Parlamentar de Brașov

Gafa Marei Mareș cu ”decrețeii” taxată de colegii din partid. Unii o ironizează, alții cer congres la PNL

Desi este instalata de putin timp la conducerea TNL, tanara brasoveanca Mara Mares deja a intrat in „gura” colegilor de partid. In urma cu cateva zile, liderul PNL a gafat printr-o postare neinspirata care a jignit o generatie. Mesajul postat de Mara Mareş se numea “Ghid de nesupunere civică”, în care a scris:  „Generaţia Y şi Z… se aude? A spus-o şi Iohannis … haideţi în politică să facem mai mult şi mai bine! Decreţeii nu vor reuşi!”. „Vrei să emigrezi? Cine mai rămâne să facă mişto de Dăncilă? Generaţia decreţeilor nu e funny!”, era un alt mesaj postat pe reteaua de socializare.

La scurt timp dupa criticile aparute in spatiul virtual, TNL si-a cerut scuze afirmand ca isi asuma “eroarea de comunicare”. Numai ca, printre cei nemultumiti, s-au numarat si liberali. Mai mult, mesajul in care sunt prezentate scuze, are greseli gramaticale, semn ca tinerii liberali stau prost la partea de comunicare.

Nu, chiar nu sunt decrețel. Am apărut in 1966 si probabil eram un embrion , deci evident nu eram funny, cand Nea Nicu a dat celebrul decret 770/1966. Dar am prins aceleași vremuri idioate, revoluție, tranziție, mineri, etc. Imi aduc aminte cum strigam in Piața Universității si cum muncitorimea amețită de panglicari securistoizi arunca cu pietre in noi, probabil pentru ca nu eram funny. Imi aduc aminte cum am stat la coada la secția de votare in mai 1990 si cum in complexul studențesc Hasdeu din Cluj prezenta la vot a fost 90% iar Radu Campeanu a câștigat detașat secția, cu 56%, fiind urmat de Ion Rațiu. Tot in 1990 am facut parte dintre cei care au reînființat Tineretul Național Liberal si Organizația de studenți, viitoarele Cluburi Studențești Liberale. Am facut aceasta lunga introducere pentru ca sunt extrem de nervos. Si nu pe amărâta de Mara Mares, deputat nevinovat la 24 de ani, pe listele fara cap si fara coada care au dus PNL la 20%. Nu dragii mei, sunt nervos pe lipsa de Leadership din PNL, pe lipsa oricăror criterii obiective de selecție. Fara presiunile unor “ grei” , tinerii liberali ar fi ales pe altcineva, probabil mult mai legitim. Si , in spirit de gluma, cred ca funcția de președinte al tineretului Național Liberal a devenit pentru Mara Mares un cartof mult prea fierbinte. Asa ca dragi colegi, nu un copil e de vina pentru o campanie cretina pe FB. Acea domnișoara nu ar fi ajuns in acea poziție daca PNL ar fi avut o selecție corecta si cinstita a funcțiilor. Da, recunosc, nu e funny de loc in ce fundatura de comunicare a ajuns PNL. Aloo, aia care mai sunteti neanturati, ce ziceți, o punem de un congres? Ca in vremurile bune?”, spune Bogdan Nica,  vicepresedinte la PNL Prahova. 

O reactie virulenta la adresa Marei Mares a avut si Narcisa Iorga, fost membru  CNA. Va prezentam mai jos mesajul postat pe facebook.

Dragă domnișoară Mara Mareș,

M-am hotărât să vă scriu, văzând că sunteți singură în bătaia vântului, deși nu sunteți singura responsabilă. Bărbații politici din PNL s-au ascuns, se fac că plouă. Domnișoară, e tipic lor. Asta să vă fie o lecție de viață, pentru viitor. Să nu-i credeți atunci când vă sărută mâinile până la coate, când sunteți pe cai mari. La cel mai mic semn că sunteți vulnerabilă, se ascund. Răsar ei, mai încolo, când se liniștesc apele, o să vedeți.

Domnișoară, eu sunt un ”decrețel”. Puteam să vă fiu mamă, dar nu m-am grăbit. Și știți de ce? Pentru că eu provin dintr-o familie ”fără origini sănătoase”. Așa le spuneau comuniștii celor care aveau o brumă de avere. Ziceau că bunicii mei au supt sângele poporului pentru că trudeau din zorii zilei până când era luna sus pe cer ca să-și cumpere pământ. Știți, ei nu au făcut avere luând în arendă teren pe care să cultive cartofi. Ei au cumpărat din trudă proprie fiecare pogon. Sper că știți ce înseamnă pogonul, nu vă mai explic.

Domnișoară, pe mine mama m-a născut târziu, cu decretul lui Ceaușescu. Poate nici atunci nu m-ar fi avut, căci era preocupată să-și facă o carieră, după ce fusese exmatriculată din școală de comuniști. O carieră din care să poată trăi fără să fie membru de partid și nici turnătoare la Securitate, cu capul sus, așa cum o învățase mama ei după ce a ieșit din închisoarea de la Pitești fiindcă îndrăznise să intre în propria casă, rechiziționată de comuniști. Da, mamaie n-a putut să stea cu mâinile-n sân când a văzut că veneau cei mai leneși din sat, transformați peste noapte în brigadieri, veneau, deci, la ea în hambar și-i măturau ultimele grăunțe. Fugea cu vitele noaptea, prin păduri, să nu i le ia comuniștii. Nici să le taie nu putea, că n-avea frigider, dar oricum n-ar fi făcut-o. Îi erau dragi precum propriul copil. Îi aștepta și pe americani. Zicea că n-au cum să izbândească bolșevicii, că sunt hoți și răi și nu-i iubește Dumnezeu.

Domnișoară, ”decrețel” fiind, atunci când dvs. vă nășteați, eu mă zbăteam să înțeleg de ce Iliescu încerca să ne convingă că proprietatea e un moft și că nu am dreptul să revendic pământul bunicilor mei. Domnișoară, 17 ha, să nu vă imaginați că am cu sutele! Nu le-am mai recuperat pe vechile amplasamente, ci bucăți mici-mici, căci au avut grijă PDSR-iștii să-și facă parte, prin legile strâmbe pe care le-au dat. Nu mă aleg cu nimic de pe ele, doar plătesc impozite, să știți.

Deci, domnișoară, când dvs împlineați un an, eu intram pe propriile forțe în presă. Ai mei erau niște oameni fără avere și fără tupeu. Abia reușiseră să-și cumpere înainte de 89 un apartament. Nu le dăduse nimeni de la serviciu, cum vă spuneam, n-aveau origini sănătoase și nu erau membri de partid. În naivitatea mea de ”decrețel” proaspăt eliberat de comunism, mă luptam cum puteam mai dârz cu cei care voiau să spună că socialismul cu față umană e soluția pentru România. Plângeam în pumni văzând cum sunt umiliți Ion Rațiu, Corneliu Coposu și Ion Diaconescu și-i admiram ținuta politică lui Radu Câmpeanu. La conferințele lor de presă am învățat ce înseamnă să-ți respecți adversarul politic, oricât de mult l-ai urî. Să fii decent, oricât de tare ar apăsa neocomuniștii cu cizma pe grumazul tău.

Domnișoară, vedeți dvs., poate de-asta nu sunt ”funny”. Poate pentru că făceam în paralel jurnalism și facultate, poate pentru că abia îmi ajungea salariul ca să-mi plătesc chiria, poate pentru că am fost prea mult îndârjită în lupta cu PDSR, UNPR și PRM, cu PSD, cu Iliescu, cu Năstase, cu toți urmașii lui pe care actualii dvs șefi politici i-au îmbrățișat și i-au pupat, uitând de Radu Câmpeanu, de Ion Rațiu și de Corneliu Coposu.

Domnișoară, eu n-am fost niciodată la Londra. Pe dvs v-a ținut tatăl dvs acolo de când aveați 16 ani. Bravo! Nu vă invidiez. Dimpotrivă! Mă aștept însă ca atunci când organizația pe care o conduceți greșește, dvs. să cereți scuze doar dacă credeți într-adevăr că ați greșit. Dacă dvs. nu credeți, cum ar putea să vă creadă cei pe care i-ați jignit? Mai bine vă ascundeți, ca bravii lideri PNL, lăsându-vă să încasați singură scatoalcele publice. Îmi pare rău pentru dvs., sincer. Știu că n-ați făcut singură această gafă, dar nota de plată o achitați doar dvs.

Altfel, vă urez succes la viitoarele alegeri. Să le spuneți liderilor dvs și consultantului de imagine că trebuie să vă adresați doar tinerilor funny, să vedem ce prezență la vot veți obține. Pe mine, în calitate de decrețel, să nu mai contați. Mai bine stau acasă, pentru prima oară din 1990 încoace”.

In aceste conditii, este greu de crezut ca Mara Mares va rezista mult in conducerea TNL, mai ales ca sunt multi care abia asteapta sa ii ia locul. Desi nu este doar vina ei in acest caz, fiind sefa organizatiei, va suporta toate consecintele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web