Ce spun consilierii FDRG despre calitatea aerului din Brașov?
Consilierul local braşovean Cristian Macedonschi (FDGR) a prezentat ieri, într-o conferinţă de presă, un punct de vedere, ca urmare a faptului că din cauza calității aerului din Brașov, România a intrat în formalități de infringement. Acest lucru venind tocmai în momentul în care Primăria Municipiului Brașov urmează să acorde votul asupra unui proiect de hotărâre de consiliu local prin care va contracta un credit din partea BERD pentru a moderniza transportul public prin achiziția a 100 de autobuze diesel Euro6.
Este cunoscut faptul că particulele în suspensie (PM10), Brașovul fiind în aceste condiții, deja monitorizat de câțiva ani de către Comisia Europeană pe această temă, provin în special de la emisiile poluante generate de industrie și trafic. Acestea putând provoca astm, afecțiuni cardiovasculare, cancer pulmonar şi chiar deces prematur.
Cristian Macedonschi consideră că:”Nu ne putem permite, ca oraș turistic, să ne jucăm cu calitatea aerului. Nu consider că este corect să investim în continuare într-un transport public pur diesel, astfel intensificând poluarea în următorii ani. Mai ales, având în vedere că în proiect este vorba de achiziție de autobuze mici care automat înseamnă și un număr mai mare de șoferi în raport cu călătorii, iar eu în calitate consilier local, având în vedere experiența mea internațională, schimburile de experiență realizate la Linz sau Salzburg, orașe similare Brașovului, nu pot decât să susțin reintroducerea tramvaiului.”
Consilierul local a încheiat conferința de presă făcând un apel către Garda de mediu, pentru ca aceasta să realizeze o monitorizare și un calcul al metrilor pătrați de suprafață verde pe cap de locuitor, deoarece acesta (N.R. Cristian Macedonschi) crede că suprafața verde din Brașov a scăzut considerabil în ultimii ani, iar totodată este necesară monitorizarea condițiilor în care se realizează toaletarea arborilor și tăierea acestora pentru diferite proiecte de parcări.
În cadrul conferinței de presă, alături de domnul consilier au fost domnul arhitect Gruia Hilohi și domnul Mihai Tatu – Asociația Visum Brașov, care au susținut propunerea și au adus argumentele de ordin tehnic.
Pierdere de vreme: de atunci și până-n prezent, penalul Scripcaru a mai cumpărat cu șpaga aferentă zeci și sute de jafuri motorizate și poluante, și-a mai prăpădit alte zeci de hectare de spații verzi în frunte cu pădurea de După Ziduri, și-a mai furat din domeniul public alte terenuri pentru a le dărui băieților deștepți așa ziși dezvoltatori. Și toate astea sub ocrotirea tuturor organelor pe care prostimea le plătește de pomană pentru a apăra legea, organe în frunte cu Parchetul, DNA, Poliția, Agenția de Protecția Mediului etc.