Parlamentar de Brașov

Ce spune deputatul Viorel Chiriac despre pensii și construirea unui nou spital la Brașov

Deputatul social-democrat, Viorel Chiriac a vorbit intr-o conferinta de presa despre mult discutatul subiect legat de pensii. Parlamentarul brasovean a argumentat pe larg cum va creste punctul de pensie si care sunt modalitatile de calcul.

„E foarte importantă dezbaterea, vă aduc aminte că în urmă cu un an și jumătate, eu spuneam că până nu văd un proiect gata pe masă, nu consider că e gata, definitiv, nimic. Am proiectat, prin programul de guvernare, un parcurs al creşterii punctului de pensie de care ne vom ţine şi suntem foarte riguroşi în ceea ce priveşte acest lucru, care înseamnă o creştere a tuturor pensiilor. De la 1 ianuarie 2018 avem de luat în seamă rata inflaţiei, iar de la 1 iulie 2018 punctul de pensie va fi 1100 lei. Această etapizare a creşterii punctului de pensie este ceea ce am prins în programul de guvernare. Nu am spus niciodată că până în 2017, sau 2018, vom implementa o nouă lege a pensiilor, care prespune o recalculare a pensiilor. Până în 2020 punctul de pensie ar trebui să ajungă la 1775 lei, mai precis la 1 octombrie 2020.

Până anul viitor pensia minimă garantată va crește la 640 de lei. Beneficiarii acestui fel de pensie ei vor face obiectul unei alte legi decât corpul mare al Legii pensiilor, aşa e şi normal, ei nu sunt contribuabili ai sistemului de pensii. Această pensie minimă, care e acum 520 lei, va fi acordată în continuare, e o garanţie din partea noastră, a celor aflaţi la guvernare. Deci vrem să facem această separare a apelor între ceea ce este creșterea punctului de pensie și a pensiei minime, și dezbaterea, apoi adoptarea legii.Legea despre care vorbim, asta vrea să și repare, sunt şi aberații, pentru că unii au lucrat 40 de ani, iar alții mai puțin de 10. Suntem la începutul dezbaterii pe această lege a pensiei. Limita europeană a acordării acestei pensii minime e de 15 ani, mai dură decât la noi.Mai e ceva de reamintit, faptul că în decembrie 2016 punctul de pensie era 871,6 lei, acum este 1000, o creştere de aproape 15% numai din punctul de pensie. El va creşte cu 10% în următoarele 6 luni, iar apoi la fiecare 6 luni, cu câte 10%.2,25 milioane de pensionari sub 2000 de lei nu mai sunt impozitați, iată, acest impact a fost undeva la 500-600 milioane lei”, a spus deputatul Viorel Chiriac.

 

Intr o alta ordine de idei, parlamentarul brasovean a precizat ca legea privind acordarea unui teren pentru noul spital va fi retrimis la comisii.

”Faptul că legea pentru acordarea acelui teren pentru noul spital a avut toate avizele, iar în plen a primit o respingere pentru două săptămâni, nu înseamnă că legea s-a împiedicat. A fost retrimisă la comisii, până la urmă subiectul va fi înțeles de toată lumea, adică de cei care acum au spus în plen că au nevoie de clarificări. Noi vrem ca la Braşov să se întâmple lucruri pozitive, de aceea am şi făcut front comun pentru un proiect pe care ni l-am asumat toţi şi pe care îl ducem până la capăt. Avizele au fost favorabile, toţi au avut o reacţie pozitivă.

S-au solicitat doverzi că autoritatea locală are studii, că există hotarâre de consiliu local. Noi vom merge la Senat, le vom explica faptul că nu ai cum să faci studii fără să ai terenul. Mai e ceva, ce ţine de mecanismul parlamentar. În momentul în care un lider de grup solicită retrimiterea unui proiect la comisii, iar cel care luase cuvântul asta era, acest lucru este acceptat.

Acest proiect de lege a fost mai întâi proiect de ordonanţă de urgenţă. Ministerul Dezvoltării a răspuns autorităţilor locale din Braşov că ar trebui să facă proiect de lege. Acel document se reflectă în proiectul de lege pe care l-am depus”, a conchis Viorel Chiriac, deputatul PSD Brasov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web