National

Comuna Cristian are un buget de 13,2 milioane de euro. Peste 62% din buget merge în investiții

Daca la Brasov multi bani se duc aiurea sau raman necheltuiti, la Cristian, din 13,2 milioane de euro, 62% merg spre investitii.

”Bugetul, pe anul acesta, al comunei Cristian, este de circa 13,2 milioane euro, din care excedentul anului trecut este de circa 4,845 mii euro. Investițiilor le este alocată 62,32% din suma totală, sunt bani care vor merge în infrastructură, în extinderi de rețele, de iluminat, apă canalizare, drumuri.Este bugetată o reabilitare a dispensarului, suntem în faza de evaluare. S-a finalizat licitația, în cel mai scurt timp vom semna contractual cu cel pe care îl vom stabili ca fiind câștigător. Am prins în buget și construirea unei săli de sport în curtea școlii, procedurile sunt în licitație.

În 2017 am achiziționat un teren în mijlocul localității unde vrem să facem un centru de agrement. Suprafața de 5000 mp a fost inițial destinată construcției unui supermarket, dorit de cetățeni. Posibilii investitori au ajuns la concluzia că nu era rentabilă deschiderea unui magazin atât de mare în localitate. Acum suntem în faza elaborării conceptului pentu acest centru, droit de Consiliul Local și Primărie. Terenul are toate utilitățile trase, este  pe DJ 112B, o zonă care a cunoscut o dezvoltare mai amplă în ultima perioadă.

Tot în 2017 am achiziționat o clădire pe care vrem să o transformăm  în bloc de circa 20 de locuințe sociale, în momentul de față sunt în licitație proiectarea și execuția acestei lucrări care ar avea o valoare, conform Studiului de fezbilitate, de 328 mii de lei.

Avem circa 400 de solicitări de la tinerii din localitate, am achiziționat o suprafață de 4 hectare cu 14 euro/mp. Acum se elaborează conceptul pentru PUZ, dar vrem să punem la dispoziție trei proiecte standard, pentru ca cei care vor construi în zonă să  aleagă dintre acestea. Noi estimăm că fiecare lot va avea în jur  de 400 mp. Cartierul în care s-a construit în anii 2000 este unul în care fiecare a construit după cum s-a priceput, acum vrem să instituim reguli pentru ca totul să arate bine”, a spus Narcis Țintea, viceprimar Cristian.

Bani in infrastructura

Nici iluminatul nu a fost uitat in comuna. ”Avem investiții în infrastructură. E o lucrare de îngropare rețele pe strada Gării, cu termen de  finalizare în această lună în valoare de 580 mii lei. În aceleași condiții suntem și cu iluminatul pe strada Vulcanului, facem un iluminat paralel pe DJ 112B, o lucrare care costă aproximativ 345 mii lei.

Pe strada Lungă, paralel pe DN 73, vom îngropa toate rețelele, o lucrare de 8,254 mil lei. Bugetul pe anul acesta este de circa 30% din această sumă. Suntem în faza elaborare și obținerea autorizație de construcție.

Pe rețele de iluminat avem tot felul de proceduri  începute, de proiectare, etc. Pe mai multe străzi (Tudor Vladimirescu, Prelungire Câmpului, 1 Mai, Aleea Doctorilor coroborat cu Breteaua DN73-DN73B, Învățător Gherasim Popa) vrem să implementăm iluminat inteligent.

Mai avem, tot pe iluminat studiul de fezabilitate cu privie la îngroparea rețelelor pe străzile Laterală, Morii, Râului, Mărășești și Ghimbavului.Pe extinderea rețelelor de gaz, avem semnate contracte cu Distrigaz pe străzile Învățător Pavel Gheorghe (valoare de 68 de mii de lei). Mutăm, pe strada Mărășești, o conductă de gaz, o lucrare de 40 d emii de lei. Avem extinderi de rețele în strada Vulcanului  în valoare de 649 mii lei.

 

Pe partea de rețele de apă și canal, sunt deja elaborate mai multe studii de fezabilitate, din care am scos la licitație și avem contracte de execuție pe străzile Preot Virgil Pop și Nisipului, un contract de 330 mii lei. Și pe Zona Industrială vom extinde rețeaua de apă, cu 272 de mii lei. Anul trecut am făcut un SF privind colectarea apelor  pluviale pe mai multe străzi (George Coșbuc, Ciprian Porumbescu, Teilor, Eroilor, Tudor Vladimirescu). Valoarea lucrărilor este de 6,2 milioane lei. Încercăm să scoatem proiectarea și execuția la  licitație cât mai repede, pe aceste străzi nu există rețea de colectare, la fiecare ploicică se inundă gospodăriile oamenilor. În aceeași situație este și Cartierul Tineretului, unde nici nu avem pe toate străzile asfalt: aici faza este cea a elaborării documentației”, mai adauga viceprimarul.

 

Impozite marite cu 500% pentru persoanele care nu isi ingrijesc locuintele

Daca la Brasov nu s-au gasit solutii concrete pentru proprietarii care nu isi ingrijesc locuintele, la Cristian, municipalitatea a identificat cateva.

”Am emis o hotărâre de CL prin care  putem mări impozitele cu 500% pentru persoanele care nu își îngrijesc locuințele. Totuși, este  un proiect european de 4 milioane euro, în care cei care fac parte  din grupul țintă, își pot reabilita locuințele. Vorbim aici despre  un program pentru combaterea excluziunii sociale. O parte din cei peste 500 de oameni vizați de acest proiect locuiesc într-un bloc și au beneficiat de extinderea rețelei de gaz și reabilitarea acoperișului. Mai au și alte beneficii, fac cursuri de pregătire, de exemplu.

A existat, acum câțiva ani, dorința de a se face un proiect România în miniatură. Pentru aceasta, în 2017 am achiziționat un teren de 63250 mp pentru a face ceva și în domeniul turismului. Noi suntem localitate de  transit și turiștii, în afară de Biserica Evanghelică, nu prea au ce să vadă. Ne-am gândit că sunt destul de multe unități de cazare în localitate, trebuie să le dăm turiștilor motive să rămână aici. Inițial terenul a fost achiziționat pentru un proiect Mini-România care ar fi costat foarte mulți bani. S-a renunțat la acesta, dar vom face altceva acolo, tot pe parte de agreement. Colegi din Consiliul Local au văzut în Austria un Motor Park, care ar putea fi făcut la noi, suntem în discuții în acest sens. În vecinătate este o suprafață de 60 de hectare de pădure. Este în curs de elaborare un studiu de fezabilitate pentru a face o crescătorie de cervide.” a incheiat viceprimarul din Cristian.

 

Biroul de presă al PSD Braşov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web