Dunărea Atractivă la Primăria Brașov
În ziua de 18.10.2017 a avut loc cel de-al doilea atelier de lucru național din cadrul proiectului „DUNĂREA ATRACTIVĂ – Îmbunătățirea capacității pentru creșterea atractivității teritoriale a Regiunii Dunărea“, în Sala Consiliului Local din cadrul Primăriei Municipiului Brașov, eveniment organizat de URBASOFIA (dl. Dr. Pietro Elisei, dna. Sabina Leopa, dra. Ágota Barabás) în cooperare cu Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Zona Metropolitană Brașov și Primăria Municipiului Brașov. La atelier au participiat 30 de persoane din sectorul public (reprezentanți: ADR Centru; Uniunea Arhitecților – OAR Centru; Academia Oamenilor de Știință-Buc.; Agenția Metropolitană Brașov; Primăria Brașov, Râșnov, Codlea, Vulcan; Consiliul Județean Brașov; GAL Ținutul Bărsei; Agenția Metropolitană Brașov; Consiliu Local Săcele;) și sectorul privat (Clusterul Technologie și Inovare, Green Energy și Consorțiu Clusterelor).
Atelierul a urmărit identificarea componentelor-cheie de capital teritoral la nivelul României și modalitățile de cuantificare a acestora (specificități naționale, regionale) și identificarea necesităților grupurilor de actori implicați în procesul de planificare teritorială, în urma cărora se poate defini un set specific de indicatori privind atractivitatea teritorială națională și regională.
În prima parte a atelierului au fost prezentate tema proiectului “DUNĂREA ATRACTIVĂ”, conceptul de atractivitate teritorială, scopul și obiectivele proiectului, precum și rezultatele primului atelier de lucru din data 29.06.2017, București, Registrul Urbaniștilor din România. Ulterior, au urmat prezentări tematice cea ce privește valorificarea capitalului teritorial și a atractivității la nivel regional / al zonei metropolitane Brașov (prezentare de dl. Frangulea Pastor Cătălin reprezentant Agenției Metropolitană Brașov), accentuarea importanței capitalului territorial (prezentare dl. Vajda Lajos, reprezentant Consorțiul Clusterelor din România) și capitalului social (prezentare de dl. Țața Ionuț reprezentant al Clusterul tehnologie și Inovare).
A urmat o discuție liberă între participanți unde s-au ridicat mai multe probleme cu privire la dezvoltarea armoniosă teritorială și capitalizarea avantajelor competitive prin creșterea cooperării între actorii cheie și reudcerea competiției între localități și teritorii.
A doua parte atelierului s-a contiunat cu o discuție în plen pentru a identifica componentele – cheie de capital teritorial și necesitățile grupurilor de actori implicați în procesul de planificare teritorială. În a treia parte atelierului s-a discutat setul specific de indicatori naționali de atractivitate teritorială. Rezultatele din atelierul 1 și 2 vor fi procesate și pregătite pentru al treilea atelier organizat în cadrul proiectului DUNĂREA ATRCATIVĂ, pentru a prelucra și a definitva indicatori naționale pentru operaționalizarea platformei teritoriale TAMP (ex: domeniul economic, socio-cultural, de mediu, de guvernanță, etc). Al treilea atelier va avea loc în luna Februarie 2018.