Cum poti fi elevii tinuti departe de „cariera” de infractor?
Tinerii ajung frecvent victime sau chiar autori ai unor infracţiuni, cazuistica înregistrată evidenţiind faptul că minorii sunt extrem de vulnerabili la capitolul criminalitate. Din dorinţa de a brava sau din naivitate, minorii comit infracţiuni, fără să conştientizeze consecinţele pe care le vor suporta în asemenea situaţii.
Mulţi tineri pot fi ţinuţi departe de ,,cariera” de infractor dacă părinţii şi alte persoane care se ocupă de educarea copilului acţionează la timp pentru a-l opri să alunece pe o pantă greşită.
Pentru a nu fi implicaţi în evenimente nedorite, recomandăm elevilor:
- Copiii nu trebuie să accepte niciun fel de violenţă, nici fizică (bătaia, bruscatul, punerea piedicii, provocarea durerii), nici psihică (supărarea, înjosirea, ridiculizarea).
- Atunci când se joacă cu alţi elevi să evite să-i împingă sau să-i lovească, fie și din greșeală;
- Dacă se întâmplă să asiste la o ceartă sau o altercaţie este bine să alerteze imediat profesorii sau personalul de pază.
- Atunci când inventează un joc nou, elevii trebuie să ia în considerare, întotdeauna, siguranța colegilor lor. Tragerea scaunului unui coleg înainte ca acesta să se așeze, împinsul, punerea piedicii, aruncatul cu diverse obiecte, sunt gesturi periculoase, care pot provoca lovituri grave.
- Este recomandat să adopte un comportament civilizat, fără să se lase influenţați de cei din jur sau să fie agresivi în comportament sau limbaj.
- Trebuie să ceară ajutorul părinţilor şi profesorilor dacă ceilalţi copii îi izolează, umilesc sau jignesc.
Părinţii și cadrele didactice trebuie să acorde o atenţie deosebită relaţiei cu copiii, deoarece lipsa de supraveghere sau o supraveghere necorespunzătoare pot crea premisele adoptării de către aceştia a unui comportament deviant sau chiar delincvent.