InformațiiTurism-Utile

Intrare gratuită la muzeele subordonate Consiliului Județean Brașov, în anul Centenarului

În anul Centenarului României Mari este important ca toți să aibă acces la colecțiile muzeale brașovene. În calitatea sa de autoritate tutelară, Consiliul Județean Brașov asigură finanțarea activității muzeelor brașovene. În anul Centenarului României Mari propun să facem un pas în față și să asigurăm gratuitatea intrării pentru toți cei care doresc să viziteze muzeele Brașovului. În ultimii ani, diverse studii arată că la nivel mondial interesul pentru cultură, respectiv pentru muzee, a crescut pentru că societatea contemporană revalorizează și revalorifică tradiţiile culturale, acordând o importanţă tot mai mare patrimoniului prezentat în muzee. Această tendinţă pare să fie mai puţin evidentă în România. Practic, așa cum o arată statisticile mai bine de jumătate din populaţie nu a vizitat niciodată un muzeu. Acest lucru dovedește că vizitarea muzeelor nu este conștientizată de populaţie ca o activitate normală, naturală și obligatorie pentru formarea sa. În anul 2017, muzeele brașovene au avut 76.428 vizitatori și din biletele de intrare au fost încasați 193.441 lei, respectiv:

 

 Instituția Număr total de vizitatori Suma totală încasată din vânzarea biletelor de intrare
Muzeul Județean de Istorie Brașov 36.231 106.957
Muzeul de Etnografie Brașov 17.344 40.482
Muzeul Casa Mureșenilor Brașov 14.675 33.749
Muzeul de Artă Brașov 8.178 12.253
TOTAL 76.428 193.441

 

În țările unde a fost implementată vizitarea gratuită a muzeelor această măsură a dus la o creștere spectaculoasă a numărului de vizitatori și a fost evaluată și văzută ca un element-cheie al proprietății publice. Vizitarea gratuită este foarte apreciată și face conceptul de ,,proprietate publică” să fie real. Faptul că muzeul are intrare liberă oferă un sentiment de proprietate vizitatorului, care în multe cazuri este plătitorul de taxe și impozite către stat.

Proprietatea publică a patrimoniului istoric este despre mândrie, iar muzeele noastre conțin noțiunile de istorie națională și europeană care ne fac mândri că suntem brașoveni.

Astfel, decizia noastră contribuie la întărirea rolului major pe care îl pot juca muzeele în Anul Centenarului României, ca factor de coeziune socială, atât în mediul rural, prin promovarea tradiţiilor locale, cât şi în mediul urban, prin afirmarea identităţii culturale a locuitorilor orașelor. Mesajul nostru pentru brașoveni este că o vizită la muzeu înseamnă petrecerea timpului liber într-o formă plăcută, o experiență unică care le descoperă identitatea orașului în care s-au născut și/sau trăiesc, care îi ajută să-și formeze un discurs istoric despre patria lor, că aici găsesc un răspuns profesionist la nevoia de apartenență și mândrie, o lecție interesantă care contribuie la dezvoltarea personală, o confirmare că muzeele noastre sunt instituții care îi respectă. Apoi, o vizită la muzeu nu numai că oferă oamenilor șansa de a experimenta frumosul, de a cunoaște lucruri extraordinare despre identitatea lor istorică, de a se educa, dar, de asemenea, acționează ca o atracție majoră pentru turiști și alți vizitatori, aducând avantaje economiei locale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web