Economic

Familii întregi se mută de tot în străinătate, iar mulți din cei rămași preferă să devină bugetari, șomeri sau să primească ajutorul social

Realitatea ingrijoratoare! Potrivit ultimelor statistici, tot mai mulți romani prefera sa se mute de tot in strainatate din cauza salariilor mici din Romania, dar și a coruptiei din sistemul public. Cei mai multi care decid sa plece din tara sunt nemultumiti de salariile mici, cu care abia reusesc sa-si plateasca mancarea de zi cu zi si facturile. Un alt motiv al nemultumirilor este coruptia, modul in care se fac angajarile in sistemul public, managementul slab din sistemul de sanatate, proasta gestionare a banilor publici. Din pacate, numai in anul 2017, au plecat din tara peste 120 de mii de romani. Partea proasta este ca aceste guverne care s-au tot perindat in ultimii ani nu au reusit sa gaseasca solutii pentru ca romanii sa ramana in tara.

In acest ritm, Romania ar putea ramane doar cu bugetarii pentru ca si multe companii straine au renuntat la Romania pentru ca nu gaseste angajati. Astfel, daca privatul se va subtia, atunci nu va mai avea cine sa tina in spate aparatul bugetar, care, in loc sa se reduca, este din ce in ce mai mare cu foarte multi angajati. Si aici este o problema pe care nu o inghit romanii: ”nepotismul”.  Angajarile in sistemul public se fac tot pe baza de pile, combinatii, relatii…adica nicio schimbare. Mai mult, acum exista si un interes mare pentru locurile de munca la stat avand in vedere ca salariile s-au dublat sau chiar triplat, spre disperarea salariatilor de la privat care au ramas cu lefurile la fel. De aici si frustrarea angajatilor de la privat, multi fiind adevarati profesionisti.

De altfel, diferenta intre stat si privat este ca la primul se poate angaja oricine, nu conteaza cat de competent esti, in timp ce la privat daca nu esti bun, nu te pricepi si nu ai pregatirea necesara nu ai ce cauta in acel loc. La stat este si acea siguranta: ziua trece, leafa merge, indiferent de munca pe care o prestezi. Un exemplu in acest sens pot fi primariile sau Consiliile Judetene din tara, unde nepoti, nepoate, sora, frate, mama, unchi, membri de partid, si tot asa au ajuns pe posturile cheie, fiind mai mult cu circuit inchis locurile de munca bine platite. Pot veni unii romani foarte pregatiti la un concurs, daca postul este vizat de un apropiat al partidului sau de o ruda a sefilor din institutie, acestia din urma au castig de cauza.

Mai este si categoria romanilor care s-au obisnuit cu statul degeaba. Munceste un an apoi intra in somaj sau nu munceste deloc si asteapta ajutor social. Cam astia sunt romanii, motiv pentru care cei care au plecat nu au niciun gand sa revina in tara. De ce ar veni intr-o tara corupta unde politicienii fac legea, iar oamenii de rand sunt cei care trebuie sa suporte totul pe spatele lor?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web