Francofonia la Braşov – un paşaport pentru viitor
Todorică Şerban, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a participat vineri, 19 martie, la conferinţa „Francofonia la Braşov – un paşaport pentru viitor”, eveniment organizat de Agenţia Consulară a Franţei la Braşov şi Alianţa Franceză, cu prilejul Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Manifestarea a fost găzduită de Aula Universităţii Transilvania şi onorată de prezenţa Excelenţei Sale Laurence Auer, ambasadoarea Franţei în România, precum şi a ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.
Alături de vicepreşedintele CJ Braşov, autorităţile administraţiei publice locale au fost reprezentate de prefectul judeţului Braşov, Cătălin Văsii, şi de viceprimarul municipiului, Flavia Boghiu, care au răspuns invitaţiei formulate de consulul onorific al Franţei la Braşov, Ion Ciolacu, cel care este şi preşedinte al Alianţei Franceze Braşov.
„Această conferinţă ne oferă prilejul de a ne bucura de spiritul francofon şi de diversitatea valorilor francofone, de a sărbători limba și cultura franceză la Braşov. Totodată, marcam, astfel, identitatea francofonă a României, având în vedere că în fiecare an pe data de 20 martie este sărbătorită Ziua Internațională a Francofoniei. Evenimentul de astăzi constituie un bun prilej pentru reprezentanţii autorităţilor administraţiei publice braşovene de a dialoga cu oamenii de afaceri francezi care desfăşoară investiţii în municipiul şi judeţul Braşov, precum şi cu reprezentanţii mediului educaţional şi cultural, pe tema oportunităţilor de dezvoltare pe care Braşovul le poate fructifica din relaţia Franţa”, a spus vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Todorică Şerban, în alocuţiunea sa.
Oficialul braşovean a subliniat că „Statul francez reprezintă unul din motoarele de dezvoltării Europei şi pilonul principal al Uniunii Europene. Franța și România au menținut întotdeauna relații privilegiate. De Franţa ne leagă o istorie de sute de ani, o moştenire culturală comună, precum şi o tradiţie lingvistică, românii fiind indiscutabil francofili. Valorile promovate de Francofonie – pacea, democrația și drepturile omului, diversitatea culturală, solidaritatea pentru dezvoltarea țărilor care au în comun limba franceză -, au determinat România să facă parte din instituția Francofoniei mai întâi în calitate de observator, apoi, începând cu anul 1993 ca membru cu drepturi depline al Organizației Internaționale a Francofoniei”.
În încheiere, vicepreşedintele CJ Braşov a felicitat organizatorii pentru iniţiativa de a aduce la aceeaşi masă principalii promotori ai limbii şi culturii franceze în învăţământul braşovean şi totodată reprezentanţii mediului economic francez care activează la Braşov şi a transmis cele mai bune urări cu ocazia Zilei Internaţionale a Francofoniei.
Conferinţa „Francofonia la Brasov – un pasaport pentru viitor” a cuprins prezentări pe teme precum Francofonia instituţională, Evoluţia limbii franceze în România şi 30 de ani de Alianţă Franceză la Braşov, dar şi trei mese rotunde cu următoarele subiecte: „Francofonie şi educaţie – Liceele bilingve”, „Francofonie şi formare profesională” şi „Francofonie şi economie”.
De asemenea, cu acest prilej a avut loc semnarea protocolului de colaborare între Institutul Francez, Alianţa Franceză, Inspectoratul Şcolar Judeţean Braşov şi colegiile bilingve braşovene „Unirea”, „Andrei Şaguna” şi „Dr. Ioan Meşotă”.