Brasov

eHeritage – cu ajutorul tehnologiilor am dat viață istoriei brașovene

Proiectul eHeritage desfășurat la Universitatea Transilvania din Brașov este un proiect de cercetare, valorificare și promovare a patrimoniului cultural, cu ajutorul noilor tehnologii, în cadrul căruia 15 cercetători, doctoranzi și cadre didactice ale Universității au repus în mediul virtual monumente și obiecte istorice din Brașov, pentru a putea fi vizitate și apreciate la adevărata lor valoare.

 

În cadrul acestui proiect echipele Universității au reușit capitalizarea unui vestigiu aflat în depozitul Muzeului de Istorie din Brașov. Acesta este Constitutio Criminalis Theresiana (cunoscută și ca Nemesis Theresiana sau numai Theresiana), un cod penal elaborat în Austria în timpul domniei Mariei Terezia, arhiducesă a Austriei, regină a Boemiei, regină a Ungariei. Cartea datează din anul 1768, se află în prezent în depozitul Muzeului Județean de Istorie și nu este accesibilă publicului, în format fizic. Dar, în cadrul proiectului eHeritage, cercetătorii universității au reușit să o reproducă în mediul virtual, astfel că acum, Codul Penal, vechi de peste 200 de ani poate fi răsfoit de orice vizitator al Muzeului.

 

Tot în cadrul acestui proiect, cercetătorii au realizat zeci de mii de fotografii bisericilor fortificate din județ, iar apoi le-au reprodus în format 3D, cu ajutorul fotogrametriei. Toate aceste holograme pot fi acum folosite ca materiale turistice de promovare.

 

Un alt produs realizat în cadrul proiectului eHeritage este arcul haptic – o armă de aruncat săgeți care poate fi controlată fizic, dar senzația este transpusă virtual. Cu ajutorul tehnologiei unui arc, a unor ochelari de realitate virtuală dar și a dispozitivelor haptice care sunt capabile să recreeze simțul atingerii prin aplicarea forțelor, vibrațiilor sau mișcărilor, utilizatorii își pot exersa capacitatea de a trage la țintă cu arcul, fără a exista riscul unei arme reale.

 

Sistemul de infotainment este un alt produs realizat în cadrul proiectului. Mai exact, cercetătorii implicați au realizat un sistem de interactiune prin gesturi – o proiecție a unei imagini care poate fi controlată prin simpla mişcare a mâinilor, fără să fie atins vreun dispozitiv de control. Acest sistem a fost montat la Muzeul de Istorie din Brașov în cadrul expoziției de 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial.

 

Proiectul eHeritage a început în 1 noiembrie 2015 și se va încheia în octombrie 2018. Valoarea totală a proiectului este 975.000 de euro, din care suma de 420.000 de euro a revenit Universității Transilvania din Brașov. Restul sumei a fost alocată partenerilor din Italia și Slovenia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web