Politic-Administrativ

Ce spun consilierii județeni dați afară din PER Brașov ?

Consilierii judeteni exclusi din PER Brasov sustin ca au fost dati afara din partid pe nedrept. Mai exact, Mariana Sebeni Comsa si Nicolae Postolache au afirmat ca altele sunt motivele excluderii, nicidecum cele prezentate de conducere. Curios este ca cei doi nu au avut aceeasi reactie cand a fost tras pe linie moarta Ionel Goidescu. Din contra, fostul presedinte al organizatiei nu a avut niciun sprijin din partea celor doi, cu toate ca acestia au ajuns in Consiliul Judetean datorita lui. Roata s-a intors. Oricum, conducerea PER sustine ca au argumente si dovezi clare privind neimplicarea celor doi pe linie de partid, dar si referitor la neplata cotizatiei.

In ce o priveste pe Mariana Sebeni si sotul sau Marius Comsa, conform conducerii PER(Vezi tabel mai jos), cei doi ar fi fost singurii care nu au bagat bani in campania electorala din 2016.

”Am aflat cu surprindere ca PER mi a retras sprijinul politic si am fost exclus din acest partid. Este o masura arbitrara, nestatutara, care incearca sa deturneze votul fagarasenilor si al cetatenilor din jud. Brasov. O propunere de acest gen nu putea fi facuta fara a fi analizata activitatea depusa de mine ( activitate pe care cetatenii o apreciaza) fara a fi si eu prezent pt. a-mi spune democratic punctul de vedere. Mai mult de atat o conducere nestatutara ( dupa excluderea fostului presedinte PER Brasov in termen de 60 de zile trebuia aleasa prin votul tuturor membrilor din judet o noua conducere ceea ce nu s-a intamplat nici pana astazi) nu putea face o asemenea propunere, care de fapt genereaza instabilitate si afecteaza grav imaginea acestui firav partid. Este incredibil cum din interese meschine se loveste in imaginea mea, unul dintre putinii ecologisti convinsi care cunosc doctrina ecologista, legislatia europeana si nu accepta compromisuri si intelegeri politicianiste ieftine in detrimentul cetatenilor. Am contestat aceasta masura nelegala, arbitrara la Comisia de etica, disciplina si arbitraj a partidului si sper ca decizia luata va fi in favoarea ecologismului real. Personal nu accept ca imaginea mea publica sa fie afectata de masuri politice nedemocratice, care se traduc prin nelegalitate si voia bunului plac, nu voi accepta ca munca mea sa fie discreditata de persoane care in afara unor trocuri politice nu au facut nimic pt consolidarea ecologismului in judet sau in Romania si voi lupta pe cai legale ca adevarul sa invinga iar atitudinea ecologica sa devina o stare de fapt si nu sa fie doar o umbrela pt un grup restrans de cetateni cu interese personale. Este surprinzator cum se incearca decapitarea echipei cu rezultate deosebite in iunie 2016”
Prof. Nicolae Postolache, consilier judetean PER

 

”Subsemnata, Mariana Sebeni-Comșa, consilier județean ales pe lista PER în data de 5 iunie 2016, vă informez că am înaintat către Secretariatul PER o CONTESTAȚIE

la HOTĂRÂREA nr 46 din 22.06.2017 a Biroului Permanent Național al PER, conform căreia s-au dispus măsurile retragerii sprijinului politic și excluderii mele din acest partid.

Contestația are la bază Statutul PER și Legea 14 din 2003 a partidelor politice, respectiv Art. 15. – (1) Pentru soluţionarea diferendelor dintre membrii unui partid politic sau dintre aceştia şi conducerile organizaţiilor partidului, se constituie comisii de arbitraj la nivelul partidului şi al organizaţiilor sale teritoriale.

              (3) Comisia de arbitraj este organizată şi funcţionează conform unui regulament aprobat de organul statutar, care trebuie să asigure părţilor dreptul la opinie şi dreptul de a se apăra, precum şi proceduri echitabile de decizie.

Precizez că PER, conform statutului său, „se va desolidariza de membrii săi care, prin intermediul acestui partid urmăresc să-și realizeze interesele personale”. Iar eu am demonstrat că nu am niciun interes personal. Dimpotrivă, mi-am pus și îmi pun timpul și experiența profesională și personală în slujba unui crez și a unei promisiuni pe care am făcut-o în urmă cu un an. Aceea de a fi un altfel de politician. Ei spun că de un an nu m-am mai implicat în problemele organizației PER Brașov. Nimic mai fals.

În permanență mi-am pus timpul și experiența profesională și personală în slujba unui crez și a unei promisiuni pe care am făcut-o în urmă cu un an. Aceea de a fi un altfel de politician. Corect, în slujba comunității și împotriva corupției și a corupților.

Revenind la statut, membrii PER au dreptul să desfășoare activități susținute în cadrul partidului, în conformitate cu pregătirea, capacitatea și vocația lor. Am adus lângă mine oameni cu pregătire diferită, economiști, sociologi, viitoare cadre medicale, manageri, muncitori, artiști, oameni care, acolo unde trăiesc și activează, înseamnă ceva. Nici eu, nici ei nu am avut niciodată dreptul de a face în folosul partidului ceea ce știm să facem mai bine. Imediat după obținerea sediului, am fost ignorați de conducerea interimară a organizației județene. Eu, ca și specialist în comunicare, cu rezultate demonstrate în timp, nu mai am, de luni bune, dreptul de a vorbi în public despre nimic, nici măcar despre eclere. Mi l-a luat Ionel Spinean, argumentul său fiind „pentru că așa zic eu”. Este o încălcare a punctului 1 din secțiunea a 3-a din Statut, privind drepturile și îndatoririle membrilor PER. Partidul a fost înșfăcat de o mână de oameni mânați de interese personale.

De fiecare dată când am încercat să discut cu Nămăescu Cătălin și cu Spinean Ionel, numit, nu ales primvicepreședinte al PER Brașov, despre soarta partidului și direcția pe care acesta o ia, m-am lovit de refuzuri, de izolare, iar argumentele mele au fost etichetate drept „atitudine conflictuală”. Motivul pentru care inițiam aceste discuții țineau de faptul că, la centru, PER afișa o politică de centru-dreapta, conform statutului, iar la Brașov o cotise evident spre stânga.

S-a pus constant presiune pe mine pentru a vota împrotriva propriilor mele amendamente la proiecte de hotărâri ale legislativului județean, deși este cunoscut faptul că am fost percepută, în opinia societății civile brașovene, drept reprezentantul PER care va înlătura corupția de la nivelul conducerii instituțiilor dovedite a fi corupte. Presiunea a fost atât de mare, încât s-a decis, în final, trecerea mea într-un con de umbră și ignorarea mea completă de către conducerea interimară a PER Brașov.

Pentru că dl Diaconu Daniel Nicolae m-a acuzat public, pe posturile locale de televiziune și în presa scrisă, că de aproximativ un an, mai exact de când am fost validată consilier județean, nu mai particip la acțiunile PER Brașov, vă informez că în ultimele 12 luni am întocmit,împreună cu președintele interimar Cătălin Nămăescu, și am trimis către primării toate adresele pentru validarea celor 29 de consilieri locali și pentru cei 3 consilieri județeni, așa cum au fost aleși ei pe listele depuse.

Am organizat, la Brașov, în calitate de președinte interimar al organizației municipale,Liga Aleșilor Locali ai PER, contribuind și la redactarea statutului ligii.

Am făcut „cărare” la RIAL și la Primăria Brașov până când am obținut un sediu în centrul istoric al orașului. Numele meu este pe contract. Apoi, am făcut curat, împreună doar cu George Mănoiu,pe-atunci membru BPN și Marius Comșa, membru BPJ, până când l-am transformat din spațiu de depozitare a materialelor de construcție abandonate, într-un sediu de partid. Cei doi au cărat cu mașinile personale și cu spatele mobilierul și deșeurile, până când sediul a căpătat un aspect decent. Am cumpărat din bani proprii cele necesare organizării ședințelor BPM, BPJ și conferințelor de presă ale PER. Am achitat din banii familiei, câtă vreme cotizațiile rau predate lui Cătălin Nămăescu chiria și fondul de rulment vreme de câteva luni, până la expirarea celui de-al doilea mandat de președinte interimar al organizației municipale. În tot acest timp, ar fi trebuit să organizez alegeri, lucru care mi-a fost interzis de teamă că le-aș putea câștiga și nu ar mai fi fost în puterea pixului lor controlarea interimatului. La începutul lunii decembrie mi-a expirat și cel de-al doilea mandat de președinte interimar al organizației municipale a PER, moment în care a fost numit nr 1. pe lista pentru Senat, Sorin Cristea, cu încălcarea statutului PER, vechimea sa în partid fiind de doar o lună. Și pentru a lămuri și aspectul întocmirii listei de candidați PER pentru alegerile parlamentare, vă informez că mi s-a oferit poziția a doua pe lista pentru Camera Deputaților, după Nămăescu, chiar insistent, dar că, în același timp mi s-au solicitat sume importante de bani pentru a ocupa locul respectiv. Ba chiar mi s-a cerut să-mi vând, în acest scop, singura locuință pe care o dețin. Firește, ca urmare a refuzului meu, poziția a doua a fost ocupată de o persoană cu bani suficienți pentru a nu fi nevoită să-și vândă acoperișul de deasupra capului, respectiv Ionel Spinean.

Am strâns cotizațiile lunare ale consilierilor locali și județeni și le-am predat președintelui, fiind și casier, și secretară, și președinte de organizație, și ales județean pentru acest partid. Am depus cereri și am rezolvat contractul pentru electricitate, astfel încât acum nu sunt nici datorii, iar contractul este pe numele meu, ca reprezentant al PER. Din nefericire, nici chiria, nici factura la electricitate nu au mai fost plătite de actuala conducere interimară  de mai bine de 6 luni, lucru care ar putea conduce la rezilierea contractelor.

În lunile septembrie- octombrie 2016 am luat de la zero cele 177 de secții de votare, pentru că lista cu reprezentanții PER de la locale a rămas la vechea conducere, exclusă din partid de aceiași oameni, și nu am reușit să o obținem de la ei. Am vorbit cu peste 300 de persoane, de cel puțin 2 ori, până am acoperit 2/3 din secții, pentru că toți fuseseră deja contactați de partidul la care rămăseseră listele și adeziunile (respectiv la PRU) și unii au preferat să nu revină. Pentru celelalte secții, am apelat metoda aducerii de noi membri în partid, pentru a acoperi în totalitate secțiile de votare din municipiu și județ.

În tot acest timp, am reușit să strângem, la nivelul municipiului Brașov, 2000 de semnături pentru colegii noștri care au candidat în decembrie 2016 și să distribuim ziare și fly-ere. Din păcate, rezultatul obținut de ei ne-a adus înapoi la nivelul lunii februarie 2016.

Vreme de un an, am reprezentat PER la toate ședințele de plen, ordinare și extraordinare, la toate ședințele celor două comisii în care am fost repartizată (comisia 4, pentru culte, cultură și învățământ (activitate neremunerată), respectiv comisia 7, pentru sănătate, protecția copilului și a persoanelor cu handicap), ale Consiliului de Administrație al CJRAE, (activitate neremunerată)ale Colegiului Director al DGASPC (activitate neremunerată), ale Consiliului Consultativ al UAMSP Sânpetru (activitate neremunerată) și ale Consiliului de Administrație al CAS Brașov, activitate remunerată cu 90 lei brut/ședință. Sunt considerată unul dintre cei mai activi consilieri județeni.

Un singur lucru nu pot să înțeleg. Cum se poate să-mi fie retras sprijinul politic, dacă eu nu am beneficiat de așa ceva din partea acestui partid, niciodată? În campania din 2016 am folosit propriile resurse umane și financiare, în condițiile în care nu exista o organizație municipală a PER, nu existau membri la nivelul municipiului Brașov și nici fonduri. Mai mult, nu exista o platformă comună la nivel național pentru campania de la locale, așa că am fost nevoită să redactez una pentru municipiul Brașov. După un an de muncă în folosul imaginii pozitive a acestui partid, suntem supuși unei măsuri discreționare de căte o conducere care nu a binevoit să ne asculte punctul de vedere și ne-a judecat, condamnat și executat în lipsă.

Unde sunt principiile democratice care animă acest partid? Rămân doar la nivel de statut, sau se aplică și în realitate? Este un partid politic sau o asociație familială, mânată de interese de cumetrie, știut fiind faptul că liderul național este naș de cununie pentru liderul județean și de botez pentru fiul acestuia? De când liderul partidului a preluat PER, a fost ales la fiecare 4 ani, fiind de fiecare dată candidat unic, care are intenția vădită de a conduce acest partid spre marele procent de 1%. Când a fost vorba de a organiza alegeri interne la Brașov, le-au amânat și anulat de trei ori, pe motiv de boală a președintelui filialei județene, deși conform statutului alegerile puteau fi validate de doi vicepreședinți BPJ. Vorbim aici despre modul discreționar în care Cătălin Nămăescu ia decizii, consultându-se numai cu Ionel Spinean, despre care bănuiesc că îl susține financiar în această perioadă în care firma sa este în insolvență pentru datorii la bănci și furnizori, care depășesc un milion de lei. De aici alianțele păguboase pentru PER, din care se spera să se obțină un post de prefect, deși PER nu e la guvernare, subprefect, sau măcar de director al Agenției de Mediu la Brașov de către Cătălin Nămăescu,precum alianța de la Râșnov prin care Diaconu Daniel dorea să obțină fotoliul de primar. Toate aceste acțiuni au eșuat lamentabil, dovedind o lipsă de viziune aproape de pueril. Oricine poate afla că nu poți fi prefect, subprefect sau director al Agenției de Mediu decât dacă faci parte dintr-un partid aflat la guvernare si ai calitatea de înalt funcționar public.

De bun simț ar fi ca acești oameni să-și dea ei demisia, pentru grave prejudicii de imagine pe care le-au adus PER în ultimul an și pentru simplul fapt că au pus interesele personale înaintea celor de partid, fapte sancționate de statutul PER.

Dovadă în acest sens stă ultima alianță pentru câștigarea Primăriei Râșnov, făcută la nivelul județului Brașov cu partide de stânga, deși politica de la București este, conform statului, una de centru-dreapta. Vă reamintesc că Ionel Goidescu a fost exclus din PER tocmai pentru că ar fi făcut înțelegeri cu liderii locali ai PSD.  Conducerea națională a partidului s-a grăbit,atunci, să vină de la București pentru a-l exclude. La un an distanță, liderii locali ai PER se fotografiază strângându-și mândri mâna cu aceiași lideri ai PSD, dar și ai celorlalte partide de stânga cu reprezentare la Brașov. Cu tot sprijinul acestora, candidatul PER nu a reușit să strângă decât puțin peste 2000 de voturi, la Râșnov, dar a reușit să-i indigneze și deruteze pe membrii Partidului Ecologist.

Consider că această Hotărâre are la bază interese personale și meschine ale consilierului județean Ionel Spinean, (care a ajuns în legislativul județului, deși a obținut doar 300 de voturi în Ghimbav) aflat în conflict cu președintele CJ Adrian Veștea pe tema aeroportului, investiție transformată în scop personal, având în vedere naționalitatea investitorilor cu care acesta discută, identică cu cea a ginerelui său, ajuns în PER după ce proprii săi colegi de la PNL Ghimbav s-au dezis de el și după insistențe de-a dreptul umilitoare pe lângă fosta conducere a organizației Brașov, (Ionel Goidescu poate confirma), dar și ale membrului BPN Diaconu Daniel, fost candidat la Primăria Râșnov,(poziția 6 pe lista pentru Consiliul Județean) care, prin excluderea mea, obține un loc în Consiliul Județean, poziție din care l-ar putea ataca pe același Adrian Veștea, fost primar la Râșnov.

Având în vedere toate acestea, am solicitat respectuos conducerii naționale a PER audierea mea în comisia de arbitraj a partidului, chiar și ulterioară excluderii mele din PER și anularea Hotărârii 46/20.06.2017, care are la bază acuzații nefondate, precum lipsa mea de implicare în activitatea partidului.

Precizez că săptămâna viitoare voi ataca hotărârea în instanța de contencios administrativ.

De asemenea, precizez că am sesizat CNA pentru modul în care a fost prezentată informația excluderii noastre din PER. pe postul local de televiziune RTT, în care are un cuvânt greu de spus și Ionel Spinean, a cărui fiică (prin Taleso Design SRL) deține peste 87 % din acțiunile acestui post tv”

Cu respect,

Mariana Sebeni-Comșa

consilier județean PER, exclus abuziv din partid

One thought on “Ce spun consilierii județeni dați afară din PER Brașov ?

  • Vai de mine … , cita nedreptate ,cite abuzuri zice „blonda de la PER” , dar ce facut acum un an ,cind era la picioarele lui namaescu si le pupa ca sa fie si sotul ei consilier ,punind umarul la excluderea mea , NESTATUTARA , atunci a fost ‘moral’ ,a avut obraz ? sau ‘ SORICI ‘ . Acum dupa ce a trecut un an si nu am spus nimic , incercind sa rezolv problema conform statutului , urmeaza sa spun si eu , cu dovezi , cam cine sunt fam sebeni …

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

gazduire website gazduire web