Elevii s-au implicat in activitatea de plantare
Agenția Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă Brașov anunță finalizarea implementării proiectului “Plantăm idei pentru viitor“, finanțat de către Fundația pentru Parteneriat și MOL România prin programul Spații Verzi, componenta Spații Verzi Urbane.
Proiectul s-a desfășurat începând cu luna aprilie 2017, în parteneriat cu Școala Gimnazială nr. 5 și Primăria Brașov – Serviciul Amenajare zone de agrement. Bugetul proiectului a fost de 6883 lei, din care 5490 lei alocați de finanțator.
Obiectivele proiectului au fost reabilitarea curții corpului B al școlii pe baza principiilor mediu-protective, prin plantarea de specii de arbori, arbuști și flori specifice zonei și dezvoltarea deprinderilor de îngrijire și protejare a mediului înconjurător în rândul a 250 de elevi din clasele pregătitoare, clasele a I-a și a V-a. Totodată, prin implementarea proiectului s-a avut în vedere conştientizarea şi informarea celor 1000 de elevi din cadrul Școlii Gimnaziale nr. 5 şi a cadrelor didactice privind importanţa biodiversităţii în spațiile urbane şi în ariile naturale protejate, ca elemente ale dezvoltării durabile.
Prin proiectul propus, curtea Școlii Gimnaziale nr. 5 – corp B, amplasată în proximitatea centrului istoric al Brașovului și asfaltată în totalitate, a fost amenajată astfel încât să existe o zonă verde cu arbori, arbuști și flori. S-a curățat și vopsit zidul magaziei, s-au montat jardinierele cu spalier, spalierele și băncile. Elevii din clasele pregătitoare s-au implicat cu entuziasm în activitatea de plantare, participând astfel în mod activ la crearea unui spațiu sănătos și estetic.
De asemenea, tot în cadrul proiectului a fost organizat un workshop cu tema “Cum vă imaginați orașul viitorului?”, dedicat elevilor din două clase de a V-a. Atelierul a pus accentul pe importanța biodiversității în spațiile urbane și pe ideile creative ale elevilor pentru crearea mai multor zone verzi în Brașov. S-au discutat concepte precum fațade și acoperișuri verzi sau grădini urbane.
O altă activitate a proiectului a fost excursia pe Muntele Tâmpa la care au participat două clase pregătitoare ale Școlii Gimnaziale nr. 5. Elevii au fost încântați să descopere noi aspecte despre speciile prezente în aria protejată și despre ruinele Cetății Brașovia. Printre însoțitori s-au numărat și voluntari din Asociația Amicii Salvamont și din SKV – Asociația Carpatină Ardeleană a Turiștilor. Participanții au fost însoțiți de doi membri ai Jandarmeriei Montane Brașov.