne a prezentat măsurile luate în ultima lună și care privesc creșterea cifrei de școlarizare în școlile de agenți și subofițeri, reducerea perioadei de școlarizare de la 2 ani la 1 an și pregătirea a 2 promoții pe an – măsuri care au intrat în vigoare din această toamnă și care vor avea ca rezultat atingerea unui prag de aproximativ 5.000 de absolvenți pe an din școlile de agenți și subofițeri, față de 1.500, cât este în prezent. O altă temă discutată cu angajații MAI a fost aceea a încadrărilor din sursă externă, opinia majoritară fiind aceea ca această formă de intrare în sistem ar trebui să reprezinte excepția, regula fiind parcurgerea unei instituții de învățământ a MAI.

În ceea ce privește întărirea autorității angajaților MAI, ministrul afacerilor interne a prezentat câteva din propunerile primite în ultima perioadă printre care se regăsesc necesitatea achiziționării unor echipamente de protecție sau introducerea unor module de perfecționare fizică și tactică, astfel încât pregătirea să nu se rezume la perioada de școlarizare.

Toate aceste propuneri vor fi prezentate organizațiilor reprezentative pentru a fi finalizate sau completate cu alte măsuri legislative sau administrative, însă și opiniei publice pentru că activitatea angajaților MAI se raportează direct la cetățean și comunitate.

Întâlnirile de astăzi continuă seria de discuții pe care ministrul afacerilor interne le-a avut cu angajații MAI, pe aceste teme, urmând ca, în perioada următoare, să aibă loc și o întâlnire cu organizațiile sindicale.

sursa foto MAI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web