“Implicarea medicului de familie în controlul tuberculozei”, atelier de lucru la Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov
Cu prilejul ‚,Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei” ,Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Braşov deschide Atelierul de lucru: “Implicarea medicului de familie în controlul tuberculozei”.
În cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei (PNPSCT) medicii de familie au un rol esențial în oprirea răspândirii TB, prin depistarea la timp a suspecților de tuberculoză și trimiterea acestora la medicii pneumologi din reţeaua de pneumoftiziologie, identificarea contacţilor şi continuarea tratamentului.
În acest context, Atelierul de lucru își propune ca obiective educaționale:
- formarea resurselor umane necesare pentru controlul TB în județul Brașov;
- întărirea rețelei de control a TB;
- consolidarea măsurilor de control a transmiterii infecției TB în comunitățile locale.
În ciuda progresului notabil din ultimul deceniu, tuberculoza este încă o problemă de sănătate publică, fiind răspândită pe tot globul și rămânând una din primele 10 cauze de deces pe plan mondial.
În anul 2017, OMS a raportat că 10,4 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, iar în 2016 au decedat 1,8 milioane de TB, această boală devenind cel mai mare ucigaș infecțios la nivel mondial.
Cu toate eforturile depuse, în România incidenţa globală a TB (cazuri noi și recidive) este de departe cea mai mare din UE şi una dintre cele mai mari din Regiunea Europa a OMS.
Tuberculoza cu germeni sensibili are un trend net descendent la noi în țară, iar în judeţul Braşov s-a situat constant sub media TB pe ţară.
TB este o boală care se poate vindeca atunci când este diagnosticată la timp şi tratată adecvat, dar asigurarea unor rezultate pozitive la tratament necesită implementarea unor strategii centrate pe pacient și presupune mai mult decât intervenţiile medicale.
Conştientizarea comunităţilor în ceea ce priveşte TB poate ajuta pacienţii expuşi riscului să recunoască simptomele de TB şi să solicite asistenţă în timp util.