Doi miniștri au vizitat fabricile din Brașov care produc materiale și componente pentru industria de apărare
Ministrul Economiei, Mihai Tudose, este interesat de posibilitatea relansării întreprinderilor, care produc materiale și componente pentru industria de apărare, din județul Brașov. Oficialului din Ministerul Economiei i s-a alăturat și Ministrul Tineretului și Sportului, brașoveanul Marius Alexandru Dunca. Ambii au fost prezenți la Brașov, unde au viziat aceste întreprinderi, împreună cu prefectul Brașovului, Marian Rasaliu. Reprezentantul Guvernului în teritoriu a efectuat, de asemenea, zilele trecute întâlniri cu reprezentanți ai acestor fabrici de la Victoria, Tohan Zărneşti, Carfil, Metrom şi fabrica de pulberi Făgăraş, pentru a face o analiză a situaţiei acestor unităţi.
„Brașovul este unul dintre județele cu cea mai bogată prezență în domeniulindustriei de apărare, având șase fabrici mari. Am mers într-o echipă mixtă, împreună cu domnul prefect al județului Brașov, Marian Rasaliu, cu Garda de Mediu, cu Agenția pentru Protecția Mediului, cu cei de la ISU, fiindcă la Fabrica de Pulberi de la Făgăraș am ajuns într-o situație absolut hilară. Am reușit să facem retehnologizarea a două secții, dar nici în prezent nu reușim să depășim partea de hârțogăraie. Aici este nevoie ca toți factorii implicați să se așeze la o masă și să găsească soluții pentru depășirea acestui impas. Mulțumim, de asemenea, celor de la ISU Brașov, care ne-au dat tot sprijinul. În ceea ce privește situația de la Zărnești, Metrom și Carfil, lucrurile stau bine, sigur fiind loc și de mai bine. Exisă piață de desfacere, dar trebuie asigurată competitivitatea. Este datoria noastră să asigurăm atat necesarul de elemente strategice pentru sistemul de apărare național, dar și pentru export pentru a putea aduce valoare pe buget. Sunt convins că în cursul acestui an vom reveni la Brașov pentru a marca deschiderea unor secții sau pentru a inaugura niște investiții, prilej cu care vă invităm să ne fiți aproape. Sindicatele din acest domeniu ne-au fost aproape și ne sunt parteneri în acest demers, inclusiv prin asigurarea resursei umane viitoare necesare. Vârsta medie în această industrie este de 54 de ani, fapt ce este destul de grav și trebuie să fie luate niște măsuri în acest sens”, a declarat Ministrul Economiei, Mihai Tudose.
„Mulțumim domnului Ministru pentru vizita și onoarea de a-l avea astăzi prezent în județul Brașov și de a respecta ceea ce am promis în campanie și anume 2% din PIB pentru armată, de a ne respecta partenerii NATO și SUA. Este un moment când trebuie să regândim și să avem o altă viziune asupra industriei de armament. O misiune și o strategie pe care noi am creionat-o în programul de guvernare. Industria de armament este o componentă esențială a economiei și a constituit baza dezvoltării și a industriilor conexe. În județul Brașov s-a dezvoltat, în timp, de la începutul anilor 1920, un puternic centru al industriei de armanent. Astfel că, și astăzi, avem filiale ale Companiei Naționale ROMARM S.A. în județul Brașov (CARFIL SA, METROM SA, TOHAN SA, PIROCHIM VICTORIA SA, FABRICA DE PULBERI SA). Acestea au înregistrat un trend pozitiv în ultimii ani, însă mai au probleme cu care se confruntă și le sunt necesare investiții pentru a-și dezvolta capacitatea de producție. O atenție deosebită trebuie să acordam Societății Fabrica de Pulberi Făgăraș, care este unicul producător de explozivi de mare putere, pulberi cu dublă și triplă bază din țară.” a declarat Ministrul Tineretului și Sportului, Marius Alexandru Dunca.
„La preluarea mandatului am promis să mă ocup de problemele majore ale județului Brașov, ceea ce și fac în momentul de față. Am început vizitele cu fabrica Pirochim Victoria, am luat contact cu tot felul de probleme pe care dumnealor le întâmpină în momentul de față. Am continuat cu Fabrica de Pulberi de la Făgăraș unde situația este puțin diferită față de prima întreprindere. Aici este vorba despre autorizația integrată de mediu. Împreună cu toți membrii prezenți ce au făcut parte din această echipă mixtă, am pus toate problemele pe masă și încercăm ca împreună cu colegii de la Ministerul Mediului să găsim cea mai bună soluție legală pentru a putea redeschide Fabrica de Pulberi de la Făgăraș” a spus prefectul Brașovului, Marian Rasaliu.
„Noi cei din cadrul Sindicatului Industriei de Apărare considerăm că este cel mai bun moment pentru a puncta acest punct zero de la care să plecăm pentru a relansa industria pentru apărare. Am găsit un dialog constructiv atăt la nivelul Ministerului Economiei căt și la domnul ministru. După 26 de ani de cădere liberă s-au pierdut nu numai locuri de muncă în industria de apărare, ci și acea nuanță strategică pe care a avut-o și care a adus foarte mulți bani în România. Este momentul sa angajăm tineri pentru că media de vârstă spune că suntem în pericol din acest punct de vedere, iar pe domnul ministru îl considerăm un garant că poate să sprijine aceste dorințe ale noastre în ceea ce privește industria de aparare” a spus Președintele Sindicatului din Industria de Apărare, Constantin Bucuroiu.