Parlamentar de BrașovPrim plan

Deputatul Tudor Benga le dă peste nas celor care nu sunt de acord cu protestele, în special useriștilor

Deputatul USR Tudor Benga are o altă părerea despre protestele organizate de români în ultimile zile. Acesta susține că furia oamenilor este de înțeles având în vedere că sunt români care au fost grav afectați de măsurile luate. Useristul arată și cu degetul și spre propria coaliție aflată la guvernare acuzând că ”statul român a eșuat să-i protejeze, sau în nici un caz nu a reușit să-i protejeze suficient cât să-i convingă că au de ce să mai strângă din dinți cât li se cere”. 

Am preferat să nu trag la cald concluzii despre protestele ultimelor zile. E adevărat că anumite lucruri se puteau spune fără echivoc încă de luni seară: marșul către spitale și injuriile aduse medicilor sunt inacceptabile și trebuie sancționate ca atare.

Este de asemenea indiscutabil că multe personaje cu motivații personale de toate neamurile, dar în primul rând politice, se folosesc de aceste proteste pentru a-și împinge agenda individuală. Cu siguranță AUR s-a suit călare pe valul de nemulțumire populară și va încerca să profite de el și să îl inteteasca în diverse feluri. E de asemenea adevărat și că demograficul și modul de manifestare al protestatarilor ultimelor zile pare destul de diferit de cel al altor multe proteste din România ultimilor 7-8 ani.
Acestea fiind exprimate eu cred însă că facem o greșeală fatală dacă ignorăm furia reală și legitimă din spatele acestor proteste. Și mai cred și că stigmatizarea celor ieșiți în stradă pentru slogane puerile ( vezi „Jos pandemia!”) sau ridiculizarea lor pe bază de statut socio-cultural („cocalari”, „bombardieri”, „pleava societății” cum am văzut scris pe la personaje publice cu amplă portavoce) ne face nouă ca societate în plină confruntare cu pandemia multe deservicii.
Am mai spus-o de mai multe ori dar mi se pare important de repetat: unul din efectele cele mai perverse ale Covid este că a afectat foarte disproporționat diverse segmente ale societății. Mai toți resimțim efectele nefaste ale distanțării, izolării, și angoasa vis a vis de boală pentru noi înșine sau pentru cei dragi.

Însă în timp ce bucăți mari din societate și-au putut duce cât de cât existența mai departe în parametri socio-economici similari cu cei de dinainte de criză, pentru alte bucăți, deloc mici, din societate, criza le-a distrus complet mijlocul de-a-si câștiga pâinea și implicit le-a devastat existența. Pentru oamenii aceștia, deloc puțini, efectul devastator al măsurilor luate pentru gestionarea pandemiei a fost semnificativ mai mare decât riscul perceput de a-și pierde potențial viața datorită Covid. Iar statul român a eșuat să-i protejeze, sau în nici un caz nu a reușit să-i protejeze suficient cât să-i convingă că au de ce să mai strângă din dinți cât li se cere”, a scris pe pagina sa Tudor Benga, parlamentar USR.

One thought on “Deputatul Tudor Benga le dă peste nas celor care nu sunt de acord cu protestele, în special useriștilor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web