Legea uceniciei începe să intereseze
Modificarea unei legi în sensul dorit de mediul de afaceri suscită deja interesul angajatorilor. Este vorba despre Legea uceniciei, care avea o formă neatrăgătoare pentru reprezentanții firmelor. Aceștia se plângeau de birocrație, dar, mai ales, de faptul că ajutorul de la stat era prea mic ca să merite deranjul. Unul dintre avantajele oferite de noua lege pentru angajator, este că beneficiază, la cerere, pe întreaga perioadă de derulare a contractului de ucenicie, de o sumă de 1.125 lei/lună. Aceasta este acordată din bugetul asigurărilor de şomaj în limita fondurilor alocate cu această destinaţie. Salariul de baza lunar, stabilit prin contractul de ucenicie la locul de muncă, trebuie să fie cel putin egal cu salariul de bază minim brut pe țară, de 1450 lei.
”Este o schimbare care a venit într-o perioadă potrivită pentru angajatori. Mulți se plâng de stadiul actual al pieţei muncii, care face ca angajaţi calificaţi, sau unii care să accepte să rămână la acelaşi loc de muncă mai mult timp, să fie greu de găsit. Ucenicia la locul de muncă este una dintre soluţiile la aceste probleme. Oferă şi tinerilor o oportunitate serioasă, aceea de a obține formare profesională de calitate, care să le asigure ocuparea unui loc de muncă cel puțin convenabil.”, consideră purtătorul de cuvânt al PSD Brașov, Daniel Giurma.
Ucenic poate fi orice persoană cu vârsta de peste 16 ani care încheie un contract de ucenicie cu un angajator, pentru a obţine o calificare. Ucenicia cuprinde pregătirea teoretică (inclusă în programul normal de lucru) și pregătirea practică. Durata contractului de ucenicie la locul de muncã nu poate fi mai mare de 36 de luni şi mai micã de 12 luni. Este obligatoriu ca viitorul ucenic să fie în evidență ca aflat în căutarea unui loc de muncă. Angajatorul trebuie să fie și el înregistrat ca furnizor de formare profesională, iar ucenicii este obligatoriu să fie coordonați de o persoană calificată în meseria respectivă.
”Știu că târgurile de recrutare a forței de muncă nu au numărul de vizitatori din anii crizei, când șomajul era cu mult mai mare. Pentru cei tineri este un moment bun de orientare profesională și există posibilitatea ca angajatorul să le ofere un pachet salarial avantajos, pe lângă o pregătire solidă într-o meserie care poate fi frumoasă și potrivită pentru ei. Din ce informații am, o firmă din domeniul serviciilor ar vrea să pornească demersurile de a atrage ucenici, care la expirarea perioadei de pregătire pot rămâne să rămână la acel loc de muncă, sau își vor putea deschide propria afacere. Ei ar putea chiar să acceseze Programul Start-up Nation, în una dintre sesiunile de finanțare viitoare. Și acesta este un exemplu de prevedere din programul de guvernare care se aplică și începe să-și facă efectul”, mai afirmă Giurma.