De ultimă oră

Cum vă păziţi copiii de rujeolă? Avem primul deces într-un judeţ din estul ţării

Cum vă păziţi copiii ? Avem primul deces într-un judeţ din estul ţării. Un copil a murit în mai puţin de 30 de ore de la internare iar alţi doi sunt internaţi la spitalul de boli infecţioase. Ce trebuie făcut:
 
1.Sunt 2 măsuri importante de prevenţie.
2. Ele constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor. 3.(!!!)Virusul prezintă sensibilitate crescută la soluţiile de curăţare. Transmiterea prin contactul cu obiectele contaminate este rară.
4.. Singura soluţie pentru imunizare este vaccinarea. Oricine, la orice vârstă, poate face vaccinul în scop profilactic, cu condiţia să nu fi dezoltat boala şi să nu aibă contraindicaţii.
5. Vaccinului ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană şi rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni.
6 În circumstanţe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, călătoriile în regiune cu prevalenţă mare a rujeolei vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni.
7. Sub nouă luni nu sunt disponibile date cu privire la eficacitatea şi siguranţa administrării vaccinului.
8. O a doua doză poate fi administrată la cel puţin patru săptămâni după prima doză.
9. A doua doză este destinată persoanelor care din diverse motive nu au prezentat răspuns imunologic la prima doză.
10. La adulţi vaccinul se poate face la orice vârstâ cu o singură condiţie: să nu fi dezvoltat boala până în momentul respectiv. De exemplu, femeile nevaccinate şi nediagnosticate cu rujeolă pot să-şi facă vaccinul pentru a nu dezvolta ulterior multiple complicaţii.
Reţineţi:
1. Extrem de contagioasă. Simplu contact cu virusul rujeolic duce aproape sigur la îmbolnăvire. Toţi pacienţii necesită izolare 7-10 zile.
2. Receptivitatea este generală, de 95-100%, indiferent de vârstă. Trecerea prin infecție asigură o imunizare durabilă, pentru tot restul vieții.
3. Sursa este persoana infectată. Nu există purtători sănătoşi. Transmiterea se face frecvent direct de la persoana infectată, mai ales în cele 2-4 zile fără simptome de la începutul bolii, prin intermediul picăturilor de salivă și a secrețiilor nazale în timpul tusei, strănutului, râsului sau vorbirii.
4. Măsurile de prevenţie constau în imunizare şi respectarea strictă a regulilor de igienă referitoare la tuse, strănut, utilizarea batistei şi a şerveţelelor de unică folosinţă, spălarea corectă a mâinilor.
 
 
Conf.univ.dr. Tudor Ciuhodaru
medic primar

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web