EconomicPrim plan

Împreună colectăm selectiv deșeurile electrice! 16 puncte de colectare în Brașov (VIDEO)

Tu știi ce face televizorul tău vechi? Adună praf și elimină plumb! Dacă praful nu te sperie, expunerea la plumb este un pericol real! Protejează-ți sănătatea și mediul în care trăiești! Participă la acțiunea de colectare a deșeurilor electrice și electronice din Mun. Brașov, care va avea loc pe 5-7 mai 2017. Organizatorii campaniei, Primăria Municipiului Brașov și Serviciul Local de Colectare Brașov, oferă cetățenilor servicii gratuite de colectare a deșeurilor electrice. Acțiunea are și caracter educativ cu privire la importanța colectării aparatelor electrice vechi sau stricate, fiind susținută de Asociația Română pentru Reciclare – RoRec.

Cum colectăm DEEE?

Pe 5-7 mai 2017, brașovenii au ocazia să scape corect de deșeurile de echipamente electrice și electronice, trimițându-le la reciclare! Iată cum va decurge programul acțiunii de colectare: în perioada 5-7 mai, între orele 10.00-18.00, se vor prelua gratuit deșeurile de echipamente electrice și electronice (în greutate totală de minim 30 kg) direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituție, în urma comenzilor de preluare plasate de cetățeni la TelVerde 0800 444 800, număr apelabil gratuit, din orice rețea de telefonie fixă sau mobilă, disponibil zilnic între orele 9.00-17.00. De asemenea, sâmbătă, 6 mai 2017, între orele 10.00-18.00, 16 puncte de colectare provizorii îi așteaptă pe cetățeni să aducă aparate electrice și electronice, becuri sau baterii, spre a fi colectate selectiv și trimise la reciclare. Aceste puncte de colectare vor fi amenajate în următoarele locuri din oraș:

 1. Astra – B-dul Saturn nr. 32 – în față la Galeriile Orizont
 2. Bartolomeu – Str. Gospodarilor nr. 3 – lângă locul de joacă
 3. Calea București – Parcul Someș
 4. Centru Civic – Sergiana Center – Primăria nouă
 5. Centrul Civic – Str. Toamnei nr. 9, lângă stația RAT
 6. Centrul Vechi – Str. Avram Iancu, intersecția cu Str. Bisericii Romane
 7. Centrul Vechi – Str. Nicolae Iorga, intersecția cu Str. Lungă
 8. Craiter – Str. Hărmanului nr. 110, intersecția cu Str. Pavilioanele CFR
 9. Făget – Str. 13 Decembrie, lângă stația RAT
 10. Florilor – B-dul Alexandru Vlahuță nr. 10, în față la ITC
 11. Griviței nr. 47 – intersecția străzii Emil Racoviță, lângă locul de joacă
 12. Prund – Șchei – P-ța Unirii lângă stația RAT
 13. Răcădău – Parcul Trandafirilor – lângă Carrefour Magnolia
 14. Tractorul – Str. Olteț nr. 12 – lângă Piața Tractorul
 15. Noua – Darste – Str. Prunului nr. 9, lângă stația RAT
 16. Stupini – Str. Bârsei, lângă Biserică

 

Fiecare cetățean care se va debarasa de aparatele electrice vechi sau stricate în cadrul acestei acțiuni de colectare, poate primi Tichete Valorice pentru aparatele electrice mari întregi, astfel: 2 tichete, în valoare de 10 lei fiecare, pentru deșeuri tip frigidere și combine frigorifice complete sau mașini de spălat rufe și vase (automate) complete, respectiv 1 tichet, în valoare de 10 lei, pentru deșeuri electrice în greutate totală de 25 kg. Pentru orice alt aparat electric predat (de exemplu: fier de călcat,  aspirator, monitor, calculator, cafetieră, mixer, televizor, radio, scule electrice etc.) fiecare deponent va participa la o Tombolă cu Premii (valabilă doar pentru deșeurile electrice aduse la unul din cele 16 puncte de colectare), constând în aparate electrice și electrocasnice noi: 2 x aspirator, 2 x cuptor cu microunde digital, 5 x mixer, 5 x cafetieră, 7 x trusă accesorii scule. Tragerea la sorți a câștigătorilor va avea loc duminică,  7 mai, ora 12.00, la punctul de colectare din Piața Sfatului.

Colectarea deşeurilor electrice nu este un proces complicat pentru nimeni, nici pentru cetăţeni, nici pentru persoanele juridice! Serviciul Local de Colectare Brașov, prin numărul apelabil gratuit TelVerde 0800 444 800 sau la numarul cu tarif normal 0756 200 201 care asigură permanent preluarea gratuită a deșeurilor electrice grele sau voluminoase, direct de la domiciliu, sediu de firmă sau instituţie, prin simpla programare telefonică. Persoanelor juridice li se oferă documentele necesare de casare.

De ce trebuie să colectăm DEEE?

Obișnuința colectării deșeurilor electrice, pe cât ar părea de nouă și greu de adaptat specificului țării noastre, este de fapt un proces cu o lungă istorie în timp, la nivel internațional. Mai exact, anul acesta se împlinesc 41 de ani de la prima lege federală adoptată în 1976 în Statele Unite ale Americii, care reglementa eliminarea deșeurilor electrice. În Europa, prima țară care a dezvoltat și implementat un sistem de colectare și reciclare a deșeurilor electrice a fost Elveția, în 1991. În România, obligativitatea colectării deșeurilor electrice a venit o dată cu aderarea la Uniunea Europeană, respectiv în 2007.

 

 

Colectarea deșeurilor electrice și legislația incidentă au ca obiective protecția mediului și a sănătății cetățenilor. Deşeurile electrice au în structura lor componente non-biodegradabile, ce conţin substanţe toxice. Ajunse la groapa de gunoi sau în natură, aceste substanţe poluează solul, aerul şi apa, ne afectează tuturor sănătatea.

Alege să respecți nu doar legislația, ci întreaga comunitate din care faci parte și, mai ales, mediul înconjurător – colectează deșeurile electrice! Fii mereu informat – intră pe www.rorec.ro, www.colecteaza.ro și pe www.facebook.com/asociatiarorec.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web