Ce spunea senatorul Allen Coliban despre spitalul regional și ce spune acum primarul Allen Coliban ? De la 1700 de paturi la 912 (VIDEO)
Încă o dovadă că politicienii brașoveni spun una și fac alta.
Atunci era senator, acum este primar. Ce a spus Allen Coliban despre spitalul ”regional”?
Când era în Parlament, senatorul Allen Coliban i-a solicitat colegului său din PSD, Florin Orțan, să renunțe la amendamentul prin care se adăuga în textul legii termenul de ”regional” susținând că se restrâng posibilitățile de finanțare pentru proiect. De asemenea, la vremea respectivă, senatorul Allen Coliban susținea că la Brașov este nevoie de un spital cu 1500-1700 de paturi, iar unul de 800 de paturi ar fi o greșeală.
Acum, primarul Coliban susține că a avut discuții cu ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, dar și cu consultanți de specialitate, iar numărul de paturi va fi de 912. Dar cum rămâne cu cele 1500-1700 de paturi?
”Sunt și voi fi un susținător al proiectului Noului Spital al Brașovului într-o formă cât mai apropiată de cea expusă de colectivul reunit în jurul doctorului Grigorescu. Am apărat acest proiect în Parlament, în 2017, atunci când senatorul PSD de Brașov, Florin Orțan, a depus un amendament prin care a cerut introducerea termenului „regional“ în textul de lege privind transferul terenului necesar construirii noului spital al Braşovului, de la Institutul Cartofului la Primăria Municipiului Brașov. Am considerat că prin înlocuirea în textul de lege a sintagmei de ”spital clinic“ cu ”spital regional” se vor restrânge substanţial posibilităţile de finanţare ale proiectului și, din păcate, am avut dreptate.
Prin adăugarea termenul de “regional” în textul legii, nu s-a făcut decât restrângerea posibilităţilor de finanţare a proiectului şi prelungirea pe termen nedefinit a construirii unui nou spital la Braşov. De aceea, i-am cerut public domnului Orţan să renunţe la amendament şi să lase Braşovul în faza în care să aibă un teren pentru construcţia unui spital şi apoi autorităţile, fiecare pe partea lor, să vină cu soluţii de finanţare.
Pentru ca proiectul Noului Spital al Brașovului să continue, împreună cu colegul meu, Tudor Benga, am depus în 9 iulie inițiativa legislativă de modificare a Legii nr. 32/2018 privind transmiterea unei suprafețe de teren din domeniul public al statului și din administrarea Academiei de Științe Agricole și Silvice “Gheorghe Ionescu-Șișești” Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Cartof și Sfeclă de Zahăr Brașov, județul Brașov, în domeniul public al municipiului Brașov, pentru realizarea obiectivului de investiție “Construire Spital Clinic Regional de Urgență Brașov”, eliminând sintagma ”regional” din cuprinsul ei, ceea ce va face posibilă continuarea proiectului Noului Spital.
Brașovul are nevoie de un spital de 1500-1700 de paturi, modern, interdisciplinar, multidisciplinar, iar unul de 800 de paturi ar fi o greșeală asemănătoare cu cea făcută de comuniști în 1970, atunci când au decis să construiască Spitalul Județean doar cu 600 de paturi, iar la Craiova construiau unul de 1600 și la Constanța unul de aproximativ 1300 de paturi”, a scris Allen Coliban pe site-ul sau.
https://www.facebook.com/watch/?v=1003777733380249
Se pare ca nu va fi niciuna din cele doua variante pentru ca spitalul de la Brasov nu este prins in bugetul de stat pe anul 2021 iar din PNRR sint slabe sanse sa se obtina finantare avand in vedere ca propunerea de alocare a Romaniei pentru sanatate este de 3 miliarde de Euro pentru toata tara ; dar fireste si pentru asta tot primarul e de vina…😃 ; daca totusi va fi prins in PNRR,oare al cui va fi meritul ? 😉