Înființarea „pe repede înainte“ a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții: tun major pe care Liviu Dragnea, Darius Vîlcov și restul clicii PSD încearcă să îl dea la nivelul avuției naționale
Aprobarea „pe repede înainte” a Legii de înființare a Fondului Suveran de Dezvoltare și Investiții (FSDI) și conținutul acestui act normativ reprezintă o nouă măsură disperată a Guvernului PSD-ADLE de a atrage noi fonduri la bugetul de stat, susține deputatul USR Brașov, Tudor Benga. Împreună cu alți colegi parlamentari, Tudor Benga va depune la CCR o sesizare de neconstituționalitate privind acest act normativ.
„Este clar că este vorba de un tun major pe care Liviu Dragnea, Darius Vîlcov și restul acestei clici PSD încearcă să îl dea la nivelul avuției naționale. Vorbim despre participații de miliarde de euro la companii de stat, care sunt trecute în acest fond și care riscă să elimine transparența și controlul asupra societăților comerciale de stat. Dacă erau privatizate, se încasau niște bani. Dacă erau listate pe bursă, ar fi fost benefic și pentru economia românească, pentru că s-ar fi implicat investitori privați, iar aceste companii ar fi fost conduse după principiile eficienței economice. Așa, ele sunt trecute în acest fond, care nu știm de cine va fi administrat și pe ce principii sau criterii”, a explicat deputatul Tudor Benga.
Deputatul USR de Brașov susține că premisa acestui fond este că societățile comerciale vor fi „puse gaj” pentru obținerea unor finanțări. Însă, în condițiile în care circumstanțele economice s-ar schimba, există un risc ca aceste companii să fie pierdute la un moment dat.
„Inițial, acest fond trebuia constituit din companiile profitabile din portofoliul statului. Pe ultima sută de metri, prin amendament, au fost adăugate și cele cu pierderi. Pe scurt, se creează acolo o mare tocăniță cu activele statului, care, ulterior, să poată fi «jefuite» fără prea multe discuții”, susține deputatul USR Brașov, Tudor Benga.
Menţionăm că, potrivit actului normativ de înființare, FSDI va prelua participaţiile pe care Statul Român le deține la 33 de companii (aproximativ 9 miliarde de lei), între care Hidroelectrica, Nuclerelectrica, Electrica, E.ON, OMV Petrom, Compania Căilor Navigabile, Aeroporturi Bucureşti sau CFR SA. Fondul se va putea folosi de veniturile din dividende ale acestor companii, precum şi din veniturile provenite din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante (case de odihnă, hoteluri – aparţinând unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul). Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau investitori privaţi. De asemenea, acest fond ar urma să fie folosit și pentru finanțarea unor obiective de investiții.
Legea de înființare a FSDI a fost aprobată de Camera Deputaților (for decizional în cazul acestui proiect de lege) înainte ca Eurostat să trimită un aviz în legătură cu respectarea legislației europene.
11 iunie 2018
Uniunea Salvați Romania – filiala Brașov