InformațiiParlamentar de Brașov

Festivalul Sport Montan Săcele – 3 zile de alergare montană și orientare

Timp de 3 zile, între 27 – 29 octombrie, aproximativ 400 de alergători au participat la Săcele, în județul Brașov, la un festival de sporturi montane.

La festivatatea de premiere a participat și ministrul Tineretului și Sportului, dl Marius Dunca.

Festivalul Sport Montan Săcele a cuprins  5 probe sportive: orientare în alergare, parapantă și 3 probe de alergare montană: 3,5km Vertical, 15km și 30 km. La acestea  s-a adăugat o cursă a copiilor, o expoziție de fotografie și două seri de proiecții de filme cu tematică montană.

 

Municipiul Săcele a fost astfel gazda unei competiții de sporturi montane desfășurate, în acest sfârșit de săptămână, în masivul Piatra Mare.

330 de alergători s-au înscris la cele 3 curse de alergare montană. La aceștia se adaugă și cei aproximativ 100 de participanți la proba de orientare, precum precum și cei peste 30 de copii de la Cursa Copiilor, care pe o vreme ploioasă au urcat în muntele Bunloc pentru a alerga cei 400 m cu o diferență de nivel de 80 m. Din cauza condițiilor meteorologice proba de parapantă nu s-a mai putut susține.

Vineri după-amiaza, pe o vreme superbă s-a desfășurat concursul de orientare, dedicat participanților de orice vârstă, peste jumătate din participanți fiind copii sub 18 ani. Cel mai în vîrstă competitor a fost decanul de vârstă al orientariștilor, săceleanul Iuliu Dopovecz senior de 82 de ani. Cel mai rapid competitor a fost Petru Stupu care a parcurs traseul de peste 5 km în 35min 58s, iar cea mai bună orientaristă a fost Anca Stupu în 35.18.

Concurenții de la probele de alergare montană au avut două zile pline. Sâmbătă, 28 octombrie, pe o vreme ploioasă și rece, pe muntele Bunloc, a avut loc proba de Bunloc Vertical Race, care constă într-o probă de alergare la deal, pe o distanță de 3,5km cu o diferență de nivel de 550m. Proba a marcat și revenirea după doi ani de accidentare a celui mai titrat alergător montan din România, Ionuț Zincă – în doi ani consecutiv desemnat al doilea alergator montan al lumii, care în final a obținut locul 3.  Locul 1 a fost ocupat de Gyorgy Szabolcs cu un timp de 19min și 40s și de Ingrid Mutter în 25min 25s.

Duminică a fost ziua curselor de lungă distanță. Au fost două curse: Bunloc Trail Running de 15 km, cu 750m diferență de nivel și Piatra Mare Mountain Running de 30 km, cu 1500 m diferență de nivel. Ambele curse au pornit din centrul Municipiului Săcele și s-au desfășoară în masivul Piatra Mare. Alergătorii de la cursa de 30 km au avut de înfruntat și zăpada de pe platoul masivului Piatra Mare. Datorită ninsorii nu s-a mai alergat până în vârful Piatra Mare, organizatorii preferând să scurteze cu 1 km traseul pentru siguranța alergătorilor. Cei 30 km au fost alergați de câștigătorul competiției, Viorel Pălici în 2h38min42sec, iar proba de fete a fost câștigată de Ingrid Mutter în 3h14min49s. Cursa de 15km a fost parcursă cel mai rapid de Rareș Manea 1h 18min 52s și de Voicu Mara în 1h35min44s.

Organizatorii, Primăria Municipiului Săcele și Asociația Sport Montan Săcele au pregătit și o expoziție de fotografie și trei proiecții de filme. În colaborare cu Alpin Film Festival și Fundația ProPark, vineri și sâmbătă, la noua sală de spectacole a Centrului Multicultural și Educațional Săcele(CME), au fost proiectate filmul documentar ”Natura Brașovului”, precum și cele mai bune filme de la Alpin Film Festival. Tot la CME a avut loc și ceremonia de premiere, duminică de la ora 16.00.

La ceremonia de premiere a participat, la invitația primarului municipiului Săcele, Virgil Popa  și ministrul Tineretului și Sportului, dl Marius Dunca care a felicitat organizatorii și participanții, asigurându-i pe aceștia de sprijinul săi în dezvoltarea acestei discipline și a sportului de masă.

Concurenții au fost foarte încântați de traseul de alergare și de organizarea festivalului. Marea majoritate au fost surprinși de locurile frumoase din Săcele și de natura sălbatică prin care au alergat.

Festivalul a necesitat o logistică foarte mare. Aproximativ 100 de voluntari, dar și echipaje de salvamont, poliție rutieră, poliție locală și jandarmi au ajutat echipa organizatărilor pentru ca alergătorii să fie în siguranță. De asemenea, mai mulți sponsori au fost alături de festival, peste 80 de premii acordându-se participanților, la fiecare probă sportivă fiind premiate mai multe categorii de vârstă.

Festivalul Sport Montan Săcele este un concept nou pentru România care dorește să aducă în cadrul aceleiași competiții mai multe sporturi montane, pe viitor festivalul propunându-și să introducă și probe de mountain bike și de alpinism.

Festivalul a fost organizat de Primăria Municipiului Săcele în parteneriat cu Asociația Sport Montan Săcele, CS Babarunca Săcele și Skydreamers.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web