Incepe Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017. Iata programul!
Vesti excelente pentru brasovenii iubitori de frumos. In aceasta saptamana incepe Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet.
Miercuri, 4 octombrie, de la ora 19.00, în Sala Operei Brașov, debutează cea de-a XV-a ediție a Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, în organizarea Operei Brașov, cu sprijinul Consiliului Local Brașov și a Primăriei Municipiului Brașov. Evenimentul de deschidere, concertul extraordinar „Maria Tănase & Edith Piaf – O prietenie muzicală” este oferit de Kamerata Kronstadt, dirijată de maestrul Cristian Oroșanu și îi are ca invitați pe Alexandra Fits – voce, Mariano Castro – pian (cel care semnează și aranjamentele muzicale ale pieselor acestui concert) și Georgia Gulea – nai.
Maria Tănase a cântat din repertoriul lui Edith Piaf. Interesant este faptul că și Edith Piaf a cântat din repertoriul Mariei Tănase. Kamerata Kronstadt vă invită într-o călătorie muzicală ce unește cele două artiste, cele doamne ale cântecului românesc și francez, într-un concert unic, interpretat de inegalabila Alexandra Fits.
Pentru acest concert nu mai sunt bilete disponibile!
Vineri, 6 octombrie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei Brașov, în cadrul aceluiași Festival Internațional de Operă, Operetă și Balet, invitații noștri, Teatrul de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța, vă prezintă spectacolul de balet „Crăiasa Zăpezii”, pe muzică de J. Sibelius și E. Grieg. Ne vom bucura de o producție deosebită, care a obținut numeroase recunoașteri, printre care cele din cadrul celei de-a IV-a ediții a Galei Premiilor Operelor Naţionale, de anul trecut: Premiul pentru Cel mai bun coregraf – Horaţiu Cherecheş, pentru coregrafia a două spectacole, dintre care unul este chiar „Crăiasa Zăpezii”, Premiul pentru Cel mai bun spectacol de balet, dar și Premiul pentru Cel mai bun decor – Natalia Kornilova, pentru concepţia decorului din „Crăiasa Zăpezii”. După prezența pe scena Operei Brașov, în cadrul Festivalului, compania de balet a Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” din Constanța va pleca într-un turneu european cu „Crăiasa Zăpezii”. Spectacolul va purta publicul în lumea de basm a lui Hans Christian Andersen. Clasica poveste capătă cu totul alte valenţe, balerinii ce vor da viață personajelor promițând o prestaţie de excepţie. „În acest spectacol, a trebuit să aleg singur muzica, să creez libretul şi, evident, scenariul. Spre deosebire de teatru, la balet avem un scenariu pe muzică. Aşa că a trebuit să tai muzică, să realizez colajul muzical potrivit fiecărui personaj. Totuşi, am păstrat succesiunea poveştilor lui Andersen, ceea ce până acum nu a fost. Dar de aşa manieră încât întreaga lume care îl va vedea să înţeleagă povestea de la început până la sfârşit”, afirmă maestrul Horațiu Cherecheș. În rolurile principale:
Crăiasa Zăpezii – Mayu Takahashi
Gretchen – Irina Ganea Mihaiu
Karl – Adrian Mihaiu
Vrăjitorul – Francesco de Benedictis
Trandafirii – Yuria Soeta, Nozomi Miura
Bogdan Bîrsănescu, Jem Trim
Cioara – Ayaka Kishi
Cioroiul – Jin Mizutani
Prinţesa – Amalia Mîndruţiu
Prinţul – Ryan Brown
Renul – Bogdan Bîrsănescu
Porumbiţa – Mizuki Kubota
Porumbelul – Daia Kashiwaba
Fetita – Nozomi Miura
Baba – Elena Vasile
Vrăjitoarea – Cecilia Ursul
Bunica – Andrada Ion – debut
Lapona – Dorina Pătraş
Finlandeza – Codruţa Bălan
Își mai dau concursul, de asemenea, soliști și ansamblul de balet al Teatrului de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța.
Regia şi coregrafia: Horaţiu Cherecheş. Scenografia: Natalia Kornilova. Asistent coregrafie: Monica Cherecheş.
Preț bilete: 40 lei; 30 lei
Duminică, 8 octombrie 2017, de la ora 18.30, în Sala Operei, Festivalul Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017 continuă cu „Elixirul dragostei” de G. Donizetti, spectacol prezentat de Opera Națională Română Iași. Opera comică în două acte, având libretul scris de Felice Romani, după „Le Philtre” de Eugene Scribe, a avut premiera la data de 2 mai 1832 la „Teatro Cannobiana” din Milano.
Alături de Vincenzo Bellini și Gioacchino Rossini, Gaetano Donizetti a fost unul dintre compozitorii reprezentativi ai stilului bel canto. Printre lucrările cele mai apreciate ale compozitorului italian se numără: „Maria Stuarda” (1834), „Linda de Chamonix” (1842), „Don Pasquale” (1843), „Lucia di Lammermoor” (1835).
Acţiunea operei se desfăşoară într-un sat italian, în secolul al XIX-lea.
Pe scena Operei Brașov, vor urca soliștii Operei Naționale Române Iași: Cristina Grigoraș – Adina, Andrei Fermeșanu – Nemorino, Jean Kristof Bouton – Belcore, Daniel Mateianu – Dulcamara și Maria Macsim Nicoară – Gianetta, alături de Corul și Baletul instituției ieșene. Își dă concursul Orchestra Operei Brașov, la pupitrul căreia se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistic este semnată de Anda Tabacaru-Hogea, iar scenografia de Rodica Arghir. Dirijor cor: Manuel Giugula. Asistenți coregrafie: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai.
Preţ bilete: 40 lei; 30 lei
Pe toată perioada Festivalului Internațional de Operă, Operetă și Balet 2017, în foyer-ul Operei Brașov, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze expoziția de fotografie de arhitectură intitulată Brașov. Atmosferă, arhitectură și spațiu urban a arhitectului, fotografului, scriitorului şi artistului vizual Teofil Mihăilescu, profesor la Universitatea „Transilvania” din Braşov. Expoziția poartă numele monografiei în imagini a Braşovului lansată de Teofil Mihăilescu în 2015 la Braşov şi, ulterior, la Saloanele de Carte de la Paris şi Torino. Montarea expozitiei de la Braşov este atipică, inaugurând o serie de evenimente similare viitoare, fotografiile fiind expuse în foyer-ul Operei braşovene pe o parte din decorurile realizate pentru opera Carmen de G. Bizet.
„Expoziţia reuneşte lucrări fotografice emblematice având ca subiect Braşovul, invitând la descoperirea sa, a arhitecturii şi atmosferei sale, pentru a-l purta în suflet pentru totdeauna așa cum se-ntâmplă cu o ființă dragă fără de care nu putem trăi. În acest sens, fotografiile personifică Braşovul, într-un concept ce îl prezintă aidoma unei fiinţe care este ceva pentru a fi imediat altceva şi totuşi, oricât s-ar transforma, rămâne aceeaşi”, afirmă Teofil Mihăilescu, autorul expoziției.
Vernisajul va avea loc în data de 4 octombrie 2017 cu ocazia concertului „Maria Tănase & Edith Piaf – O prietenie muzicală” susţinut de către Alexandra Fits (Universitatea „Transilvania” din Braşov, Facultatea de Muzică) şi Kamerata Kronstadt sub bagheta dirijorului Cristian Oroşanu, ambele întâmplări artistice potenţându-se reciproc într-un eveniment cultural de referinţă.
În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis începând cu vârsta de 7 ani!
Biletele se vând la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51, tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolului (în cazul în care rămân bilete disponibile).
Iata programul:
FESTIVALUL INTERNAŢIONAL DE OPERĂ, OPERETĂ ŞI BALET 2017
– Ediţia a XV-a –
Miercuri, 4 octombrie 2017, ora 19.00, Sala Operei
MARIA TĂNASE & EDITH PIAF – O prietenie muzicală
Kamerata Kronstadt – Dirijor: Cristian Oroșanu
Invitați: Alexandra Fits – voce, Mariano Castro – pian, Georgia Gulea – nai
Vineri, 6 octombrie 2017, ora 18.30, Sala Operei
Teatrul Național de Operă și Balet „Oleg Danovski” Constanța prezintă:
CRĂIASA ZĂPEZII – Balet pe muzică de J. Sibelius și E. Grieg
Regia şi coregrafia: Horaţiu Cherecheş
Scenografia: Natalia Kornilova
Preț bilete: 40 lei; 30 lei
Duminică, 8 octombrie 2017, ora 18.30, Sala Operei
ELIXIRUL DRAGOSTEI – Operă de G. Donizetti
Dirijor: Traian Ichim Regia: Anda Tabacaru-Hogea
Soliștii, Corul și Baletul Operei Naționale Române Iași
Orchestra Operei Brașov
Preț bilete: 40 lei; 30 lei
Vineri, 13 octombrie 2017, ora 18.30, Sala Operei
Premieră
COPPELIA – Balet pe muzică de L. Delibes
Regia și adaptarea coregrafică: Alexandru Fotescu
Scenografia: Rodica Garștea
Invitați: Andreea Jura și Dan Haja, prim-soliști ai Operei Naționale Române Cluj-Napoca
și soliști ai Teatrului de Balet Sibiu
Soliștii și ansamblul de Balet al Operei Brașov
Preț bilete: 40 lei; 30 lei
Sâmbătă, 14 octombrie 2017, ora 19.00, Sala Operei
GALA OPERETEI MAGHIARE
Dirijor: József Horváth (Opera Maghiară Cluj-Napoca și Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Invitați: Benedekffy Katalin, Ádám Zsuzsanna, Kóbor Tamás (Ungaria)
Fülöp Márton (Opera Națională Română Cluj-Napoca)
Barabás Zsuzsa, Fülöp-Gergely Timea, Ádám János (Opera Maghiară Cluj-Napoca)
Orchestra Operei Brașov
Preț bilete: 50 lei; 40 lei
Sâmbătă, 21 octombrie 2017, ora 18.30, Sala Operei
MAREA GALĂ A FESTIVALULUI
Dirijor: Luciano di Martino (Italia)
Prezintă: Marius Constantinescu (TVR)
Invitați: Soliști din Austria, Franța, Georgia, Italia, Japonia, România
Corul și Orchestra Operei Brașov
Preț bilete: 50 lei
Miercuri, 25 octombrie și joi, 26 octombrie 2017, ora 19.00, Sala Operei
Premieră
BAL MASCAT – Operă de G. Verdi
Dirijori: Luciano di Martino (Italia), Traian Ichim
Regia: Corinna Boskovsky (Austria)
Scenografia: Rodica Garștea
Dirijor cor: Leonard Boga
Regia tehnică: Dan Antipa
Corul și Orchestra Operei Brașov
Preț bilete: 40 lei; 30 lei
Vineri, 27 octombrie 2017, ora 18.30, Sala PATRIA
RECITAL EXTRAORDINAR susținut de Soliștii Operei Brașov
La pian: Ovidiu Mezei
Preț bilete: 20 lei
În stagiunea 2017 – 2018, accesul copiilor la spectacolele de operă și operetă este permis
începând cu vârsta de 7 ani!
Biletele se pun în vânzare de vineri, 22 septembrie 2017, la sediul Operei din str. Bisericii Române nr. 51,
tel. 0268-419380. Program: Luni – Vineri 10 – 17 şi cu o oră înainte de începerea spectacolelor
(în cazul în care rămân bilete disponibile).