Legi cu efect pozitiv vizibil, adoptate în această săptămână
Un milliard de euro, este suma totală care va fi alocată în următorii 10 de ani de statul român pentru a încuraja activitățile din zona montană. Prevederea apare în Legea Muntelui, adoptată în această săptămână de Camera Deputaților. Scopul acesteia este acela a micșora diferența de dezvoltare dintre zonele montane, defavorizate, și celelalte.
”În acest moment altitudinea la care sunt așezate diferite comunități reprezintă clar un dezavantaj. Lipsa accesului la căile de comunicație adecvate, îndepărtarea de localitățile mai mari, care reprezintă, din punct de vedere economic, piețe de desfacere, au făcut ca tot mai mulți oameni tineri să aleagă să părăsească aceste locuri. Prin acest proiect de lege am vrut să inversăm tendința. Vrem să ajutăm oamenii să rămână sau chiar să aleagă să se mute acolo. Acele fonduri vor ajunge în dezvoltarea infrastructurii, drumuri, gaz, rețele de apă, canal, electricitate, chiar și internet. Mai mult, vor fi subvenții, credite bancare preferențiale și alte forme de stimulare pentru înființarea unor ferme, asocierea agricultorilor, centre de colectare, de reproducție, organizarea desfacerii mărfurilor, întregul lanț economic. Nici turismul nu este uitat, nici cultura, nici pregătirea profesională. Așteptăm promulgarea legii și înființarea, la trei luni de la acea dată, a Agenției Zonei Montane, care va coordona toate aceste procese”, anunță deputatul PSD Viorel Chiriac.
Proiectul de Lege a Muntelui este doar unul dintre cele adoptate în această săptămână în plenul Camerei Deputaților. Votul final a fost dat și pe noua lege a cadastrului. Aceasta prevede ca în fiecare circumscripție judecătorească să fie înființat un birou de cadastru, care va gestiona mai rapid subvenționarea parțială sau chiar totală a înregistrărilor imobiliare. Un alt act normativ, Legea privind integrarea în muncă, în cadrul instituţiilor publice de la nivel local, a tinerilor dezavantajaţi, stabilește acordarea priorităţii la angajare a tinerilor dezavantajaţi, într-un procent de 5% pentru posturile existente şi bugetate, specifice personalului contractual. Importantă este și Legea privind măsuri de eficientizare a achitării amenzilor contravenţionale. După intrarea acestei în vigoare, şoferii vor putea să plătească amenzile în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării procesului-verbal, faţă de 48 de ore, cum prevedea legislaţia anterioară. O altă inițiativă legislativă va modifica Codul Fiscal, va face ca, de la 1 ianuarie 2019, să fie aplicată o cotă redusă a TVA de 9% pentru apa livrată la irigaţii în agricultură, şi, de asemenea, la serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare.
”Sunt doar câteva exemple de proiecte de lege adoptate și care se traduc în schimbări cerute, de altfel, de români. Toate au primit votul final în această săptămână și este bine să amintim despre ele, pentru că ar fi putut trece fără ca oamenii să afle despre noi drepturi pe care le au, despre noi facilități. Când o parte dintre parlamentari încercau să strângă, în zadar, voturi pentru o moțiune inutilă, sau își pregăteau bannere și tricouri, cealaltă parte, majoritatea, avea grijă să treacă la vot aceste proiecte de lege.”, precizează Viorel Chiriac.
Biroul de presă al PSD Braşov