National

Deputat USR: SGA a aplicat amenzi de peste 5 milioane lei către Compania Apa Brașov. Misterul de la stația de epurare

Deputatul USR, Tudor Benga, vrea să afle ”misterul” stației de epurare a apei de la Stupini. În acest sens, parlamentarul face verificări.

”Încerc să deslușesc misterul stației de epurare a apei de la Stupini, încă de anul trecut, după ce am fost sesizat de cetățeni. Dacă ai informații, scrie în comentarii!

Stația de epurare, modernizată pe bani europeni cu peste 70 mil lei, trebuia să fie funcțională de la jumătatea lui 2014. Deși, în actele primite de la Curtea de Conturi și pe site-ul oficial al companiei, apare că lucrarea de reabilitare este realizată în proporție de 100%, Compania Apa Brașov încasează amenzi pentru apa murdară care se revarsă în râul Bârsa. 🚱

În perioada 2016-2019, în urma unor controale la Stația de Epurare Brașov, Sistemul de Gospodărirea Apelor Brașov (SGA) a aplicat amenzi în valoare de peste 5 milioane lei către Compania Apa Brașov SA. Situația amenzilor e în continuare disputată în fața instanțelor de judecată.

Am solicitat Companiei Apa Brașov SA mai multe informații, printre care și situația lucrărilor de modernizare a stației de la Stupini în condițiile în care am primit documente și informații din care reieșeau posibile abateri contractuale (prelungirea termenului de realizare a proiectului, plăți adiționale nejustificate, lipsa testării stației de epurare conform termenilor contractuali), dar și posibile încălcări ale legii.

❗Una dintre cele mai evidente nereguli se referea la terminarea lucrărilor. Deși pe site-ul oficial al companiei reiese că lucrările au fost finalizate, în realitate din documentele primite, rezultă că în continuare urmează a fi efectuate părți de proiectare și de execuție lucrări. Astfel nu se justifică nici aprobarea recepției la terminarea lucrărilor

Înainte de a trage concluzii m-am adresat Curții de Conturi. Am solicitat să-mi transmită dacă contractul pentru realizarea stației de epurare cu fonduri europene este în regulă precum și copii ale rapoartelor rezultate în urma controlului activității Companiei Apa Brașov din anii trecuți. Întrebările formulate către Curtea de Conturi au fost punctuale, însă răspunsul primit a fost vag și a evitat explicațiile concrete.

⁉ Curtea de Conturi mi-a pus la dispoziție rapoartele de audit din 2018 pe care le-a realizat în urma controlului la Compania Apa Brașov, în perioada 2015-2017. Surprinzător este faptul că în documente se precizează că lucrările sunt în regulă precum și că sunt finalizate integral (100%).

În continuare, Curtea de Conturi susține că nu mai are atribuții de control asupra proiectelor finanțate din fonduri UE, ca atare a transmis sesizarea mea mai departe către Ministerul Fondurilor Europene. Însă anterior, în perioada derulării contractului, deși avea atribuții de control, nu a reușit să observe neregulile din cauza cărora nici acum Brașovul nu are o stație de epurare funcțională, la parametrii normali.

Voi reveni la Curtea de Conturi cu solicitarea să ni se explice de ce Compania Apa Brașov primește amenzi pentru calitatea apei care trece printr-o stație de epurare modernizată pe bani europeni. Dacă nu, mergem mai departe pentru că răspunsurile nu pot fi multe”, a scris pe pagina sa de facebook Tudor Benga, deputat USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web