Interferenţe culturale româno-olandeze
Proiectul “Interferențe culturale româno – olandeze” implementat de Agenția Metropolitană Brașov în perioada iulie – noiembrie 2017 promovează cultura și arta tradițională românească în Olanda. Proiectul cultural cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național are ca scop realizarea unei punți de cunoaștere între două țări, prin crearea unui schimb de experiențe, având la bază arta tradițională specifică fiecărei țări, ca și componență a patrimoniului cultural imaterial.
Scopul abordării acestei tematici este de a aduce la cunoștință publicului olandez cultura tradițională românească. Acest lucru se va realiza prin interacțiunea publicului olandez participant la evenimente, în cadrul a 5 ateliere de creație diferite, conduse de 5 artiști populari români. Evenimentele se vor desfășura pe parcursul a trei zile, într-un spațiu cultural din orașul Rotterdam.
Grupul țintă este constituit din publicul olandez, dar și rezidenții români din Rotterdam, care vor participa la atelierele interactive în funcție de preferința fiecăruia. In plus, va exista si un spațiu amenajat cu decoruri ale artei tradiționale românești.
Parteneri în proiect sunt: Asociația Creatorilor de Artă Tradițională și Contemporană Brașov și Primăria Rotterdam.
Prin proiect, vor fi realizate 1000 de broșuri (700 în limba engleză și 300 în limba română) prin care vor fi promovare meșteșugurile din Țara Bârsei și cei 5 artizani care vor susține atelierele.
Evenimentul cultural, care se desfășoară în luna septembrie întrunește cinci creatori populari brașoveni care vor interacționa cu publicul olandez – localnici și turiști – în cadrul unor ateliere de creație populară:
- Creație păpuși – creator popular Doina Nistor
- Ceramică populară – creator popular Ioan Craioveanu
- Sculptură lemn – creator popular Sorin Manesa Burloiu
- Pictură pe sticlă – creator popular Corneliu Prişcu Sculean
- Pielărie – creator popular Ion Ghiţă
Valoarea totală a proiectului este de 59954 lei, din care 12248 reprezintă cofinnațarea proprie a Agenției Metropolitane Brașov.