Cum a obținut o firmă fonduri europene prin fals. DNA a trimis în judecată mai multe persoane
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:
MUNTEAN NICOLAE, la data faptei administrator al SC San Software SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
SC SAN SOFTWARE SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
TECĂU ALINA-SIMONA, la data faptei manager de proiect, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,
APREOTESEI DAN, GRIGOROIU MONICA-CLAUDIA, APETREA LARENȚIU-IONUȚ, TRIPON RĂZVAN OCTAVIAN, DIMITRIU CRISTINA și ZAMĂ MIHAI, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la folosire sau prezentare, cu rea-credință, de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
La data de 16 februarie 2009, între Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (în continuare AMPOSDRU), în calitate de autoritate contractantă şi S.C. San Software S.R.L., în calitate de beneficiar, reprezentată de Muntean Nicolae, a fost încheiat un contract de finanțare în valoare de 1.889.139 lei (fără TVA) având ca obiect proiectul intitulat „IT pentru dezvoltarea competențelor manageriale şi antreprenoriale”.
Potrivit contractului, echipa managerială era formată din inculpata Tecău Alina-Simona – managerul proiectului, inculpata Grigoroiu Monica-Claudia responsabil financiar, inculpatul Muntean Nicolae – manager produs 1 (instruire în vederea utilizării sistemului informatic pentru managementul afacerii) și responsabil proiect, inculpatul Apetrea Laurențiu Ionuț – manager produs 3 (consultanță privind înființarea firmei și demararea activității de afaceri), inculpatul Apreotesei Dan – manager produs 4 (consultanță privind realizarea managementului financiar-contabil) și o altă persoană. Alături de aceștia au fost nominalizați pentru proiect sub titulatura de ”experți pe termen lung” inculpații Tripon Răzvan Octavian, Dimitriu Cristina și Zamă Mihai.
Ulterior, în baza contractului, s-au formulat 7 cereri de rambursare, probele administrate în cauză relevând faptul că în cazul cererilor 2, 3, 4, 5, 6 inculpații au folosit documente false sau inexacte care au avut ca urmare obținerea pe nedrept de fonduri nerambursabile, în valoare totală de 1.718.215, 71 lei.
Concret, inculpatul Muntean Nicolae împreună cu inculpata Tecău Alina-Simona au declarat în fals că totalul cheltuielilor solicitate prin intermediul cererilor de rambursare sunt eligibile și sunt realizate în vederea îndeplinirii scopului proiectului și în concordanță cu legislația în vigoare. În susținerea acestora, cei doi inculpați au anexat înscrisuri necorespunzătoare adevărului privitoare la cheltuieli pretins a fi efectuate în realizarea proiectului (respectiv state de plată, acte adiționale la contractele de muncă, pontaje, centralizatoare privitoare la orele lucrate de experți, documente privind cumpărarea de mobilier cu încălcarea legislației achizițiilor publice etc.).
Aceste documente au fost falsificate și ulterior puse la dispoziția inculpaților Muntean Nicolae și Tecău Alina-Simona, în scopul menționat mai sus, de către ceilalți membri ai echipei.
Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice Și Fondurilor Europene s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 1.718.215, 71 lei.
În cauză s-a dispus măsura asigurătorie a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile, părți sociale și asupra conturilor bancare ce aparțin inculpaților.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.