Actualitate

ISTORIA ÎN LUMINA CREDINȚEI

Muzeul Județean de Istorie Brașov a participat la Festivalul ,,GLORIA DOMINI” – Brașovul Pascal cu prezentarea primelor albume și cărți publicate de către comunitatea schitului Prodromu, singurul schit românesc din Muntele Athos (10 aprilie 2017), conferința  Despre călugării din Bucegi și începuturile turismului în România (7 aprilie 2017) și expoziția de fotografie istorică ISTORIA ÎN LUMINA CREDINȚEI (vernisaj 7 aprilie 2017)

 

Expoziția ,,Istoria în lumina credinței” a fost realizată de Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov în parteneriat cu Muzeul Județean de Istorie Brașov, Serviciul Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale, Primăria Brașov, Consiliul Județean Brașov și Centrul Român de Muzică.

 

În expoziția outdoor din Piața Sfatului sunt prezentate lăcașuri de cult din patrimoniul istoric braşovean, construite și reconstruite de-a lungul secolelor de către credincioșii religiilor care au dominat viața spirituală a Brașovului.

Imaginile expoziției ,,Istoria în lumina credinței” au fost alese din arhiva Muzeului Județean de Istorie Brașov și colecția Serviciului Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale. Au fost folosite imagini realizate de către fotografii brașoveni Carl Muschalek, Leopold Adler, Heinrich Lehmann și Carol Lehmann.

Cele mai vechi fotografii prezentate în expoziția ,,Istoria în lumina credinței” au fost realizate de L. Adler și C. Muschalek în perioada 1888-1898 și au în prim plan bisericile istorice ale Brașovului: fostele biserici catolice săsești devenite evanghelice, Sf. Bartolomeu, Sf. Martin și Biserica Neagră, și cea mai veche biserică ortodoxă, Sf. Nicolae.

Cea mai ,,recentă” imagine folosită în expoziție provine din colecția Carol Lehmann și a fost realizată în jurul anului 1940, cu biserica reformată de pe Bulevardul Ferdinand (azi, Blvd. Eroilor), lăcaș de cult construit în perioada 1890-1892, demolat de comuniști în anul 1963.

A doua parte a expoziției din Piața Sfatului a fost dedicată prezentării unei colecții de imagini cu Junii Brașovului în jurul anului 1900. Aceste imagini au fost scanate după plăci fotografice de sticlă păstrate de Arhivele Naționale Brașov, fiind între cele mai vechi mărturii fotografice despre sărbătoarea Junilor din Scheii Brașovului în Săptămâna Luminată.

Expoziția ,,Istoria în lumina credinței” face parte din agenda de expoziții outdoor prezentate în Piața Sfatului de către Muzeul Județean de Istorie Brașov.

Până în prezent, au mai fost prezentate expozițiile ,,Istoria în roz” (1 octombrie – 30 noiembrie 2016) și ,,Istoria în alb” (6 decembrie 2016 – 15 ianuarie 2017).

Ambele expoziții au fost realizate de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu Asociația Forums și Serviciul Judeţean Braşov al Arhivelor Naţionale.

Expoziția ,,Istoria în roz a făcut parte din campania ,,Iluminarea în roz”, în cadrul luptei împotriva cancerului de sân, și a cuprins grafică și fotografie istorică cu obiective din patrimoniul istoric braşovean, devenite obiective de turism cultural, surprinse în prezenţa unor femei anonime.  

,,Istoria în albeste o expoziție de fotografie istorică despre începuturile sporturilor de iarnă din orașul Brașov și munții Bucegi. Din 24 ianuarie 2017, expoziția este prezentată la Castelul Cantacuzino din Bușteni, tematica sa fiind extinsă la istoria montană a orașului Bușteni, cu sprijinul Alpin Film Festival, Primăria Bușteni și administrația Castelului Cantacuzino.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web