Parlamentar de Brașov

Întâlnire a „ambasadorilor” cu europarlamentarul

Şcoală-ambasador a Parlamentului European, la acest titlu aspiră elevii şi dascălii Liceului “George Moroianu” din Săcele, una din cele 25 de şcoli candidate din întreaga ţară în acest proiect. Zilele acestea ei au parcurs o nouă etapă în susţinerea candidaturii, organizând un eveniment dedicat UE – un târg tematic, cu produse şi elemente de identitate ale ţărilor membre UE, şi au purtat o discuţie cu europarlamentarul braşovean, Răzvan Popa. La eveniment au participat autorităţi locale, consulul onorific al Italiei la Braşov, Emanuele Bagnasco, profesori, elevi şi părinţi.

„Consiliul Elevilor din Liceul ”George Moroianu” a organizat Târgul de Crăciun, ajuns la a opta ediţie în acest an.Fiecare clasă, sub coordonarea diriginţilor îşi organizează un stand şi, în perioada sărbătorilor, cu banii strânşi sprijinim diferite grupuri dezavantajate. Tot azi şcoala l-a avut invitat în mijlocul nostru pe eurodeputatul Răzvan Popa, care a devenit partenerul nostru în derularea unui proiect foarte important pentru şcoală. Cu acest prilej, domnia sa s-a întâlnit cu elevii noştri care sunt ambasadori ai Parlamentului European, a fost informat despre acţiunile şi activităţile pe care ei le au în vedere  pentru ca misiunea noastră să devină o reuşită”, a menţionat Gheorghe Munteanu, directorul Liceului Teoretic „George Moroianu” Săcele.

“Este un proiect binevenit. Mă bucur să pot sprijini acest demers al elevilor. Dincolo de competiţia în sine, e mai important faptul că elevii au ocazia să înveţe ce este UE, care sunt instituţiile europene, rolul ţării noastre în UE, drepturile şi obligaţiile noastre ca stat membru. La evenimentul lor m-a impresionat cum au reuşit să se organizeze tematic la standuri, iar efortul lor a fost deosebit: au organizat 28 de standuri distincte, reprezentând cele 28 de state membre UE, plus Republica Moldova. La fel de bine pregătiţi mi s-au părut şi elevii-ambasadori la discuţia pe care am avut-o. Trebuie să recunosc că m-au surprins prin maturitatea întrebărilor şi interesul manifestat. Cred că cea mai interesantă întrebare a fost cea legată de consecinţele unei eventuale ieşiri a României din UE’’, declară europarlamentarul Răzvan Popa.

„Noi am fost invitaţi în acest proiect. Şcoala noastră a fost numită candidat ca Ambasador al Parlamentului European. Din mii de unităţi de învăţământ din România au fost alese drept candidaţi 25, printre care suntem şi noi. Este onorant pentru noi şi credem că este rezultatul proiectelor europene pe care şcoala le-a derulat în timp. Sunt 18 ambasadori-juniori, liceeni care participă la un program de formare, vor învăţa despre Uniunea Europeană. Am parcurs primele trei module din 6. Aceşti 18 ambasadori duc mai departe informaţia către colegii lor de clasă, colegii din gimnaziu şi către cei din ciclul primar. Am fost surprinsă în mod plăcut, la întâlnirea cu dl.eurodeputat, de elevii noştri, care au pus întrebări pertinente. Am rămas uimită, ce profunzime de gândire şi ce atitudine diferită au acum” , explică Tatiana Benga, profesor de limba română, coordonator proiect.

„Mi s-a părut interesant acest proiect, pentru că nu ştiu prea multe despre Uniunea Europeană, şi vreau să aflu, trebuie să ştiu din ce fac parte, să văd ce drepturi am ca cetăţean european. Sunt mai lămurită, chiar mai optimistă în privinţa viitorului european al României”, spune Peticilă Andreea, clasa a X-a A.

„Participarea la proiect presupune şi documentare. De exemplu, am organizat un stand împreună cu cei din clasa mea, în cadrul Târgului de Crăciun. Fiecare clasă reprezenta o ţară a Uniunii Europene, noi aveam steagul Danemarcei. Am preparat prăjituri specifice acestei ţări, am făcut steguleţe, ne-am informat, ca să putem vorbi, celor care se opreau în faţa noastră, despre acest stat”, declară Savu Brigite, clasa a X-a B.

„Niciodată nu găsesc pe internet răspunsul de care am nevoie, în ceea ce priveşte Uniunea. Am avut câteva întrebări pe care le-am adresat dlui Popa şi m-am bucurat că mi-a răspuns la ele. De aceea am şi intrat în acest proiect, pentru că mă simt importantă, că pot să fac parte activă din Uniunea Europeană, să fac ceva care să conteze”, spune  Rusu Lorena, clasa a X-a A .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web