Brasov

Concurs național de literatură și arte plastice pentru tineret la Brașov

În contextul anului comemorativ al făuritorilor Marii Uniri din 1918, Brașovul și regiunea din jurul județului nostru se preocupă să organizeze o serie de activități dedicate Centenarului. În acest context, entități de stat și private și-au dat mâna pentru a organiza cel mai mare Concurs național de literatură și arte plastice pentru tineret (inclusiv pentru cei aflați în diaspora), „Centenar România 1918 – 2018”.

Printre cei mai importanți organizatori ai acestui concurs se numără: Academia Română, Academia Oamenilor de Știință Filiala Brașov, Mitropolia Ardealului și Episcopia Harghitei și Covasnei, Universitatea Spiru Haret, Uniunea Scriitorilor din România, Uniunea Artiștilor Plastici, Asociația Transilvană pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – Astra, Societatea Ziariștilor și Oamenilor de Cultură „Cincinat Pavelescu”, Galeriile de Artă Kron Art, Consiliul Județean al Persoanelor Vârstnice Brașov și Casa de Comerț Balcanică.

Nume de marcă din mediul național și internațional al Uniunii Scriitorilor din România și ai Uniunii Internaționale de Artă Plastică vor veni la Brașov în luna mai, ca să jurizeze acest concurs.

 

„Aflată  în an aniversar, țara noastră este pregătită să serbeze 100 de ani de existență  sub faldurile drapelului tricolor mereu reîntregitor al teritoriilor carpato-danubiano-pontice, anul 1918 fiind  primul din seria celor o sută de ani ai viețuirii României Mari. Anul 2018 conferă tuturor românilor certitudinea unui veac de istorie triumfătoare și, în care, în ciuda multiplelor vicisitudini de natură beligerantă ori în plan politico-social-național, au pledat în fața istoriei cu proba perenă a vitalității lor antropologice, culturale și spirituale, a europenității lor funciar-tradiționale și, în mod special, cu vocația lor istorică de  continuatori bimilenari ai ființării neîntrerupte în acest spațiu spiritual-geografic încă din vremurile  tracului Burebista, ființare atât de bine intuită și săvârșită sub marele Voievod Mihai Viteazul la anul 1600, până la  Actul Marii Uniri de la 1918, act ce a consfințit definitiv bine- meritatul loc de națiune europeană de sine stătătoare a românilor, în calitatea lor de apărători ai aspirațiilor civilizatoare creștine la porțile orientale ale Bătrânului Continent”, declară Preasfințitul Andrei, Episcop al Covasnei și Harghitei.

După cum au precizat organizatorii, tematica acestui concurs va aborda sentimentele, atitudinea, mărturia, transfigurarea, speranțele și mândria tinerilor în fața acestui eveniment unic din viața țării noastre și a generației lor.

 

REGULAMENTUL de organizare și desfășurare a concursului

         Lucrările destinate jurizării aparțin următoarelor genuri literare: eseu, poezie, proză, teatru, publicistică. Dimensiunile lucrărilor prezentate în concurs nu vor depăși următoarele dimensiuni: eseu – 5-7 file A 4 dactilo la un rând și jumătate; poezie – cel mult 10 poeme a câte o filă A4 poemul, sau 2 poeme de dimensiuni mai mari; proză, teatru, publicistică – 5-7 file A4  care pot fi lucrări de sine stătătoare sau fragmente din lucrări de mai mari dimensiuni.  Lucrările vor purta un motto de recunoaștere unic pentru fiecare din lucrările trimise. Alături de lucrările trimise, într-un plic sigilat, pe coperta căruia va fi menționat motto-ul, se va regăsi numele real al autorului cu adresa acestuia  precum și un număr de telefon sau adresa de email.

În ceea ce privește arta plastică, se vor juriza genurile pictură-desen în tehnicile: grafică, cărbune, tuș, acuarelă, tempera, acril, ulei, precum și sculptură-artă decorativă. Pentru sculptură-artă decorativă, dar și pentru pictură-desen, vor fi trimise, în format A3 color, reproduceri foto ale lucrărilor propuse jurizării.

Participanții la acest concurs vor trebui să fie elevi în învățământul preuniversitar (liceal sau profesional) sau  tineri aflați în contracte de muncă, dar care să nu depășească vârsta de 25 de ani. În urma jurizării reproducerilor lucrărilor de arta plastică se vor stabili premianții, care vor fi obligați în termen de 5 zile de la data comunicării rezultatului jurizării  să expedieze organizatorilor, în original, lucrările premiate, pentru a fi prezentate în cadrul unei expoziții festive. Lucrările pot reveni, cu acordul autorilor, în proprietatea UNIVERSITATII SPIRU HARET.

       Adresa la care vor fi trimise lucrările este: Universitatea „Spiru Haret” Brașov, str. Turnului nr.7, cu mențiunea „Concurs Centenar”.

Termenul limită de expediere este: 20 aprilie 2018, inclusiv

Juriile pe cele două genuri de artă vor fi compuse din artiști profesioniști de notorietate publică naţională şi internaţională şi vor decide câștigătorii premiilor, câte trei pentru fiecare din cele două secțiuni (literară și artă plastică), care vor fi constituite  în bani, diplome și editare-tipărire sau vernisare, după caz.

Astfel, la Secțiunea literatură juriul va fi compus din:

președinte juriu: Mircea Brenciu, membru al Uniunii scriitorilor din România

membru juriu:    Iulian Cătălui, membru  al  Uniunii Scriitorilor din România

membru juriu:      Mircea Doreanu, membru al  Uniunii Scriitorilor din România

La Secțiunea artă plastică  juriul va fi compus din:

președinți juriu: Gabriel Stan,  directorul Galeriei de artă ”Kron-Art”Brașov

membru juriu: Nicolae Daicu, președinte filiala Brașov a U.A.P.

membru juriu: dr Alexanu Lungu, expert internațional de artă,

membru juriu: Waldemar Mattis Teutsch, artist plastic.

Decernarea premiilor se va efectua, în prezența mass-media națională, la data de 9 mai 2018, în cadrul Sesiunii naționale de comunicări „Centenar-România, anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri de la 1918 ”, care va avea loc la Catedrala „Schimbarea la Față” , Parohiile Blumăna VIII și Blumăna II din Brașov, Bulevardul Saturn. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web