De ultimă oră

După ce i-a lăsat pe dezvoltatorii imobiliari să construiască după bunul plac, Scripcaru se face că ia măsuri

Unde a fost primarul George Scripcaru in ultimele mandate de primar de nu a văzut dezastrul imobiliar din Brașov? Fiecare dezvoltator imobiliar a construit în Brașov după cum l-a tăiat capul, fiindca nimeni nu l-a deranjat. Oare cei de la Urbanism, arhitectul sef al municipiului nu au nicio vină? Sunt multe voci care sustin ca acestia stiu foarte bine tot ce se intampla in oras. Poate nu ar strica sa intre pe acest fir si institutiile abilitate sa verifice cum s-au oferit aceste autorizatii de constructie.

Astăzi, 24 mai 2018, primarul George Scripcaru a avut o nouă întâlnire cu dezvoltatorii imobiliari din zona Tractorul. Subiectul discuţiilor a fost legat de situaţia străzilor, atât din punct de vedere al reglementării juridice, cât şi din punct de vedere al stării acestora.
,,Astăzi am avut o nouă rundă de discuţii cu dezvoltatorii imobiliari din zona Tractorul, pentru a le prezenta alternativele pe care le au pentru rezolvarea problemei străzilor. În ultimul an am tot avut discuţii cu aceşti dezvoltatori şi de fiecare dată s-au angajat că vor rezolva problema drumurilor din zonele în care dezvoltă. Din păcate, acest lucru nu s-a întâmplat, iar braşovenii care locuiesc acolo au de suferit. Inclusiv OPC-ul a fost sesizat cu privire la acest aspect, de clienţii care au cumpărat apartamente şi care acum ajung cu foarte mare greutate la propriile locuinţe.

Chiar şi ei ne-au solicitat să avem această întâlnire. Din punctul meu de vedere, în acest moment avem două alternative: ori dezvoltatorii se asociază şi rezolvă această problemă, atât din punct de vedere al documentaţiilor necesare, cât şi al realizării lucrărilor, ori, pentru că suntem într-un blocaj, luăm în calcul suspendarea eliberării autorizaţiilor de construire. Tot un blocaj am avut şi în Poiana Braşov, cu canalul colector, am suspendat eliberarea de autorizaţii şi după ce s-a rezolvat problema, am reluat eliberarea acestora. Cred că ar trebui să analizăm această variantă şi pentru cartierul Tractorul. Nu este corect faţă de cei care locuiesc acolo să circule în asemenea condiţii. Asta ca să nu mai vorbim de problemele de mediu pe care le crează circulaţia camioanelor şi betonierelor pe aceste străzi neasfaltate.

Din punctul meu de vedere este penultima întâlnire pe această temă. Săptămâna viitoare vom avea o ultimă întâlnire, în care fie vom avea un angajament concret şi asumat al acestora, cu termene foarte clare, pentru rezolvarea acestei probleme, fie suspendarea eliberării autorizaţiilor de construire devine singura soluţie. Se pare că o parte dintre dezvoltatori au înţeles că atunci când vând un apartament, nu vând doar nişte pereţi, ci asigură şi nişte facilităţi minimale, adică un loc de parcare, un loc de joacă, o zonă verde, o stradă asfaltată, trotuare, hidranţi, adică tot ceea ce este necersar pentru un cartier. Sper ca la întâlnirea de săptămâna viitoare să se vină cu soluţii concrete şi să putem stabilii un calendar pentru acest an pentru modernizarea străzilor. Cel puţin la nivel declarativ, toţi participanţii au fost de acord să se implice în rezolvarea acestei probleme, vom vedea săptămâna viitoare dacă vor face şi paşi concreţi în acest sens”, a declarat primarul la finalul întâlnirii.

În timpul discuţiilor, o parte dintre dezvoltatorii care deja au dat în folosinţă blocurile s-au plâns de faptul că cei care încă construiesc nu sunt interesaţi de starea drumurilor şi chiar au solicitat primăriei ca să stabilească un termen, maxim luna august, termen până la care aceste străzi să fie asfaltate, de către toţi cei care au construit sau construiesc în zonă. Un alt dezvoltator a solicitat ca fiecare dintre cei care vor contribui la modernizarea străzilor să constituie o garanţie bancară care să asigure fondurile necesare acestor lucrări.
Cei de pe str. Nicolae Labiş au explicat care este soluţia pe care vor ei să o implementeze, în sensul în care mai mulţi dezvoltatori s-au asociat, au angajat o firmă care să se ocupe de tot ceea ce înseamnă realizarea drumului, de la lămurirea situaţiei juridice a terenurilor şi până la realizarea lucrărilor. Ei speră ca această soluţie să aibă succes şi să poată fi replicată şi în alte zone.

Deja au depus solicitare de certificat de rubanism pentru modernizarea străzii, solicitare care a fost semnată de către toţi
Tot în această întâlnire, primarul le-a prezentat celor prezenţi şi proiectul de hotărâre cu privire la conditiile pentru dezvoltarile imobiliare viitoare, printre care: reglementarea situaţiei drumurilor din faza de proiect, inclusiv elaborarea proiectelor tehnice pentru aceste drumuri; prezentarea soluţiei de transport public, piste de biciclete, stabilirea foarte clară a zonei destinată construirii facilităţilor pentru învăţământ (cresă, gradiniţă, şcoală), platforme de depozitare a deşeurilor, îngropate si cu pubele pentru colectarea selectivă.
Miercuri, 30 mai, va avea loc o nouă întâlnire, la care dezvoltatorii vor trebui să prezinte soluţiile, termenele şi forma de asociere dintre ei pentru implentarea acestor soluţii.

Sorin Toarcea
Purtător de cuvânt al Primăriei Braşov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web