Investiții la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov
În lunile de pandemie, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Braşov a funcţionat în permanenţă la capacitate maximă, fiind prima opţiune pentru pacienţii a căror stare de sănătate le impunea internarea. În lupta cu boala, medicii au fost nevoiţi să se adapteze zi de zi provocărilor aduse de noul coronavirus, pentru a-i ajuta cât mai eficient pe cei aflaţi în suferinţă.
Conducerea spitalului a înţeles nevoile exprimate de personalul medical, dar şi pe cele ale pacienţilor, astfel că pe parcursul anului 2021 s-au realizat numeroase investiții generate de nevoile apărute ca urmare a numărului mare de persoane COVID-19 care au fost tratate în acest spital.
Prin investițiile realizate, conducerea unităţii medicale a reuşit să acopere necesarul de materiale sanitare, medicamente şi dotări cu aparatură şi echipamente, astfel încât activitatea personalului medical să fie cât mai eficientă şi performantă în perioada pandemică.
Aparat radiologic mobil digital
Achiziția unui aparat radiologic mobil digital a reprezentat sub aspect valoric cea mai mare investiție realizată în acest an, iar din punct de vedere medical, un pas important în investigarea pacienților internați la Spitalul de Infecţioase. Valoarea contractului a fost de 714.000 de lei, fonduri asigurate din bugetul Consiliului Județean, livrarea aparatului fiind efectuată în cursul lunii septembrie. Echipamentul este utilizat pentru pacienții COVID și non-COVID internați aici, inclusiv pentru copii. Prin achiziția acestui aparat, investigațiile pot fi efectuate la un nivel calitativ înalt, oferind un diagnostic de înaltă precizie, în concordanță cu cea mai nouă tehnologie medicală de pe piață.
„Din punctul de vedere al impactului asupra pacienților, considerăm că este una din cele mai importante investiții, deoarece până la momentul achiziției și punerii lui în funcțiune, singura modalitate de a efectua radiografii pentru pacienții internați era de a-i transporta pe scări – purtaţi pe brațe de către personalul nostru sau cu ajutorul unui aparat cu șenile, fapt ce creștea riscul rănirii și al consumului de oxigen. Au fost perioade în care am consumat chiar 25 de tuburi de câte 5 litri de oxigen, doar pentru transportul pacienților”, a explicat juristul Emil Mailat, managerul interimar al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov.
Amenajarea unităţii de transfuzie sanguină
În anul 2021 a fost amenajată o unitate de transfuzie sanguină. Obiectivul a fost inclus în Planul Strategic de Dezvoltare al Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov, fiind un punct important în îmbunătățirea serviciilor medicale acordate pacienților. Anterior acestei investiţii, pacienții erau transportați la Spitalul Județean Brașov pentru a beneficia de transfuzii sanguine, ceea ce îngreuna activitatea medicală şi reprezenta un disconfort major pentru bolnavi.
Lucrările de amenajare s-au realizat din fondurile proprii ale spitalului provenite din sponsorizări. Amenajările au constat în recompartimentarea spațiului, refacerea pereţilor şi zugrăvirea lor, montarea linoleumului Tarkett şi a ușilor PVC cu geam termopan. De asemenea, a fost refăcut întregul sistem electric prin aplicarea unei cutii de siguranțe și a unui sistem modular de prize, astfel încât acesta să poată fi adaptat la eventuale modificări viitoare. Lucrările au costat 19.985,45 lei. Din punctul de vedere al echipării, unitatea de transfuzie respectă toate standardele moderne în domeniu. Echipamentele necesare, în valoare totală de 53.303,41 lei, au fost achiziţionate tot din sponsorizările primite de spital. Direcția de Sănătate Publică Brașov a emis autorizația temporară de funcționare pentru această unitate.
Achiziţii din bugetul judeţean
Pe parcursul anului 2021, cu ajutorul subvențiilor alocate din bugetul Consiliului Județean au fost realizate câteva investiţii importante.
Printre acestea se numără achiziţionarea şi montarea unui lift mecanic, destinat ridicării şi mutării pacienților imobilizați. Este o vorba despre o achiziţie în valoare de 6.080,90 lei care şi-a dovedit utilitatea, fiind folosită intens în perioadele de criză. Liftul este mecanic şi nu electric, deoarece este utilizat în special în zona de ATI, unde din cauza concentrației de oxigen poate apărea riscul de explozie.
O altă achiziţie necesară a fost sistemul integrat de supraveghere audio și video cu circuit închis, în valoare de 4.153,10 lei. Managerul a menţionat că prin implementarea acestui sistem a crescut gradul de reacție a personalului medical în cazul apariției unei destabilizări a stării pacienţilor.
Tot din fondurile bugetului judeţean au fost achiziţionate două containere tip birou, care au fost amplasate în curtea spitalului şi funcţionalizate în aşa fel încât să poată avea atât o utilizare separată, cât şi ca un corp unitar, respectiv să fie mutate atunci când situaţia o impune. Valoarea totală a investiției este de 48.790 lei.
„În acest an am reușit să finalizăm și lucrările de modernizare a instalației electrice din secţia pediatrie, de la subsolul spitalului și din zona de primire a pacienţilor. Am început aceste lucrări în anul 2020, însă din cauza situației pandemice ele au fost sistate în perioadele cu un număr mare de pacienți internați. Valoarea lucrărilor realizate în anul 2021 a fost de 46.410 lei”, a adăugat managerul Emil Mailat.
Demersuri pentru autorizarea ISU
În anul 2021, conducerea Spitalului de Boli Infecţioase Braşov a început demersurile pentru obținerea autorizaţiei de construcţie în vederea legalizării lucrărilor realizate fără autorizaţie – recompartimentări interioare, astfel încât imobilul să poată primi avizul de securitate la incendiu.
„Ultima modificare documentată a acestui spital a fost în anul 2002, conform evidențelor ISU Brașov. De atunci s-au mai făcut zeci de modificări și de compartimentări. Suplimentar s-a construit și un corp de clădire care nu a fost intabulat. Odată cu modificările legislative, s-au impus noi cerințe pentru autorizarea din punctul de vedere al autorităţii de sănătate publică și al ISU. Din păcate, fără a avea o documentație conformă nu putem pune în aplicare niciuna dintre solicitările impuse de legiuitor: de exemplu, un spaţiu de 7 mp pentru fiecare pat, saloane dotate cu grupuri sanitare proprii, golul de uși care să permită ieșirea tărgilor cu pacienți, montarea unui lift cu targă pentru transportul pacienților între nivele sau montarea unei stații de preepurare”, a explicat managerul spitalului.
În luna noiembrie s-a semnat contractul cu proiectantul pentru realizarea acestui obiectiv finanțat integral de la bugetul Consiliului Județean, cu o valoare totală de 507.880 lei.
Ajutor financiar considerabil din partea comunităţii braşovene
Pe lângă alocările financiare de la Consiliul Județean, Spitalul Clinic de Boli Infecţioase a beneficiat de un ajutor preţios provenit din partea comunității brașovene, pe care echipa de management l-a fructificat prin realizarea altor lucrări şi achiziţii necesare.
Astfel, s-au desfăşurat lucrări de reparații la subsol, pe holurile şi în saloanele de la parter şi la casa scării, care au constat în decopertarea pereților, placarea lor cu rigips, înlocuirea ceramicii de pe pardoseală cu linoleum Tarkett, zugrăvirea spaţiilor și înlocuirea ușilor de lemn de la subsol cu uși rezistente la foc. Valoarea totală a acestor lucrări a fost de 231.351 lei.
Din veniturile proprii ale spitalului și cu ajutorul unor sponsorizări în valoare de 20.000 de lei, conducerea a reuşit să monteze rampe de oxigen la 71 din cele 74 de paturi destinate pacienților COVID. Aceste rampe alături de stocatorul de oxigen intrat în dotarea spitalului la finele anului 2020 au putut fi folosite la capacitate maximă în perioada valului 4 al pandemiei, când spitalul s-a confruntat cu un număr foarte mare de pacienţi cu forme grave de boală.
Tot pe baza unei sponsorizări au fost înlocuite 16 paturi din cadrul secțiilor spitalului, fiind cumpărate unele noi, cu somieră și saltele. Valoarea totală a investiției a fost de 32.823,77 lei.
Cu sprijinul unor sponsori generoşi a fost cumpărat şi un ansamblu modular format din cinci containere utilizate pentru amenajarea unui spațiu destinat personalului medical care cuprinde zonă de odihnă, sală de ședință, spațiu administrativ, dar și vestiar cu grup sanitar propriu. Investiția a totalizat 154.868,65 lei.
Marţi, 28 decembrie, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea, a făcut o vizită la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase unde a discutat cu echipa managerială despre ce a însemnat anul 2021 atât sub aspectul realizărilor, cât şi al provocărilor întâmpinate.
„Sunt impresionat de eforturile pe care conducerea Spitalului Clinic de Boli Infecţioase Braşov alături de întreg personalul medical şi auxiliar le-a făcut pe parcursul anului 2021. Este remarcabil că într-o perioadă extrem de grea, marcată de o criză sanitară care nu pare să se apropie de sfârşit, la această instituţie medicală din subordinea Consiliului Judeţean s-au putut realiza reparaţii şi investiţii, fără a fi periclitat actul medical, având permanent în atenţie tratarea cu succes a pacienţilor şi salvarea vieţii celor ajunşi în stare gravă. Mă bucur că fondurile alocate din bugetul judeţean au fost utilizate judicios şi că obiectivele incluse pe lista de investiţii s-au putut materializa. Şi în anul 2022 vom sprijini cu tot ce este nevoie funcţionarea în cele mai bune condiţii a Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi vom veni în întâmpinarea personalului medical şi a pacienţilor cu tot ce ne stă în putinţă”, a menţionat preşedintele CJ Braşov.