Economic

Limba română, interzisă în magazinele din Odorheiul Secuiesc. Ce au pațit inspectorii OPC?

Ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitoare la faptul că un reprezentant al unui operator economic din Odorheiul Secuiesc a refuzat să presteze un serviciu către un consumator, fapt care este contrar prevederilor legale prevăzute în Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului, republicată, unde, la art. 28 se precizează: “Se interzice refuzul vânzării unui produs sau prestării unui serviciu către un consumator fără un motiv justificat conform prevederilor legale în vigoare.”, coroborată cu O.G. nr. 21/1992 privind protecția consumatorilor, republicată, cu modificările ulterioare și Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor comerciale incorecte, republicată.

Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea Centru Brașov s-a autosesizat, sens în care s-au dispus verificări atât a situației punctuale cât și referitor la probleme similare la alți operatori economici din județele Covasna, Harghita și Mureș.

În ultimii ani au existat numeroase reclamații și sesizări referitoare la lipsa informațiilor în limba română, fapt pentru care au fost aplicate sancțiuni contravenționale cât și măsuri complementare, inclusiv la agentul economic din Odorheiul Secuiesc care a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 5.000 lei pentru faptul că anumite informații erau expuse doar în limba maghiară.

” În urma verificărilor dispuse, o  echipă de control din cadrul CJPC Harghita s-a deplasat la operatorul economic în cauză unde au costatat personal aceeași abatere, s-au adeverit informațiile apărute în spațiu public, sens în care, pentru fapta săvârșită operatorul economic a fost sancționat cu amendă contravențională în valoare de 10.000 lei.

Vă asigurăm că tratăm cu maximă seriozitate aceste aspecte iar în cazul în care vor fi descoperite încălcări ale normelor legale în vigoare, vom aplica măsurile necesare în funcție de gravitatea abaterilor constatate”, a sous Sorin Susanu, seful OPC Brasov.

5 comentarii la „Limba română, interzisă în magazinele din Odorheiul Secuiesc. Ce au pațit inspectorii OPC?

 • Levente

  La ora la care a avut loc discuția filmată la punctul Grill (9:47), programul de lucru cu clienții nu începuse încă, angajata fiind implicată în sarcinile obișnuite de pregătire pentru deschiderea oficială de la ora 10:00. Din acest motiv, casa de marcat nu era încă operațională, iar aceasta nu a putut încheia procedura de încasare, neputând servi astfel clientul și restituindu-i suma.
  https://despre.kaufland.ro/presa/comunicate-de-presa/presse-detail.y=2017.m=09.n=precizare-kaufland.html

  Răspunde
  • Pe site kaufland spune: „De asemenea, din imaginile surprinse de camerele de supraveghere din parcare, reiese că autorului filmului i s-a comunicat orarul de funcționare în prealabil.”
   Intrebarea se pune in ce limba i s-a comunicat si daca acesta a inteles.

   Răspunde
  • Lasand la o parte treaba cu ora de functionare si ca poate da, s-a dus la 9:47 doar sa starneasca reactia asta, insa cu ce drept oamenii din Odorhei pun romanii sa invete maghiara pentru a fi serviti? Asta e strigator la cer, sa fii obligat sa inveti o limba straina la tine in tara sa poti comunica. Indiferent ce a fost la Kaufland, maghiarii trebuie sa stie limba tarii in care traiesc, TRANSILVANIA APARTINE DE ROMANIA.

   Răspunde
  • Anonima

   ” În urma verificărilor dispuse, o echipă de control din cadrul CJPC Harghita s-a deplasat la operatorul economic în cauză unde au costatat personal aceeași abatere, s-au adeverit informațiile apărute în spațiu public”. Hai sa vedem realitatea crunta. Si eu personal m-am lovit de aceleasi probleme, nu mai incercati sa acoperiti ceea ce se intampla de fapt in toate magazinele si institutiile publice din asa numitul „tinut secuiesc”.

   Răspunde
  • Hai sa zici ca cel care a filmat nu a fost serios, dar de agentii de la OPC care s-au dus si au fost tratati la fel ce mai zici?

   Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web