Turism-Utile

GRAFFITI STICKERS la Brașov: Rezistență și promovare (FOTO)

Am revăzut cele aproximativ 200 de graffiti stickere (abțibilduri) fotografiate de-a lungul timpului, cel mai vechi din 2010, cel mai nou din 2018. Două lucruri m-au luat prin surprindere:

În primul rând, acum 8 ani, graffiti stickers erau o raritate în . M-aș putea scuza că nu le-am observat, că nu știam unde să le caut, acolo unde așteptau. Dar cred că ar fi o pistă falsă. Dacă am dat peste „nestemate” în clădiri dărăpănate și printre buruieni, nu aveau cum să-mi scape stickere-embleme. Mai ales că ideea principală a artei stradale e să fie vizibilă.

Speculez că anul 2010 a fost în orașul nostru de provincie faza incipientă de exprimare prin stickere. Stickerele sunt usor de aplicat, rapid, discret, fără complicații, fără teama de a da nas în nas cu forțele de ordine.

Spun “fază incipientă” pentru că între 2010 și 2015 puține sunt prezențele documentate. Începând cu 2016, constat o creștere exponențială a acestei forme de exprimare. Peste noapte, sau peste an, stâlpii, firidele electrice, porțile, pasajele, semnele de circulație au fost invadate de mesaje, culori, forme. Invazie de culoare în zone anoste. Rescriere a ubicuului gri. Sosea alternativa culorilor, formelor, imprevizibilului. Grafica naivă sau avangardistă. Desene stângace sau elaborate.

În al doilea rand, m-au surprins mesajele țintite, clare, condensate pe câțiva centimetri pătrați. Patriotism. Anti-sistem. Visare-iubire. Apartenența la un grup, fie el de fotbal sau profesional. Invitație la evenimente culturale. Invitație la acțiune și rezistență (evident, cele jignitoare, extremiste nu au ce căuta aici sau oriunde, deci le ignorăm). Unele cu adresă web, ca poartă spre aprofundare.

Basarabia e România. 1918: Cu toții eram regimente române. Brașov 15 Noiembrie 1987 nu se uită! Decembrie 89: Eroii nu mor niciodată. Brașov: Rezistența din munți. Trăiască România 1918. Honor et Patria.

Salvați Roșia Montana! I’m (not) Charlie! Eu votez, mă implic! Țara din offline va fi reparată de poporul din online

Bohemian Square. Murmur Festival. Rembrandt@Brasov.

Graffiti stickers sunt o forma eficientă, virală, proaspătă de a susține idei și mișcări. Felicitări artiștilor designeri!

 

 

Adrian Tatu

https://letterspixelsvibrations.wordpress.com/

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web