BrasovInformații

Companiile Blue Air şi Air Bucharest, interesate de Aeroportul Brașov

Implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov continuă în ritm susţinut, pe mai multe planuri. Pe lângă construcţia infrastructurii aeroportuare, ajunsă în stadiu final de execuţie, şi lansarea procedurii de certificare a Aeroportului, au început oficial discuţiile cu operatorii aerieni.

Adrian-Ioan Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, şi Alexandru Anghel, directorul Direcţiei Implementare Aeroport, alături de o echipă de specialişti din executivul judeţean au avut întâlniri de lucru, la Bucureşti, cu factori de decizie din cadrul companiilor Blue Air şi Air Bucharest.

Discuţiile au fost purtate la sediul Blue Air, cu directorul executiv Oana Petrescu şi cu directorul comercial Krassimir Tanev, respectiv la Air Bucharest, cu directorul executiv Hasan Yapici şi cu managerul de operaţiuni aeriene Florea Geica.

Dacă Blue Air este un binecunoscut operator de curse regulate interne şi internaţionale, Air Bucharest este o companie aeriană de chartere și zboruri AD­HOC care împreună cu o agenţie de turism oferă pachete turistice complete. Pentru că dispune de propriul avion, Air Bucharest are cele mai mici costuri de operare, este prezentă pe cele mai importante aeroporturi din ţară şi are capacitatea să intre pe o piaţă în formare, aşa cum este cea de la Braşov.

„În cadrul ambelor întâlniri, am prezentat stadiul implementării proiectului nostru pe cele trei componente la care lucrăm: construirea infrastructurii aeroportuare, serviciile de navigaţie aeriană şi demersurile privind certificarea Aeroportului. În discuţiile purtate, am fost întrebaţi despre traficul pe care îl estimăm pentru anii următori şi despre aşteptările pe care le avem din punctul de vedere al operării Aeroportului. Important este faptul că la nivelul conducerilor celor două companii există un interes real de a avea relaţii comerciale cu Aeroportul Braşov. Ne dorim ca Blue Air să opereze curse regulate la Braşov, iar Air Bucharest să înfiinţeze curse charter spre destinaţii turistice consacrate din străinătate”, a spus preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian-Ioan Veştea.

Reprezentanţii operatorilor aerieni au anunţat că se documentează din punct de vedere economic asupra mediului de afaceri braşovean şi în acest sens au solicitat organizarea unei întâlniri cu investitorii din Braşov şi din zona adiacentă, precum şi cu operatorii din turism care activează pe piaţa locală.

Preşedintele CJ Braşov şi-a exprimat disponibilitatea ca împreună cu Camera de Comerţ şi Industrie Braşov şi Asociația Națională a Agențiilor de Turism din România să organizeze această întâlnire în perioada următoare.

Directorul executiv Alexandru Anghel a menţionat că discuţiile cu cei doi operatori au vizat şi implicarea lor în etapa următoare a proiectării procedurilor de zbor la Aeroportul Internaţional Braşov, având în vedere că forma finală a design-ului procedurilor de zbor se

realizează cu consultarea companiilor aeriene.

 

Sprijin de la ROMATSA pentru achiziţia echipamentelor de navigaţie aeriană

O altă întâlnire extrem de importantă a delegaţiei de la Consiliul Judeţean a fost la Administraţia Română a Serviciilor de Trafic Aerian ROMATSA RA, având în vedere că între cele două autorităţi există un acord de colaborare pentru implementarea proiectului Aeroportului Internaţional Braşov – Ghimbav.

Au fost purtate discuţii despre serviciile de navigaţie aeriană cu Marius Adrian Cojoc – director general, Valentin Cimpuieru – director Departament Tehnic Dezvoltare, şi Doru Simionov – expert.

Alexandru Anghel a precizat că echipa de implementare a proiectului Aeroportului urmează să primească varianta finală a Studiului de Fezabilitate pentru serviciile de navigaţie aeriană – ANS şi că în următoarea şedinţă de plen a Consiliului Judeţean, programată pe 31 martie, vor fi aprobaţi indicatorii tehnico-economici aferenți obiectivului de investiții „Dotări și execuție lucrări de construcții și instalații pentru asigurarea serviciilor de navigație aeriană” la Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav.

Solicitarea conducerii CJ Braşov către ROMATSA a fost aceea de a urgenta aprobarea oficială în Comitetul Director şi apoi în Consiliul de Administraţie a soluţiei de turn de control agreate, în urma analizei multicriteriale asupra celor trei variante (turn clasic, turn virtual, turn remote), chestiune care se va realiza în perioada imediat următoare.

„O altă cerinţă a noastră, având în vedere că vom aproba indicatorii tehnico-economici, a fost ca specialiştii ROMATSA să ne precizeze într-un timp cât mai scurt care sunt cerinţele de interoperabilitate şi compatibilitate cu echipamentele pe care le utilizează în serviciile de navigaţie aeriană, astfel încât acestea să fie cuprinse în caietul de sarcini pe care CJ Braşov îl pregăteşte pentru achiziţia aparaturii ANS. Avem promisiunea că până la sfârşitul lunii martie respectivele cerinţe ne vor fi comunicate. Totodată, i-am rugat să finalizeze analiza din punctul de vedere al siguranţei şi al managementului schimbării, pentru a lua în calcul şi aceste aspecte”, a explicat directorul executiv Alexandru Anghel.

Nu în ultimul rând, delegaţia CJ a solicitat conducerii ROMATSA alocarea cu prioritate de personal pentru proiectul Aeroportului Braşov, în vederea asigurării consultanţei în procedurile de achiziţie a echipamentelor ANS.

 

One thought on “Companiile Blue Air şi Air Bucharest, interesate de Aeroportul Brașov

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web