Actualitate

Copiii și provocările erei digitale

Creștem copii ai erei digitale. Acest lucru este un adevăr absolut și trebuie să ne adaptăm acestui lucru și să avem grijă cum îl gestionăm. Ca oricare alt lucru, televizorul, internetul, tableta, jocurile pe telefon, desenele au partea lor bună care ajută la dezvoltarea copilul, dar care în exces pot avea consecințe negative.
Studiile arată că timpul dovedit benefic pentru copii de a sta în fața ecranului este de o oră/ zi. Acesta ajută la dezvoltarea creativă a gândirii copilului , dar excesul este dovedit că poate deveni problematic, ducând la probleme de somn, depresie și retragere socială.
Un studiu american realizat de Child Mind Institute arată că părintele trebuie să fie implicat în durata de timp petrecută în fața ecranului a copilului, discutând cu copilul despre posibilele probleme atunci când exagerează. Este de recomandat ca cel puțin cu o oră înainte de somn copilul să nu mai stea în fața ecranului, părintele însuși să fie un model în durata utilizării mijloacelor digitale și timpul maxim petrecut în fața ecranului a unui copil pe zi să fie de o oră. În rest, copii și adolescenții trebuie imperativ încurajați să aibă activitate, să se joace, să fie stimulați prin jocuri cu părinții, intâlniri cu prietenii.
Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății privind creșterea copiilor sub 5 ani într-un mod corect care pun baza dezvoltării lor sănătoase ulterioare este să îi ajutăm să se joace mai mult și să stea mai puțin. Acest ”stat” se referă în principal la statul în fața ecranelor, care de cele mai multe ori în doze necorespunzătoare produce dependență.
În linii mari, OMS recomandă pentru grupa de vârstă sub 2 ani ca televizorul, tableta sau desenele pe telefon să nu existe, iar peste 2 ani maxim o ora/zi de stat în fața ”ecranului”. Recomandările acestea au în vedere în principal nu faptul că internetul, desenele sau jocurile sunt rele, ci timpul petrecut la ele, atunci când nu sunt manevrate corect. Recomandări similare au fost făcute în 2016 de către Asociatia Americană de Pediatrie.

Material realizat de medic rezident pediatrie Ioana Arbanas, sub îndrumarea dnei Conf.dr. Oana Falup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web