Prim planȘtiri

Incep Zilele Brasovului

Începând de vineri, 21 aprilie, Braşovul îmbracă din nou straie de sărbătoare: Festivalul oraşului, Zilele Braşovului, ajunge ediţia a XIV-a.

„Sperăm să avem parte de zile cât mai frumoase, astfel încât braşovenii şi turiştii să participe la toate evenimentele din această perioadă. Anul acesta amîncercat o abordare diferită a modului de organizare şi am dat şansa celor interesaţi nu doar să vină cu propuneri, ci să se implice activ în organizarea acestui eveniment. Astfel,  avem ONG-uri şi parteneri privaţi care organizează şi coordonează în mod direct activităţi din cadrul Zilelor Braşovului, cum ar fi: evenimentele pentru copii din Parcul Titulescu, proiecţiile de film, activităţile artistice din Piaţa Enescu, târgurile şi altele,  astfel că putem spune că este un eveniment oferit de braşoveni pentru braşoveni. Eu cred că Zilele Braşovului înseamnă, în primul rând, o ocazie de a fi împreună, toţi braşovenii şi, în al doilea rând, un prilej pentru noi toţi, localnici şi turişti, de a sărbători Braşovul, cel mai frumos oraş din România”, a declarat George Scripcaru,  primarul municipiului Braşov.

În acest an, sărbătoarea oraşului le va oferi participanţilor evenimente pentru toate gusturile şi vârstele, de la muzică pop-rock la muzică populară, de la şlagărele anilor ’80 la hiturile de astăzi, însoţite de târgurile de meşteri populari, unde cei interesaţi pot învăţa diferite meşteşuguri, şi de cele de hand-made şi street food. Duminică vom avea unul dintre cele mai importante şi reprezentative evenimente ale Braşovului, coborârea Junilor în cetate.

Sărbătorile oraşului vor începe vineri dimineaţa cu deschiderea târgurilor: Târgul de meşteri populari (Piaţa Sfatului), Street-food (str. M. Weiss) şi  Târgul de produse hand-made (aleea de la Parcul Titulescu).

Vineri va fi prima zi de concert, în Piaţa Sfatului, spectacolele de deschidere fiind susţinute de copiii de la Kid Music şi grupul Folk Românaşul. De la ora 15.00, membrii Asociaţiei Musashino Japonia vor prezenta un program dedicat celor 25 de ani de prietenie dintre Braşov şi Musashino. De la ora 18.30 va începe Seara şlagărului românesc, iar pe scenă vor urca: Stela Enache, Mihai Constantinescu, Corina Chiriac şi Conexiuni.

Tot vineri, de la ora 20.00, în Piaţa Enescu, braşovenii şi turiştii se vor putea delecta cu filme de scurt metraj.

Sâmbătă, la întâlnirea cu publicul vor veni Carla’s Dream, Matteo şi Trupa Coco, de la ora 19.00, după ce în cursul după-amiezii, începând cu ora 17.00, vom avea, tot în Piaţa Sfatului, momente artistice ale copiilor de la şcolile şi ansamblurile din Braşov.

De la ora 20.00, iubitorii de film sunt invitaţi la “The Great Pretender”, un documentar cu Freddie Mercury, tot în Piaţa Enescu.

Evenimentul cel mai aşteptat din timpul Zilelor Braşovului, Parada Junilor, care va avea loc duminică, va începe de la ora 11.00 şi se va desfăşura pe traseul devenit deja tradiţional: Piaţa Unirii, str. C-tin Brâncoveanu, Str. G. Bariţiu, str. Mureşenilor, Bd. Eroilor, Str. Republicii, Piaţa Sfatului, Str. Apollonia Hirscher, str. Poarta Schei, str. Prundului, Piaţa Unirii, Pietrele lui Solomon.

Tot duminică, iubitorii de folclor vor avea ocazia să îşi asculte artiştii de muzică populară preferaţi în cadrul a două concerte folclorice în Piaţa Sfatului: primul va începe de la ora 11.30 şi îi va avea ca protagonişti pe elevii de la Şcoala Populară de Artă, iar cel de al doilea va începe la ora 18.30, când pe scenă vor urca ansambluri de dansuri româneşti, maghiare, germane şi elene, după care spectatorii vor putea particpa la recitalurile Danielei Condurache şi al lui Nicolae Furdui Iancu.

De la ora 20.00, în Piaţa Enescu, va rula celebrul film din anii ‘70, “Love Story” (Poveste de dragoste).

În toate cele trei zile, instituţiile de cultură braşovene vor organiza evenimente, iar muzeele vor avea acces gratuit.

Asociaţia Amural va prezenta zilnic, începând cu ora 19.30 un spectacol de video-mapping, la corpul T al Universităţii Transilvania şi la Poarta Şchei.

ZILELE BRAŞOVULUI

21 – 23 APRILIE  2017

 

organizator: Primăria Municipiului Braşov şi Consiliul Local Braşov

 

 

VINERI21 APRILIE 2017

 

Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”Braşov

 

orele 12.00-16.00:Citeşte o poveste” –  atelier de lecturi publice de povești, cunoscute și mai puțin cunoscute, din întreaga lume, dar și de pe meridianele Brașovului. Poveștile sunt pentru copii, părinți și pentru toți cărora le plac poveștile. Citește împreună cu noi la bibliotecă, în curtea Casei Baiulescu (Livada Poștei, lângă Școala gimnazială nr. 6), alături de colegii și prietenii tăi, împărtășind bucuria cititului. Descoperă povestea, descoperă lectura de plăcere

ora 16.30:Mansarda Casei Baiulescu

Prezentare Un braşovean de altă dată” Alexandru Bogdan

 

Muzeului Casa Mureşenilor

 

orele 10.00-18.00: Expoziții permanente:

“Istoria familiei Mureșianu”, Muzeul Casa Mureşenilor -Piața Sfatului nr. 25

“Familia Baciu”, str. Gheorghe Baiulescu nr. 9

 

– Expoziție temporară;

„Muzeul Jucăriilor”- in incinta Muzeului Casa Mureşenilor – Piața Sfatului nr. 25

 

orele 12.00-18.00: Curtea Colecţionarilor- expoziţie curtea muzeului din Piaţa Sfatului nr.25

 

orele 12.00-16.00:  prezentare proiect”Istoria la persoana întai”- selectie de personalităţi care au contibuit la istoria culturală a oraşului prin imaginile create de arta lor, muzică, pictură, literatură, fotografie – Poarta Ecaterina

 

Atelier confecţionare jucării din materiale reciclabile, coordonat de artistul Daniel Roșca in incinta Muzeului Casa Mureşenilor din Piata Sfatului nr. 25

 

Universitatea Transilvania Braşov- Centrul Multicultural

 

ora 19.00 –Vibraţii ce merită@Zilele Brașovului   – proiecţia  documentar  ,,vibrate!festival,,  şi un recital cu cumpoziţii de Dinu Lipatti

 

Teatrul pentru copii Arlechino

ora 13.00 : Alina şi Gâscănelul- spectacol de teatru – Piaţeta din faţa Teatrului Arlechino

 

Teatrul Sică Alexandrescu

ora 16.00: Sala Studio Scrisori Eminesciene – recital poezie susținut de actorul George Custură- acces gratuit ,

ora 19.00- Sala Mare :Domnul Goe  de IL Caragiale – spectacol de teatru,

 

Piața Enescu – Proiecție de film

 

Ora 20.00- SHORT EXPORT 2016 – Made in Germany

 

– In The Distance (r. Florian Grolig)
– Immer Müder / Always Tired (r. Jochen Kuhn)
– Ihr Sohn / Her Son (r. Katharina Woll)
– Wer Trägt Die Kosten? / Who Will Pay The Bill? (r. Daniel Nocke)
– Dokument: Hoyerswerda | Frontex (r. Thomas Kaske)
– Woman Without Mandolin (r. Fabiano Mixo)
– Dissonance (r. Till Nowak)
– Arts + Crafts Spectacular #3 (r. Ian Ritterskamp, Sébastien Wolf)
– Myself Universe (r. Andreas Hykade)
– Die Badewanne / The Bathtub (r. Tim Ellrich)

Cinemateca Patria- acces gratuit

19:00 Dincolo de nisipuri (1975, 104 min.)

Cu: Dan Nuțu, George Constantin, Mircea Albulescu

În zona Brăilei, dramele sociale şi pasionale au un final care nu poate fi evitat nici chiar atunci când eroii filmului cred că pot detaşa de realitate „dincolo de nisipuri’.

Ecranizare după romanul Îngerul a strigat şi după nuvela Dincolo de nisipuri de Fanuş Neagu.

 

 

SAMBATA 22 APRILIE  2017

 

 

Biblioteca Judeţeană “George Bariţiu”Braşov

ora 8.00-12.00:  Sediul central, etaj I – Şezătoare la Braşov – întâlnire cu tradiția și arta meșteșugului practicat de cunoscătoare și iubitoare ale obiceiurilor vechi.

ora 10.00-13.00:  spațiul din  faţa Bibliotecii- Jocuri tradiţionale pentru copii din Braşov şi Ţara Barsei- jocuri tradiţionale din patrimoniul imaterial ale Braşovului, jocuri de altă dată, jocuri din copilărie,

 

Muzeului Casa Mureşenilor

orele 10.00-18.00: Expoziții permanente:

“Istoria familiei Mureșianu”, Muzeul Casa Mureşenilor -Piața Sfatului nr. 25

“Familia Baciu”, str. Gheorghe Baiulescu nr. 9

 

– Expoziție temporară;

„Muzeul Jucăriilor”- in incinta Muzeului Casa Mureşenilor – Piața Sfatului nr. 25

 

orele 12.00-18.00: Curtea Colecţionarilor- expoziţie curtea muzeului din Piaţa Sfatului nr.25

 

orele 12.00-16.00:  prezentare proiect”Istoria la persoana întai”- selectie de personalităţi care au contibuit la istoria culturală a oraşului prin imaginile create de arta lor, muzică, pictură, literatură, fotografie – Poarta Ecaterina                       

 

Atelier confecţionare jucării din materiale reciclabile, coordonat de artistul Daniel Roșca in incinta Muzeului Casa Mureşenilor din Piata Sfatului nr. 25

 

Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

ora 18.00 – Underground – lansare şi proiecţie de fotografii  ale fotografilor Michele Bressan si Bogdan Gîrboan. Proiectul încearcă să restabilească legătura dintre identitatea istorică a locurilor, obiectele găsite și potențialul lor artistic

 

Opera Braşov

ora 18.30: “Silvia”- spectacol de operetă de E. Kalaman

 

Centrul Cultural Reduta

Ora 19,00 Spectacol de teatru „In cursul zilei de azi-noapte”, O piesă cu mult umor, într-o viziune originală, în regia Vioricăi Geantă Chelbea.

 

Piața Enescu- proiecție de film 

Ora 20.00 – SEARA DOC AND ROLL

Freddie Mercury – The Great Pretender (SUA, 2012)

Documentar

 

 

 

Cinemateca Patria _ acces gratuit

 

17:00 Prea mic pentru un război atât de mare (1969, 77 min.)

Cu: Mircea Albulescu, Gheorghe Dinică, Jean Constantin

Filmul de debut al regizorului Radu Gabrea a fost prezentat la Cannes în 1971, în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs, după ce câştigase deja premiul juriului pentru tineret la Locarno.

Inspirat de fapte reale, filmul vorbeşte despre prietenie şi maturizare, într-un context dramatic precum războiul. Un băiat orfan crescut de regiment pleacă pe front în căutarea celui mai bun prieten şi se confruntă cu experiențe terifiante. Filmul este inspirat din nuvela lui Aurel Petri.

 

19:00 Nu te teme, Iacob (1981, 101 min.)

Cu: André Heller, Aviva Gaire, Dan Nuțu

Nu te teme, Iacob! este povestea unei transformări uimitoare a unui om alienat într-un om ferm și hotărât, o schimbare cu atât mai extraordinară în contextul anti-semitismului obiectiv şi internalizat. Înfruntându-şi soarta direct, Lejba simbolizează Evreul modern.

Nu te teme, Iacob! Este o adaptare după  nuvela “O făclie de Paşte” de I.L. Caragiale.

 

 

DUMINICĂ   23 APRILIE 2017

 

Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov

ora 17.00 –  Opera Brasov va invită la Recital  Extraordinar- vor fi interpretate lucrari ale compozitorilor braşoveni clasici și contemporani

 

Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

ora 18.00 Recital extraordinar Beethoven susținut de pianistul Botond Szöcs

Programul include 32 de Variațiuni în do minor, WoO 80, Sonata în Do Major, op.53 (Waldstein), Variațiuni în Fa Major, op. 34, Sonata în fa minor, op. 57 (Appassionata).

 

Teatrul Particular Piaţa Enescu nr. 2

 

ora 1800: „Două Surori Mortale”– spectacolul de teatru, adaptare după Three O’Clock de Ana –Maria Banberger,

 

 

Centrul Cultural Reduta

ora 19,00.

SOLIPSIS 4.Laborator de arta care cuprinde poezie, improvizatie de dans si performance, sustinut de Sasha Dodo.(Rusia)

 

 

Piața Enescu

Ora 20.00- SEARA LOVE STORY FESTIVAL

 

Filmul Love Story

 

Cinemateca Patria – acces gratuit

 

17:00 Călătoria lui Gruber (2008, 100 min)

Cu: Florin Piersic jr., Marcel Iureș, Udo Schenk

Călătoria lui Gruber se bazează pe realitatea vizitei la Iaşi a lui Curzio Malaparte, fără a fi, însă, o adaptare a romanului „Kaputt”. Realizat după un scenariu original, rezultat al propriilor cercetări ale scenariştilor Răzvan Rădulescu şi Alexandru Baciu, filmul povesteşte vizita la Iași a celebrului ziarist şi scriitor ajuns în acest oraș suferind din pricina unei severe alergii.

 

19:00 O poveste de dragoste – Lindenfeld (2014, 95 min.)

Cu: Victor Rebenciuc, Victoria Cocias, Alexandru Mihaescu

Un reportaj pe Televiziunea Germană despre un sat părăsit din Banat îi reaminteşte unui fiu al satului, emigrat în Germania cu 60 de ani in urmă, de satul copilăriei sale „Lindenfeld” („Poiana Teilor”). Bolnav de o boala incurabilă, eroul porneşte pe urmele copilăriei sale. O descoperire neaşteptată pare să-i schimbe viaţa.

 

 

ALTE EVENIMENTE

 

Muzeul de Etnografie Brașov și Muzeul Civilizației Urbane a Brașovului

In perioada 21 -23 aprilie 2017, oferă publicului următoarele:

– acces gratuit tuturor vizitatorilor, in programul de vizitare 9,00 – 17,00

– se oferă cadou tuturor vizitatorilor, la intrarea in muzeu, o ilustrată reprezentand obiceiul Junii Brasovului

 

La Muzeul de Etnografie Brașov, Bdul Eroilor 21A, va fi prezentat, in aceste trei zile, publicului vizitator, filmul „Junii din Scheii Brașovului. Consemnează Iosif Iepure” – film de promovare

.

Muzeul de Artă Braşov

Expoziţie aniversară: “Ileana Sbârcea Mureşeanu -75 de ani ” acces gratuit

 

 

Uniunea Junilor din Şcheii Braşovului şi Braşovul Vechi in zilele de 22 și 23 aprilie 2017

ora 10.0019.00:Artizanii Transilvaniei- expoziţie dedicată artei icoanei, ateliere de crestături în lemn, un micro- tărg de promovare a meşterilor şi artizanilor din Şchei, o degustare de bucate specifice săptamânii Luminate, în curtea Casei Junilor

 

Asociaţia Amural

Zilnic ora 19.30-24.00: Spectacol de lumini – pe Corpul T al Universităţii Transilvania si poarta Schei

 

Asociaţia Visum pentru Educaţie şi Cultură organizează la Hof Cafe Piața Sfatului

 

-expoziţia “ Emoţii şi trăiri ” -expoziţie de ilustrație  semnată de Adriana Niculae,

Expoziția este deschisă publicului zilnic

 

 

Liceul vocațional Arte Plastice “Hans Mattis Teusch”

Zilnic intre orele 12,00-16,00

activitati artistice: expoziţii în Piaţa Enescu, pictură în aer liber, expoziţii cu vânzare,

 

Asociaţia Cultour

Sâmbată 22 aprilie,  ora 11:00 -Tur Pietonal pentru localici – Bătrânul Schei și Junii săi,  traseu: Poarta Ecaterinei,Colegiul Andrei Sagune, Piața Unirii, Biserica Sf Nicolae, prima Școală Românească

Vineri, Sâmbată și Duminică , 18:00  Turul gratuit   in limba engleza ,pentru turiști

 

Centrul de Informare Turistică Poarta Schei

Eveniment Ziua Pământului

22 aprilie 2017, 11.00-17.00

Omul în armonie cu natura.

21-23 aprilie 2017

Expoziție de pictură Anca Timiș

 

 

PARCUL CENTRAL- NICOLAE TITULESCU

 

 1. Centrul Cultural German zilnic 12,00-15,00

Strudel, Schmirgel, Abzeihbild – Ateliere educative pentru copii, Aleile Parcului Nicolae Titulescu

 

 1. CSS Braşovia , 22.04.2017 orele 12,00-14,00

gimnastică, schi alpin şi baschet –demonstraţie sportivă și ofertă educațională ,

 

 1. A.S Corona Braşov, 22.04.2017 orele 12,00-14,00

 

– scrimă, patinaj artistic și viteză şi handbal-  demonstraţie sportivă și ofertă educațională ,

 

 1. BeBe Rostogol şi Asociaţia Bucuria Vieţii, 22.04.2017 orele 12,00-14,00

 

Traseu motric și de dans precum și curs de prim ajutor

 

 1. Coresi Shopping Resort și Coresi Avantgarden Cartierul General al Bucuriei

 

21.04.2017 orele 14,00-19,00

22.04.2017 orele 10,00-19,00

 

23.04.2017 orele 10,00-19,00

 

Ateliere de creație și îndemânare

 

 

6.Comunitatea de slackline Braşov  zilnic  orele 13,00-17,00

Mers pe sârmă dedicat și explicat copiilor

 1. Street workout , 04.2017 orele 9,00-19,00 Exerciții pentru dezvoltare musculară în aer liber
 2. Yoga în aer liber , 04.2017 orele 12,30-14,15

23.04.2017 orele 11,00-13,00

 

 1. Arvato

21.04.2017 orele 10,00-16,00 Expoziție și 2 piese de teatru

22.04.2017 orele 10,00-16,00 Cuibărește viitorul – joc educativ

 

 1. Hac Long Trao Brașov Club sportiv de arte marțiale în stilul Qwan ki Do

21.04.2017 orele 16,00-18,00- program cu tehnici specifice stilului  și demonstrație cu evantaiul

22.04.2017 orele 11,00-13,00-program cu tehnici specifice stilului  și demonstrație cu evantaiul

 

 

 1. Asociația Musashino Brașov– Practic ca-n Japonia

22.04.2017 orele 12,00-16,00- Origami, Kendo, concurs de Kendama

 1. Fundația Zamolxes 22.04.2017 orele 11,30-15,30- Mici tablouri cu nasturi
 2. Happy Moms, happy kids– 22.04.2017 orele 16,00-19,00-ateliere de educație nonformală
 3. The English magic Box zilnic 10:30,11:03,15:30,16:30 Sesiuni de 30 de minute de limba engleză

 

 

 

 

PIATA SFATULUI
Târg de meșteri populari și ateliere creative

 

Vineri 21 aprilie

 

Intervalul orar        atelier     atelier
         12-14  Pictura pe sticla  Impletituri vegetale
         14-16   sculptura   tesaturi
         16-18   ceramica    crosetat

 

Sambata 22 aprilie

 

Intervalul orar              atelier  atelier
         10-12  ceramica  cusaturi
         12-14  Oua incondeiate  Creatie papusi
         14-16   sculptura   pielarit
         16-18   ceramica   Pictura pe lemn
          18-20 Instrumente de suflat Pictura naiva

 

Concursuri cu premii – 5 participanti la fiecare atelier ( varsta 8-14 ani)

Intervalul orar              atelier  Creator  popular organizator
         15-17  Pictura pe sticla

Ceramica

Impletituri panusa

Cusaturi si broderie

 Sculean Cornel

Craioveanu Ion

Neuvirt Valeria

Ciuban Simona

         16-17  Traforaj

Crosetat

Tesut

  Sorin Manesa

Bularca Gabriela

Mihalachi Iulian

         17-18   Pictura naiva

Ceramica roata

Sculptura lemn

   Patru Nicolae

Iorga Nicolae

Marian Viorel

 

Desfasurarea activitatiilor la atelierul de pictura naiva- icoanografie

Creator popular Cornel Sculean

Vineri 21aprilie 

 

           Interval orar  Demonstatii de lucru
15-17   Scrierea icoanei cu negru
17-19  Scrierea umbrelor si a luminilor

 

           Interval orar  Demonstatii de lucru
10-12   Scrierea icoanei cu negru
12-14  Scrierea umbrelor si a luminilor
16-18 Umplerea campurilor cu culoare

Sambata 22 aprilie 

 

 

 

 

 

Duminica 23 aprilie

        Interval orar  Demonstatii de lucru
15-17   Aplicarea foitei de aur
17-19 Povestea Icoanei

Povesti despre istoria picturii pe sticla in Scheii Brasovului

 

 

 Desfasurarea activitatiilor la atelierul de crosetat

Creator popular –Bularca Gabriela

Vineri 21 aprilie 

 

           Interval orar  Demonstatii de lucru
12-15   realizarea componentelor bobocelului, lucrate integral manual, crostetate, cap, corp, aripi, coada, picioare, cioc, din fire naturale romanesti, fir de lana, spalata, toarsa si rasucita.

 

           Interval orar  Demonstatii de lucru
10-12    realizarea activitatii de umplere si formare a jucariei, umplerea se realizeaza tot manual, cu lana daracita sau melana daracita. Tot sambata, pentru a respecta traditia de a nu lucra duminica cu acul, voi asambla bobocelul de rata.

 

 

Sambata 22 aprilie 

 

 

Duminica 23 aprilie

           Interval orar  Demonstatii de lucru
15-17  vom povesti cu toti cei prezenti istoria crosetatului pe meleagurile noastre, vom prezenta ustensilele folosite:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parada Junilor

Duminica 23 aprilie ora 11,00

 

Aleea parcul Nicolae Titulescu-  zilnic între 10,00-22,00

Târg de produse Hand Made

 

Str Michael Weiss – zilnic între orele 10,00-22,00 – Street food

 

Centrul de Agrement și Divertisment Poiana Brașov

Concurs demonstrativ în scopul promovării jocului de bowling- organizat de Federația Română de bowling

22 aprilie 2017 între orele 10,00-15,00

23 aprilie 2017 între orele 10,00-15,00

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web