Centrul de Agrement „Csipkés” din Zăbala intră în patrimoniul județului Covasna
Rectificare de buget şi probleme legate de patrimoniu și de organizare, acestea au fost cele mai importante teme ale ședinței Consiliul Județean Covasna, întrunit joi, 25 noiembrie, în ședință organizată online din cauza situației epidemiologice.
În ultimii 5 ani, Municipiul Sfântu Gheorghe a sprijinit Spitalul Județean de Urgență „Dr. Fogolyán Kristóf” cu o sumă totală de 1,37 milioane de lei. „Cu acest sprijin financiar am reușit să asigurăm iluminarea și asfaltarea curții spitalului, am realizat rețeaua de apă și canalizare pentru locuințele de serviciu. Acum am majorat bugetul spitalului cu suma de 523 mii lei, provenită de la Municipiul Sfântu Gheorghe, din care se finanțează achiziționarea unui tocător și sterilizator al deșeurilor periculoase, amenajarea curții de deșeuri, și achiziționarea de containere pentru extinderea modulului de urgență” – a punctat președintele Consiliului Județean Covasna, Tamás Sándor.
„Inițiem demersurile necesare pentru a cumpăra terenul pe care se află Centrul de Agrement ”Csipkés” din Zăbala. Trebuie menționat că, în 2011, așa am preluat tabăra din domeniul public al statului că terenul pe care sunt amplasate construcțiile aferente se află în proprietatea Parohiei Reformate Zăbala și există un contract de închiriere pe o perioadă de 25 ani. Reprezentanții bisericii au fost de acord să fie pusă la vânzare o suprafață de 3200 de metri pătraţi și acum începem demersurile pentru a cumpăra acest teren” – a prezentat președintele.
Centrul de Agrement „Csipkés” din Zăbala este una dintre taberele cu cea mai frumoasă locație. În ultima perioadă au fost realizate numai reparații minore, pentru că terenul nu a fost în patrimoniul județului. „Este nevoie de o modernizare, reabilitare totală, ca să avem o tabără care să răspundă nevoilor actuale. Cele 15 cabane sunt excelente pentru campingul de vară, dar clădirea principală trebuie reconstruită complet pentru a asigura funcționarea pe timp de iarnă și vară. Prioritatea noastră este să extindem facilitățile de recreere și de tineret din județ, crescând în același timp patrimoniul județului” – a subliniat Tamás Sándor.
Consilierii județeni au adoptat hotărârea privind aprobarea inițierii procedurii de elaborare a Planului de Amenajare a Teritoriului Județean Covasna. Planul folosit acum a fost întocmit în anul 1995, de atunci, evident, s-au schimbat multe la nivel județean și local. În această perioadă este elaborată și Strategia integrată de dezvoltare a județului Covasna pentru perioada 2021-2030, documentul fiind în transparență publică, a atras atenția vicepreședintele Jakab István Barna.
Consiliul Județean a adoptat şi hotărârea privind aprobarea dării în folosință gratuită a substației situații de urgență din Baraolt către Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „Unitatea din Baraolt a fost pusă în funcțiune în iunie 2020, iar în primul an de activitate pompierii au participat la 400 de intervenții. Înainte de a avea acest punct de lucru, pompierii au pornit din reședința de județ, timpul de intervenție fiind de 40-50 de minute, acum pot fi la fața locului în 10-15 minute. În zona Baraolt trăiesc 25 mii de persoane, care acum – în caz de incendiu, calamitate – pot fi ajutați mai eficient de pompieri” – a atras atenția președintele Consiliului Județean. Unitatea din Baraolt a fost construită de Consiliul Județean în parteneriat cu oraşul Baraolt și comunele Aita Mare, Bățani, Belin, Brăduț, Vârghiș, funcționarea fiind asigurată de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna.