Ce spune deputatul Viorel Chiriac despre Legea salarizării
Intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul PSD, deputatul Viorel Chiriac a vorbit despre Legea salarizarii.
”Vă spuneam la începutul mandatului că în sertarele Camerei Deputaţilor și Senatului sunt foarte multe proiecte de legi care trebuie luate la mână și rezolvate într-un fel. În această perioadă, de două-trei luni s-au “stins” peste 400 de proiecte de lege aflate în Parlament de ani de zile, din varii motive. Unele erau căzute în desuetitudine, altele aveau acelaşi obiect de reglementare, erau foarte multe proiecte de legi care se refereau la finanțarea partielor și la legea electorală. Numai la mine la comisie erau peste 60 de astfel de proiecte. La Camera Deputaților, înţeleg că şi la Senat, s-a făcut puţină curățenie în ceea ce privește actul de reglementare.
În paralel s-a discutat și se discută despre faptul că după Codul Fiscal se vorbește de o punere la un loc a legilor administrative, așa numitul Cod Administrativ care a fost depus săptămâna trecută și va intra în comisile de lucru.
Legea salarizării se află în comisiile de lucru ale Senatului. În circa două săptămâni va ajunge în plen, iar apoi va veni la Camera Deputaţilor. Dorința expresă este ca până la a treia decadă a lunii iunie acest proiect legislativ, cu toate modificările care se aduc în acest moment şi sunt multe amendamente la Senat, cu siguranţă vor fi multe şi la Cameră, să fie discutat şi votat. Acest proiect foarte important pentru români, va avea o altă față la final.
Când vorbeam la începutul anului despre faimoasa ordonanță care trebuia să fie pe justiţie, vă spuneam că nu pot să dau detalii până nu e un proiect final. Tocmai acest lucru trebuie luat în calcul întotdeauna, ca să nu aducem acuze în spațiul public despre chestiuni, altfel corecte, că n-au fost incluse în viitoarea lege.
Vă dau un exemplu. Există în structura de cale ferată un grup de profesioniști instructorii de siguranța circulației. Ei sunt cei mai importanţi oameni pe care îi are sistemul căilor ferate din România, sunt cel mai bine pregătiți, sunt cei care îi autorizează, din punct de vedere al pregătirii profesionale, pe mecanici să conducă un tren. Acest corp de instructori, care autorizează personalul care răspunde de sigunranţa călătorilor, n-a fost cuprins în această lege. A fost o scăpare, dar ei nu vor fi lăsați pe dinafară. După dezbaterea publică, elementul esențial al unei legi care ne priveşte pe toţi, aceste modificări care au loc, vor aduce un proiect de lege mai bun decât a fost promovat în spaţiul public în ultimele două luni. Nu va fi la final un proiect care să mulțumească pe toată lumea, dar pe cât mai mulţi români. Noi rămânem la părerea că satisfacția socială a românilor este importantă. Este dovedit faptul că omul mulțumit muncește mai bine. Cineva trebuie să aibă curajul în România să spună că salariile trebuie să fie la fel cu ale celor din alte țări”, a explicat Viorel Chiriac, deputat PSD.
Parlamentarul a vorbit si despre Legea publicitatii. Chiriac sustine ca in ultimii ani au fost aduse mai multe amendamente.
”În această perioadă se început de mandat s-a dorit această curățenie, de aceste acte care se găseau acolo.Una dintre legi este legea publicități. Au fost aduse în patru ani mai multe modificări. De două luni de când a reintrat în circuitul legislativ a primit deja peste 400 de amendamente. Este un domeniu care trebuie reglementat cât mai bine.Această lege a fost însoțită în această săptămână de un proiect de lege, legea ziaristului român, era în Cameră în cel puțin cinci forme diferite.Va fi în 28 iunie, este ziua în care Eminescu pleca de la ziarul Timpul și vorbea despre libertatea presei. Săptămâna viitoare avem acest proiect pe ordinea de zi, Comisia pentru Administraţie l-a avizat pozitiv, din partea Comisiei de Cultură raportul a fost negativ. Urmează o şedinţă comună a celor două comisii, sperăm să-i convingem pe cei de la Cultură de necesitatea instituirii acestei legi, din respect pentru meseria aceasta. Autoritățile nu sunt obligate să facă ceva în acea zi, dar TVR și Radio România trebuie să o marcheze, potrivit proiectului de lege
Ultima dezbatere importantă pe care am avut-o săptămâna aceasta este Legea Centenarului, anul viitor avem o aniversare foarte importantă pentru România, care trebuie marcată cum se cuvine. Prin acest proiect de lege a fost constituit Departamentul Centenar, el este condus de un secretar de stat. S-a solicitat inițial ca sediul acestuia să fie în Alba-Iulia şi se cerea alocarea unor sume importante pentru Alba Iulia şi numai pentru ea. Comisiile reunite, de Administraţie şi Cultură, au respins această propunere. Departamentul trebuie să fie coordonat din capitala ţării. Nu neagă nimeni importanţa Albei, acolo s-a semnat actul Unirii, dar sacrificiile şi vărsările de sânge au fost făcute de toată ţara, iar ideea de unire nu s-a născut acolo”, a incheiat Viorel Chiriac, deputat PSD.