Cum este marcat momentul istoric ”Brașov 1987”
În anul 2017, cel mai important proiect cultural al Muzeului Județean de Istorie Brașov este ,,BRAȘOV 1987″.
Scopul proiectului ,,BRAȘOV 1987″ este să asigure momentului istoric Brașov, 15 Noiembrie 1987, o marcare deosebită care să onoreze comunitatea brașoveană la nivel național și chiar internațional.
Astfel, proiectul BRAȘOV 1987 cuprinde mai multe activități care trebuie să contribuie la ilustrarea și mediatizarea momentului istoric:
filmul documentar BRAȘOV 1987. DOI ANI PREA DEVREME;
expoziția temporară BRAȘOV 1987;
cartea de benzi desenate BRAȘOV 15 NOIEMBRIE 1987 – DOI ANI PREA DEVREME
ateliere de educație civică în școli;
expoziția temporară outdoor CNSAS Acțiunea „1511”. Revolta de la Brașov din 15 noiembrie 1987 în arhivele Securității;
GALA BRAȘOV 1987 (proiect cofinanțat AFCN) în cadrul căreia se va interpreta în premieră piesa muzicală originală dedicată momentului istoric 15 NOIEMBRIE 1987
,,BRAȘOV 1987″ este un proiect realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov împreună cu Asociația 15 Noiembrie 1987, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.
Parteneri principali: Televiziunea Română, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), Penitenciarul București – Jilava, Agenția Națională de Presă AGERPRES.
Nicolae Pepene, coordonatorul proiectului:
,,15 Noiembrie 1987 este ziua care nu se va uita niciodată! Este ziua despre care s-a vorbit și se vorbește cu admirație în lumea oamenilor liberi. Este ziua când Brașovul a pus România pe harta lumii libere de comunism. Chiar dacă revolta anticomunistă de la Brașov a durat numai câteva ore, eroii noștri, sinceri și curați, au adus onoare unui popor îngenunchiat de un regim politic diabolic. 15 Noiembrie 1987 este lecția de istorie națională cu care ne mândrim!
A doua zi după revoltă, ziua lor a fost și ziua noastră! Ne-am gândit la ea, cu teamă și speranță, apăsare și mândrie, îngrijorare și dorință. Ziua lor a devenit și o să rămână peste generații ziua celor care iubesc libertatea, iar a 30-a aniversare este încă o dovadă că adevărul istoric poate întârzia dar nu o să lipsească niciodată!
Brașov 1987 trebuie să fie (re)cunoscut și prețuit ca o parte importantă a identității istorice a Brașovului, să reprezinte un motiv de mândrie pentru comunitatea brașoveană și un reper al educației civice și dialogului între generații”.
Expoziția temporară Brașov 1987 urmează să fie organizată în Casa Sfatului, cuprinzând documente și artefacte istorice referitoare la revolta anticomunistă din 15 noiembrie 1987 de la Brașov.
Vor fi prezentate în premieră obiecte personale ale participanților la revolta din 15 noiembrie 1987, piese aduse de la Penitenciarul Jilava, tehnică operativă folosită de Securitatea română, obiecte de viață cotidiană din perioada anilor ’80, filme din arhiva TVR, imagini din arhiva AGERPRES, exemplare din presa internațională etc.
Documentarea expoziției a fost realizată de istoricii brașoveni Marius Oprea și Nicolae Pepene, împreună cu jurnalistul Liviu Tofan.
Custodele expoziției este istoricul Nicolae Pepene.
Expoziția este realizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, în parteneriat cu Asociația 15 Noiembrie 1987, Consiliul Județean Brașov, Televiziunea Română, Penitenciarul București – Jilava, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, Agenția Națională de Presă AGERPRES, colecționari particulari.
Expoziția va rămâne la Casa Sfatului în perioada 15 noiembrie 2017 – 10 octombrie 2018.
BRAȘOV 1987, DOI ANI PREA DEVREME
Filmul documentar Brașov 1987, doi ani prea devreme este o coproducție Muzeul Județean de Istorie Brașov și Casa de Producție TVR.
scenariul și regia: Liviu Tofan
imaginea: Andrei Țoneș, Dinu Mărgărint
montaj: Robert Kallos
coloana sonoră: Victor Epure
producători executivi: Mihai Dragomir, Ionuț Cărpătorea
producători: Demeter Andras Istvan, Nicolae Pepene
Este primul film documentar produs de Muzeul Județean de Istorie Brașov.
Varianta pentru programul TVR urmează să fie difuzată pe TVR 1 în seara de 15 noiembrie 2017, iar varianta integrală are premiera la Brașov, în aceeași seară.
Parteneri: Consiliul Județean Brașov, Asociația 15 Noiembrie 1987, Institutul Român de Istorie Recentă, Festivalul de Film Istoric Râșnov, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Țăranului Român, Universitatea Transilvania Brașov.
Liviu Tofan, regizorul filmului documentar:
,,Se spune că cine controlează trecutul, controlează viitorul. Adică ne poate manipula, ne poate dirija. Împotriva unui asemenea control, facilitat de ignoranță, singura replică eficientă este cunoașterea.
Dar cunoașterea este un capitol la care stăm cam prost în general. În ceea ce privește istoria noastră recentă, revolta de la Brașov este cel mai bun exemplu: de o semnificație unică în epocă – manifestația din 15 noiembrie 1987 a fost primul protest politic de masă din istoria comunistă a României -, evenimentul este aproape necunoscut. Timișoara în decembrie 1989 a fost o reeditare a revoltei de la Brașov, dar într-un context mult mai propice, care i-a permis să-și atingă scopul.
Au trecut de atunci 30 de ani, populația României s-a primenit cu o generație aflată în pericol de a nu cunoaște mai nimic despre întâmplări și pătimiri ce au marcat profund această societate. Nevoia recuperării memoriei este acută. Și am hotărît să facem un film: Brașov 1987. Doi ani prea devreme. Un documentar prin care să le povestim tinerilor de azi ce s-a întîmplat atunci, și care să rămînă ca o dovadă”.
GALA BRAȘOV 1987
Invitații speciali ai galei sunt brașovenii condamnați de autoritățile comuniste după revolta din 15 noiembrie 1987 și urmașii acestora.
Programul evenimentului cultural care se va desfășura la Brașov în seara zilei de 15 noiembrie 2017 cuprinde filmul documentar Brașov 1987, doi ani prea devreme și un concert care conține și o piesă dedicată aniversării istorice (,,Scară lăuntrică”, compozitor Octavian Nemescu).
Gala Brașov 1987 este organizată de Muzeul Județean de Istorie Brașov, Asociația 15 Noiembrie 1987 și Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, cu sprijinul Consiliului Județean Brașov și Primăria Municipiului Brașov.
Partener media național: Agenția Națională de Presă AGERPRES.
xxx
GALA BRAȘOV 1987 cuprinde proiectul cu același titlu realizat de Muzeul Județean de Istorie Brașov în parteneriat cu Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în cadrul ariei tematice ,,Artele spectacolului”, subsecțiunea ,,Muzică”.
Muzeul Județean de Istorie Brașov a comisionat creația dedicată galei aniversare după un apel național de proiecte de lucrări, desfășurat în perioada iunie – iulie 2017. Juriul format din compozitorul Dan Dediu, dirijorul Cristian Oroșanu și coordonatorul artistic al proiectului, compozitorul Diana Gheorghiu, a ales piesa compozitorului Octavian Nemescu, ,,SCARĂ LĂUNTRICĂ (ESCALINNER)”, o lucrare experimentală pentru orchestră de coarde și mediu electronic.
Piesa va fi interpretată în premieră, în seara zilei de 15 noiembrie 2017, de către Kamerata Kronstadt, sub bagheta dirijorului Cristian Oroșanu.
Prof. univ. Octavian Nemescu, autorul piesei:
,,Piesa simbolizează un MONUMENT SONOR ridicat şi închinat celor care au avut curajul să se opună, în particular, dictaturii comuniste (a lui Ceauşescu) la Braşov şi, în general, tuturor regimurilor, sistemelor totalitare, violente, intolerante, indiferent de ideologia sau sistemul de credinţă religioasă în numele căruia au cultivat sau cultivă opresiunea”.