National

Contre pe tema drumului DN73. Ce spune primarul din Râșnov?

Dupa declaratiile purtatorului de cuvant al CNAIR, Alin Serbanescu cu privire la lipsa unei autorizatii de constructii, reprezentantii Primariei Rasnov au si reactionat. ”În încercarea de a-și acoperi propria nepăsare și/sau incompetență reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere încearcă să arunce vina pe Primăria Râșnov în ceea ce privește situația Drumului Național nr. 73, a cărui parcurgere, pe tronsonul ce traversează județul Brașov, reprezintă un adevărat calvar.
Față de abordarea agresivă a conducerii centrale a CNAIR, care a trimis vineri, 27 iulie, la Râșnov, un adevărat desant, încercând să intimideze autoritățile locale și să abată atenția opiniei publice de la adevărații vinovați, dorim să facem următoarele precizări:
1. Ulterior discuției de vineri, 27 iulie, cu reprezentanții CNAIR, am luat legătura cu constructorul, care ne-a spus că nu este condiționat de vreo autorizație din partea Primăriei Râșnov. Problema sa este că nu i s-a decontat, de către CNAIR, ultima factură pentru lucrările efectuate pe tronsonul Cristian, din cauză că nu s-a ajuns la un consens privind încadrarea mixturii asfaltice în normativ, lucru confirmat, de altfel, anterior, și de reprezentanții CNAIR Brașov. Din acest motiv, constructorul și-a retras oamenii de pe șantier.
2.Nu Primăria Râșnov are în administrare DN73, ci CNAIR.
3. Nu Primăria Râșnov derulează proiectul de reabilitare și modernizare a DN73, ci CNAIR.
4. Nu Primăria Râșnov este vinovată că acest proiect bate pasul pe loc pe atâția ani și afectează oameni și localități. Contractul pentru proiect a fost semnat în iulie 2011. Suntem în iulie 2018, iar pe tronsonul DN73 ce străbate județul Brașov lucrurile arată ca pe un șantier abandonat, cu lucrări începute și lăsate de izbeliște, cu semafoare care au adus la exasperare șoferii, cu o porțiune de nici 2 km – cea dintre Cristian și Măgurele – unde asfaltul turnat astă-toamnă deja cedează. Aceasta este tot ce a „realizat” CNAIR vreme de șapte ani și explică părerea foarte proastă a cetățenilor față de companie. Iar imaginea CNAIR nu se poate îmbunătăți prin aroganță și atitudini agresive față de autoritățile locale!
5. În ceea ce privește autorizația solicitată de reprezentanții CNAIR și ai constructorului pentru „organizare de șantier temporară”, Primăria Râșnov nu este abilitată legal să emită un asemenea act, câtă vreme această organizare de șantier prevede și o bază de producție, respectiv „stație mobilă de preparat mixturi asfaltice” și „stație mobilă de preparat balast stabilizat”. Potrivit Legii nr. 50/1991, actualizate în 2017, și Hotărârii de Guvern nr. 907/2016, autorizarea acestor baze de producție se face de către Ministerul Transporturilor, emitentul autorizației inițiale, fiind vorba despre lucrări aferente infrastructurii de interes național. Așa încât, ori reprezentanții CNAIR nu cunosc legislația care le guvernează activitatea, ori vor să abată nemulțumirile către autoritățile locale, ori vor să tergiverseze în continuare proiectul, afectând cetățenii și activitățile economice din zonă”, a spus intr-un comunicat de presa Liviu Butnariu, primarul orasului Rasnov.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web