Sibiu - Alba - Covasna - Târgu Mureș

Contractarea celui mai mare proiect REGIO din Zlatna pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor orasului

Cel mai mare proiect european, finantat in ultimii zece ani la Zlatna prin Programul Operational Regional 2014-2020, a fost semnat azi la sediul Agentiei pentru Dezvoltare Regionala CENTRU din Alba Iulia, in prezenta presedintelui Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Edilul sef al urbei de pe Ampoi, primarul Silviu Ponoran, a subliniat importanta investitiilor pentru cresterea calitatii vietii cetatenilor, prin construirea Centrului Cultural Multifunctional si reabilitarea strazii Valea Morilor, iar Simion Cretu, directorul general ADR Centru, a vorbit despre importanta fondurilor europene gestionate de Agentie la nivel regional, prin Programul REGIO.

Cererea de finantare cu titlul Imbunatatirea calitatii vietii in orasul Zlatna” se incadreaza in Axa Prioritara 13 a Programului Operational Regional REGIO 2014-2020, unde se alatura celorlalte 17 contracte semnate pe aceasta axa, prin care comunitatile mai mici din Regiunea Centru beneficiaza de investitii socio-edilitare in valoare totala de peste 72 milioane euro. Odata cu semnarea acestui proiect, orasul Zlatna beneficiaza de proiecte de investitii europene in valoare totala de peste 7,5 milioane euro.

 

Cererea de finantare pentru realizarea unui Centru Cultural Multifunctional in fosta Casa de Cultura a orasului Zlatna si pentru imbunatatirea infrastructurii de pe strada adiacenta acestui obiectiv are o valoare totala de peste 16,6 milioane lei (peste 3,5 milioane euro), finantarea fiind acordata prin Prioritatea de investitii 13.1, dedicata sprijinirii regenerarii oraselor mici si mijlocii, pentru imbunatatirea calitatii vietii populatiei, cu resurse alocate de Fondul European de Dezvoltare Regionala, prin Programul REGIO 2014-2020. Edilii din Zlatna estimeaza ca mai mult de 8.000 de oameni vor beneficia direct de aceasta investitie, incepand cu decembrie 2023, cand lucrarile vor fi incheiate.

 

   ”Investitiile in domeniul social-edilitar in orasele mici si cu resurse limitate sunt mai mult decat necesare. Fara sprijinul fondurilor europene nu s-ar fi putut realiza aceste investitii, deoarece nici localitatile si nici judetul nu dispun de sume atat de mari pentru a acoperi toate nevoile de dezvoltare. Discutam cu partenerii nostri din ADR Centru si putem afirma acum ca oamenii din Blaj, Cugir, Ocna Mures, Teius si Zlatna si in curand si cei din Abrud vor beneficia de facilitati moderne, pregatite de edili si finantate prin aceasta Axa Prioritara 13, care in urma cu 10-12 ani nici nu exista si care ofera fonduri europene pentru comunitatile mai mici. Noi cooperam foarte bine in judet cu administratiile care inteleg sa fie performante si sa pregateasca proiecte pentru dezvoltare, pentru cresterea calitatii vietii tuturor cetatenilor. Consiliul Judetean Alba va sprijin neconditionat toate initiativele din Tara de Piatra, pentru a crea aici un pol de dezvoltare si pentru a dovedi motilor ca suntem aproape de nevoile lor”, a declarat domnul Ion Dumitrel, Presedintele CJ Alba.

 

Obiectivul general al proiectului ”Imbunatatirea calitatii vietii in orasul Zlatna” il constituie cresterea conditiilor de trai ale cetatenilor din orasul Zlatna si asigurarea accesului la servicii de calitate, prin construirea unui centru cultural multifunctional, cat si prin imbunatatirea infrastructurii urbane locale. Astfel, pana in trimestrul IV din anul 2023 va fi construit Centrul Cultural Multifunctional, va fi reabilitata strada Valea Morilor, pentru imbunatatirea infrastructurii fizice de baza din imediata vecinatate a Centrului Cultural, va fi reabilitat sistemul de iluminat public in zona, pentru utilizarea eficienta a resurselor, prin utilizarea corpurilor de iluminat LED, si vor fi amenajate grupuri sanitare publice, pentru persoane cu dizabilitati, in vederea adaptarea infrastructurii pentru a fi utilizata si de catre persoanele cu nevoi speciale.

 

   ”Daca va aduceti aminte, la sfarsitul anului trecut vorbeam despre acest proiect si atunci, ca si in ultimii 10-15 ani, am spus si am repetat ca vom face tot posibilul sa stopam exodul din aceasta zona, care poate oferi Regiunii Centru si intregii tari un exemplu in ceea ce priveste evolutia sustenabila.  Noi, la Zlatna, am pregatit proiecte in valoare totala de peste 130 milioane euro in ultimii ani si unele sunt finantate din fonduri europene, altele prin PNDL, cum a fost cazul Liceului ”Corneliu Medrea”, iar pentru altele am utilizat resurse proprii. Vrem sa oferim conditii de trai tot mai bune pentru cetatenii din Zlatna. Vom dovedi faptul ca si in orasele medii sau mici se utilizeaza eficient parghia parteneriatului si rezultatele sunt vizibile pentru comunitate. In plus, avem sperante foarte mari si incredere ca foarte curand vom finanta proiecte de dezvoltare la nivelul intregului areal al Muntilor Apuseni, prin Asociatia Motii Tara de Piatra, ce va implementa un program-pilot in viitoarea perioada pentru absorbtia fondurilor europene. Aceasta Asociatie de Dezvoltare are scopul de a dezvolta socio-economic zona Apusenilor, a tuturor localitatilor din cinci judete: Alba, Arad, Bihor, Cluj si Hunedoara si nu voi face niciun rabat pana cand demersurilor noastre nu vor avea rezultate concrete in atragerea de Investitii Teritoriale Integrate (ITI) in aceasta zona”, a declarat domnul Silviu Ponoran, primarul din Zlatna.

 

Prin Programul Operational Regional 2014-2020, in orasul Zlatna se vor atrage in total peste 7,5 milioane euro. In acest moment sunt in diferite stadii de executie proiectele de modernizare a Spitalului din oras si de transformare a cladirii fostei Primarii in centru social, initiative a caror valoare totala depaseste 1,5 milioane euro. La aceste proiecte se adauga investitiile pentru reabilitarea scolii gimnaziale ”Avram Iancu”, in valoare de aproape 2,5 milioane euro. Orasul Zlatna investeste si fonduri publice guvernamentale – peste 14 milioane lei – pentru reabilitarea Liceului ”Corneliu Medrea”, lucrarile de modernizare fiind aproape incheiate, in timp ce acum se asigura dotarile necesare unui proces didactic de calitate superioara.

La nivel regional sunt in implementare in acest moment 18 proiecte in cadrul Axei Prioritare 13 a Programului REGIO, inclusiv cel din Zlatna, a caror valoare totala este de peste 340 milioane lei, adica mai mult de 72 milioane euro. Sase dintre aceste proiecte sunt din judetul Alba – din localitatile, Blaj, Cugir, Ocna Mures, Teius si Zlatna – cu o valoare totala de peste 122 milioane lei (aproximativ 26 milioane euro). La acestea se vor adauga si alte proiecte, ca urmare a celor inca 20 de cereri de finantare pe aceasta axa, aflate in proces de selectie si pre-contractare.

   ”Si acest proiect se adauga initiativelor administratiei locale din Zlatna, care va atrage pentru comunitatea locala, pana in 2023, fonduri REGIO foarte importante pentru dezvoltare. Anii de dupa 1989 au fost foarte dificili pentru acest oras, dar acum multe strazi din oras sunt complet modernizate, constructia spitalului merge bine, iar fosta Primarie devine un centru social modern. Folosind resursele locale si guvernamentale, Zlatna este singurul oras din judet si printre putinele din tara care a reusit sa-si reabiliteze vechiul liceu, la care nu s-au mai facut reparatii de peste 4 decenii. Utilizand judicios fondurile europene pe care le gestioneaza ADR Centru, edilii sunt degrevati de anumite cheltuieli, putand sa investeasca fondurile locale in alte necesitati ale comunitatii.

Din pacate, anumite zone montane, urbane si rurale, din arealul Apusenilor au ramas in urma altor zone din Romania si gazduiesc populatie relativ saraca si imbatranita, iar accesul la serviciile publice, infrastructura, oportunitati economice si legaturile la noi piete sunt reduse. Dar, din fericire, tot de aici, din Zlatna, a pornit initiativa Investitiilor Teritoriale Integrate, care este legiferata si care credem ca va duce la o mai buna valorificare a potentialului natural, cultural, patrimonial din Apuseni. Vom sustine initiativele autoritatile publice locale care merg pe modelul de la Zlatna, in folosul cetatenilor si pentru a asigura o dezvoltare regionala sustenabila”, a declarat domnul Simion Cretu, director general ADR Centru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web