Brasov

Jonglerii la Bugetare Participativă 2020? Un brașovean și-a retras proiectul eligibil. Altul, acuză favorizarea liberalilor

Scandalos! Mai mulți brașoveni acuză că proiectul de bugetare participativă nu a fost organizat corect. De asemenea, numele unui liberal a apărut și a dispărut mai ceva ca în poveștile ”O mie și una de nopți”. În șirul de acuzații la adresa Primăriei Brașov apare și numele unul consilier local PNL.

”Fiind complet dezolat de modul în care a fost tratat programul de Bugetare Participativă 2020, m-am gândit că singurul mod corect de a cere socoteală este să mă adresez Primăriei Municipiului Braşov și fac asta într-o scrisoare deschisă, pe care o public mai jos, de dragul transparenței de care ar trebui să dăm cu toții dovadă.

De asemenea, le mai solicit oamenilor de bună credință care au depus proiecte în această sesiune să le retragă și să nu valideze mascarada pe care momentan o continuă primăria. Da, proiectele sunt importante, dar mai important este să respectăm un PRINCIPIU agreat împreună și să avem procese clare și transparente de luare a deciziei. Așa ar trebui să stea lucrurile într-o societate civilizată, cum spunem toți că nu ne-o dorim. Un om de bun simț nu stă cu drag la masă cu trișorii.

Mesajul meu către primărie:

”Bună ziua!

Sunt unul dintre cetățenii care a participat la programul de Bugetare Participativă 2020 și sunt extrem de dezamăgit de modul de derulare al acestuia. Nu mă supără faptul că nu a mers mai departe proiectul meu, ci opacitatea selecției și atitudinea generală a primăriei față de proiect. Prin urmare vă solicit pe această cale niște explicații privind procesul derulat până acum:

1. De ce termenul inițial pentru depunere de proiecte a fost unul atât de scurt?

2. Ce s-a întâmplat CONCRET în perioada de când s-a terminat depunerea proiectelor până când rezultatele primei faze au fost date publicului?

3. Care au fost criteriile după care au fost selectate proiectele eligibile? De ce nu eu au fost ele comunicate publicului?

4. De ce anumite proiecte au apărut inițial ca fiind eligibile, apoi au fost trecute la neeligibile?

5. De ce a apărut numele lui Radu Paul, membru PNL, ca depunător într-o multitudine de proiecte declarate eligibile, pentru ca apoi numele să dispară din nou, în mod dubios? Această intruziune a politicului în procesul de selecție contravine atât moralei elementare, dar și întregului regulament al programului, care stipulează CLAR că ”fiecare participant poate depune maxim o propunere pe fiecare domeniu”, unde domnul Paul a recunoscut în public că ”a ajutat” mai multe persoane în acest sens și că ”a cules proiecte”. În mod normal toate proiectele susținute de el ar trebui invalidate instant, pentru încălcarea procedurii.

6. De ce toate aceste schimbări suspecte la proiectele declarate eligibile și neeligibile au fost făcute la ore târzii, mult după încheierea activității din primărie?

7. Cum se poate ca un proiect fără nici un fel de documentație și argumentat cu o singură frază, ca de exemplu cel privind înființarea unui punct de informare turistică în Piața Sfântul Ioan, este acceptat cu atâta ușurință, când argumentele îi lipsesc la propriu?

8. De ce au fost declarate ca fiind eligibile proiecte care sunt deja cuprinse ca finanțare în programul de buget deja existent al primăriei, de exemplu amenajarea de parcuri și locuri de joacă?

9. Cum poate primi atenție un proiect simplist precum cel al doamnei Cojocea, când dumneaei a fost consilier local în ultimii patru ani și ar fi avut tot timpul să facă astfel de propuneri, ba chiar poate face asta în continuare?

Pe lângă întrebările formulate mai sus, vă solicit oficial ca această sesiune de selecție a proiectelor să fie invalidată și întregul proces să fie reluat într-un mod mai transparent, care să nu ridice dubii! Acesta ar fi un gest de BUNĂ CREDINȚĂ! Vă solicit, de asemenea, ca la o eventuală nouă selecție, să fie invitate să participe în comisiile de selecție și persoane de specialitate NEAFILIATE: experți din ONG-uri de profil, arhitecți, artiști, urbaniști, sportivi etc. Corect ar fi și ca fiecare deponent să aibă șansa de a-și susține proiectul în fața comisiei, să poată oferi lămuriri și să răspundă la întrebări despre proiectul său. Acestea sunt proceduri, din ce știu, deja implementate cu succes la Cluj-Napoca și la Oradea, și cam asta ar înseamna să facem CU ADEVĂRAT Bugetare Participativă ș la Brașov.

Este evident că acest mod deplorabil de a trata o situație pentru cetățeni nu va face decât să-i descurajeze pe aceștia să participe la viitoare sesiuni de Bugetare Participativă, iar acest instrument poate deveni unul foarte important pentru dezvoltarea societății noastre.

Mulțumesc pentru atenție, aștept un răspuns de la dumneavoastră!
Maximilian Munteanu”

Încă o dată: îi rog pe cei de bună credință care au participat la această sesiune să-și retragă proiectele pentru a nu valida un proces vădit pătat și corupt” a scris pe contul său de facebook, Maximilian Munteanu.

Un alt brașovean care a avut un proiect eligibil…l-a retras.

”Sper să fie de acord cei de la Primăria Municipiului Brașov să-mi scoată proiectul din acest proces viciat care se numește bugetare participativă la Brașov în anul electoral 2020”, scrie pe contul său, Corneliu Țeposu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web