Consiliere sau informatii despre fondurile nerambursabile
Guvernul va pune bazele, în acest an, unei reţele publice care să ofere celor interesaţi, consiliere sau informaţii despre fonduri nerambursabile.
Anunţul a fost făcut de către deputatul PSD Roxana Mînzatu, care a precizat că Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene are o soluţie la problema ridicată de cetăţeni în cadrul audienţelor şi întâlnirilor de pe teren. Aceştia i-au vorbit parlamentarului despre necesitatea ca românii să aibă acces mai facil la date despre finanţările oferite de stat sau de Uniunea Europeană.
“Ministerul Dezvoltării Regionale, Administrației Publice şi Fondurilor Europene va înfiinţa Centrul de Informare privind Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii 2014-2020 (FESI), denumit în continuare Centrul de informare. Acesta va avea următoarele atribuţii cu acoperire naţională:
-desfăşurarea activităţilor de informare, help-desk, call-center şi de promovare a FESI 2014-2020
-furnizarea de servicii de informare-consiliere de tip “ghişeu unic” pentru IMM-uri privind posibilitatea obţinerii de finanţări complementare din alte programe / mecanisme / instrumente naţionale şi europene” se arată în răspunsul transmis de Ministerul Dezvoltării Regionale Administrației Publice și Fondurilor Europene la întrebarea deputatului braşovean.
Activitatea Centrului de Informare va fi organizată la nivel central (nod central) şi teritorial (reţeaua teritorială a Centrului de Informare) . Centrul Naţional FESI (nodul central) va fi localizat la Bucureşti şi va asigura servicii de informare la nivel naţional şi servicii de consiliere de tip “ghişeu unic” pentru IMM-urilor din Regiunea Bucureşti Ilfov şi va coordona activitatea reţelei teritoriale. Reţeaua teritorială va cuprinde, într-o primă fază centre regionale şi va putea fi dezvoltată ulterior cu centre judeţene.
Centrul de Informare ar urma să devină operaţional în cursul acestui trimestru, potrivit estimărilor ministerului.
”Înfiinţarea acestui serviciu de informare va avea efecte extrem de benefice care se vor reflecta inclusiv în calitatea proiectelor depuse. Internetul rămâne sursa primară de obținere a unor informații privind apeluri de proiecte, condiții de îndeplinit sau cum se face un dosar de aplicare pentru obținerea unor finanțări nerambursabile. Totuși, mai sunt și alte lucruri pe care trebuie să le știe viitorii aplicanţi înainte de a decide că vor să acceseze fondurile respective. Aceste centre vor fi la dispoziția lor cu tot ce au nevoie, înainte să contacteze serviciile unui consultant care să le scrie proiectul și să ajute la implementarea lui”, a declarat Roxana Mînzatu.