National

Cum ”umflă” site-urile imobiliare prețul la apartamentele din marile orașe, tocmai pentru ca proprietarii să vândă la prețuri bune

O noua moda in zona imobiliara din Romania. De cativa ani, site-urile cu profil imobiliar bombardeaza cu comunicate de presa prin care arata cat au crescut preturile pe metru patrat la locuintele din marile orase ale tarii. Desi in realitate exista o oarecare crestere, scopul materialelor informative pare a fi cu totul altul. Cum presa preia toate articolele cu privire la preturile apartamentelor, informatiile ajung la foarte multe lume. Astfel, se transmite ideea ca preturile au sarit in aer, desi situatia nu este chiar asa, de multe ori fiind exagerari, ori ale publicatiilor, ori ale dezvoltatorilor imobiliari care vor sa vanda cu preturi cat mai mari. In aceste conditiile, se vorbeste tot mai multe de preturi uriase la apartamentele noi din orase precum Cluj, Bucuresti, Iasi, Constanta sau Timisoara. Mai exista si varianta ca publicatiile imobiliare sa aiba contracte cu unii dezvoltatori astfel ca au tot interesul sa ”umfle” preturile.

Sunt de calitate constructiile noi?

La fel se intampla si la Brasov unde, in ultimii ani, s-a construit foarte mult, in special in zona Tractorul. Insa, nu inseamna ca daca este o locuinta noua, automat este si suta la suta buna. Potrivit specialistilor in constructii, in multe cazuri, blocurile vechi sunt mai bine realizate decat cele noi. Alte materiale, alti oameni, alta calitate. In prezent, firmele de constructii se confrunta cu o criza mare de forta de munca, astfel ca apeleaza si la oameni care nu au experienta, deci scade si calitatea automat. Cum scolile profesionale au disparut, in prezent, meseria se invata la locul de munca. Astfel, vezi ca pe un astfel de santier lucreaza oameni care nu au avut nicio treaba cu domeniul, intr-un contrast cu tot ce se intampla in anii comunismului.

De remarcat faptul ca in Brasov, in ultimii ani, s-a si construit haotic. Fiecare a construit unde a vrut, dupa propriile reguli. Astfel, brasovenii s-au trezit cu blocuri pe dealurile din Schei, pe drumul Poienii. Insa, ramane de vazut si cat de bine sunt construite locuintele, cat s-au respectat studiile geotehnice si hidrogeologice. S-au vazut multe cazuri de imobile cocotate pe dealuri care o iau la vale.

Sa nu uitam si combinatiile pe care le fac unii dezvoltatori imobiliari din Brasov. Potrivit sefului OPC Brasov, Sorin Susanu, in Brasov exista situatii in care locatarii unui bloc nu au contract cu furnizorul de energie electrica, ci li se revinde curentul electric de catre dezvoltatori. De asemenea, unii sunt obligati sa incheie contracte cu diferiti furnizori. Partea proasta este ca la Protectia Consumatorilor creste numarul sesizarilor cu privire la contractele incheiate intre vanzatorii de locuinte si beneficiari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web